Yılbaşı şiiri uyduran sofuluk

Bayramlarda alışıldık bir durum artık, yanlışlık eseri Can Yücel'e mâl edilen şiir paylaşmak neredeyse klasikleşti. Ona şaşırmıyorum.

Ama bu yılbaşı Mehmet Akif Ersoy'un ağzına uydurulan noel şiiri görmek, beni şaşırttı. Meğer geçmiş yılbaşlarında da olmuş, ben ilk kez rastlıyorum.

Yanlışlıkla Can Yücel'den bilinen bayram şiirinin, en azından onunla bir alâkası var. Can Dündar'ın satırlarıydı onlar, isim tutuyor bari.

Hem Can Yücel, hiç bayram şiiri yazmamış da değil. Bayramlık şiiri onun meselâ.

Ama Mehmet Akif'e noel şiiri yazdırmak, külliyen uydurma. O bağnaz çiziktirmelerin şiirle de uzaktan yakından alâkası yok ayrıca.

Bayramlarda kartpostal âdeti sürseydi eğer... Ece Ayhan'ın Meçhul Öğrenci Anıtı'ndan şu dizeleri arkasına yazar, bazı eski dostlarıma gönderebilirdim belki:

“Buraya bakın, burada, bu kara mermerin altında/Bir teneffüs daha yaşasaydı/ Tabiattan tahtaya kalkacak bir çocuk gömülüdür."

"Devlet dersinde öldürülmüştür."

“Aldırma 128!...Bütün sınıf sana çocuk bayramlarında zarfsız kuşlar gönderecek.”

Fakat kimseye de tutup, noel şiiri diye aşağıdaki şeyi yazdığım bir yılbaşı kartpostalı göndermezdim:

"Ya Rab! Böyle mi olacaktı, benim cennet yurdum/ Baktım da etrafıma yalnızım, ağladım durdum/ Bir mânâ veremedim, şu Milâdî yılbaşına/ Şaştım da kaldım, Müslümanların vah telaşına/ Çevirdim başımı, nereye ettimse bir nazar/ Gördüm ki, Noel için hazır, yer-yer çarşı-pazar/ Haykırmak gelmişti içimden, seslendim millete/ Heyhat! Duyuramadım, ne Ahmed'e ne Mehmed'e/ Ey Âlem-i İslâm'ın baş tacı, büyük Türkiye/ Mukaddesati unuttun, Avrupa diye diye/ Yurdumu işgal eylemiş, şu garbin safsatası/ Kiminin maymunu var, kiminin Noel babası!..."

Hele şuradaki şairânelik, şu döktürmeler beni benden aldı:

"İslâm'dır bu vatanın dini, kitabı Kur'an-ı Kerim'dir/ Müslümanın bayramı, Ramazan ve Kurbandır/ Kalamaz bu böyle Fatih'in, Yavuz'un diyarı/ Noel kutlamada, geçerek hıristiyanları..."

Arkadaş, ne bu bir şiirdir ne de tek kelimesi Mehmet Akif'e âit. Yanarım da ona yanarım.

Dilinden, üslubundan, tarzından da mı, Ali okulu seviyesindeki bu bayağılığın Mehmet Akif'ten çıkmayacağını anlamaz yerli ve milli biri?

Neylersiniz ki şiir sanatını ve milli şairini o kadarcık dahi tanımayan aklıevveller, bunu edebiyat ve onun sanıyor.

Cumhurbaşkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezini derhal göreve çağırıyorum. Bu şeyi, Mehmet Akif'in diye yayan bir Cumhurbaşkanı Başdanışmanı oldu. O arkadaşın yanıltıcı paylaşımlarına karşı da halkı uyarmak, görev tanımlarına girmiyor mu?

Sağ olsun, Anadolu Ajansı'nın teyit hattı, 2 sene önce araştırıp çarpıtmayı ortaya çıkarmış. Mehmet Akif'in, Yılbaşı Şiiri diye bir şiiri yok. Teyit.org'la Malumatfuruş siteleri de bu yöndeki iddiaları yalanlamış.

Yine de ham softalıkla kaba yobazlığa Mehmet Akif'i âlet eden cehalet, en olmadık yerlerde dahi karşımıza çıkabiliyor. Oktay Saral Bey'e biri, bilmediği işlere karışmamasını, yalan yanlış bilgi yaymamasını söylemeyecek mi?

İlla Mehmet Akif'e bir şiir mâl edecekse ortalıkta dolaşan şu Sofuluk Şiiri'ni niye mâl etmiyor? O da bu hâliyle Mehmet Akif'in değil ama Safahat'ın Âsım bölümündeki dalkavukluk yergisinden alınmış. Bozulmuş, değiştirilmiş olsa da bir aslı, benzerliği var hiç değilse.

Şiiri de andırıyor bakın:

"Sofuluk satıyorsun, elinde boy boy tespih/ Çevrende dalkavuklar; tapınır gibi, lâ-teşbih/ Sarık, cübbe ve şalvar; hepsi istismar, riya/ Şekil yönünden sanki; Ömer’in devri, güya/ Herkes namaz oruçta; hepsi sözünü dinler/ Zikir Kur’an sesinden, yerler ve gökler inler/ Ha bu din, iman, takva; inan ki hepsi yalan/ Sen onları kendine taptırırsın vesselam/ Derdin davan sadece, hep nefsi saltanatın/ Şimdilik putu sensin, tapılan menfaatin/ Hey kukla kafalı adam, dinle sözümü tut/ Bunların dilinde Hak; ama kalbi dolu put..."

YORUMLAR (60)
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
60 Yorum
  • Waiting Game / 02 Ocak 2025 22:31

    "Oktay Saral Bey'e biri, bilmediği işlere karışmamasını, yalan yanlış bilgi yaymamasını söylemeyecek mi?"
    BEKLiYORUZ!

    Yanıtla (0) (0)
  • Cabbar / 02 Ocak 2025 22:04

    Herşeyin yenisi makbul sayılır. Lakin bazı şeyler istisna oluyor ve eskimişi makbul oluyor. Birçok insan da, eskimiş hicri takvimi arzu ediyor, ama hicri takvimde yeni bir yılın başı yokmudur acaba ? Bugüne kadar kimseden; "falan gün, hicri yeni yıl başlangıcıdır" diye duymadım, okumadım. Ama, zamanımızın yeni yılının başlangıcına karşı kükreyen avare kahramanları çok gördüm.

    Yanıtla (1) (0)
  • Matrakçı... / 02 Ocak 2025 20:56

    Kim yazmış hic önemii degil. Buna benzer siirler..!..Coook var benzerleri.!....Önemli olan şiirin içeriği ve gayet güzel yazılmış....Birilerinin zülfü yarıne dokunmuş ise o da onun sorunu..!...

    Yanıtla (2) (10)
  • OkurM / 02 Ocak 2025 01:42

    Müftü babadan miras semavat ve arşı
    Dil tekellümde, lakin ufuku âlâ iken tarlabaşı...
    Çarkı felek cevelan edüp, talii iktidar gülünce,
    Çorabı ebyaz ehline haremeyn oldu, ortaköy-ü Nişantaşı
    Ufuku aladan keyfile bakınca ednaya
    Ne hakir imiş salyangoz kabuğu samatya
    Şanel varken Kekik yağı kokulu tesbihler
    Ballantinesiz masada teşebbüh konulu teşbihler...
    Eski köyde eski kavga alâ halihi türiket
    Dava hamuduyla devede gitti, vive la ferét
    .....
    Akif yaşasaydı böyle mi derdi?

    Yanıtla (8) (1)
  • OkurM / 02 Ocak 2025 17:23

    Millet anlamadığı için galiba like yapmış :)

    Yanıtla (4) (1)
  • Bir Dost / 02 Ocak 2025 12:35

    "Ramazan ayinda sigara içip mecburen dumanını üflemek zorunda kalan zavallı laik, ilerici, çağdaş vatandaşımızı ülkücüler ve gericiler saldırdı.." "Yilbaşi gecesi kendi hallerinde parkta içki içip şişeleri birbirlerine fırlatarak şakalar yapıp eğlenen ve neşelenip otobüs duraklarının camlarını kıran gençlere irticacilardan ve yobazlardan müdehale " Klasik yılbaşı ve Ramazan ayı tefrikaları.. Nerede ve hangi kılıkta olursa olsun taniriz

    Yanıtla (5) (13)
  • karar okuru / 02 Ocak 2025 15:24

    Yahu ne kindar adamsın. beslenme kaynağın hep öteki. sal kendini rahat ol. sağlığına yazık. bütün yorumların öteki üzerine. herkes senin gibi olmak zorunda mı?

    Yanıtla (10) (3)
  • Murat / 02 Ocak 2025 16:44

    İster Seküler-Laik, ister Şeriatçı-İslamcı; başkasına özgürlük tanımayan, özgürlük istemesin. Anlayış göstermeyen, anlayış beklemesin. Sinir bozucu oluyor.

    Yanıtla (10) (0)
  • Adil amca / 02 Ocak 2025 16:38

    Bizler için yolsuzluk hırsızlık adaletsizlik, nepotism gibi şeylerin bir önemi yok.
    Ammaaa, yılbaşı kutlamak, içki içmek Allah korusun külliyen haram...

    Yanıtla (15) (0)
  • mustafa / 02 Ocak 2025 16:30

    Noel ile yılbaşını karıştırmış zevat. Hem şu anda güneş takvimi kullanıyoruz hicri takvim değil buyursunlar 21 martta kutlasınlar yeni yılı kime ne...

    Yanıtla (4) (0)
  • Fuzuli / 02 Ocak 2025 15:37

    Islam ulkelerindeki sorunlarin bir listesi yapilsa, yilbasi kutlamalari ilk binde bile olmaz. Buna ragmen bazi goygoycular her yil ayni sazi calmaya devam ediyor. Yil basini oteki dine mensup insanlar kutladigi icin kutlanmiyor. Kimsede yil basi kutlamasiyla din degistirmis olmaz. Insanlar Marsa gidiyor biz hala bunlarla ugrasiyoruz.

    Yanıtla (7) (0)
  • ZR / 02 Ocak 2025 15:21

    Şiiri kimin yazdığı hiç önemli değil.önemli olan içeriğini anlayabilmek..Türkiyenin bu kadar yoğun gündemi varken yılbaşı şiirimi sizi rahatsız etti.Her kesimin düsüncelerine saygılı olmayı artık öğrenin.Herkes içki içip yılbaşı kutlamak zorunda değil bunu neden anlamıyorsunuz.Maşallah herşeyde bir polemik çıkarmayı marifet sayıyorsunuz..

    Yanıtla (3) (10)
  • iyildiz / 02 Ocak 2025 14:37

    "Ya Rab! Böyle mi olacaktı, benim cennet yurdum/ Baktım da etrafıma yalnızım, ağladım durdum/..... Bazıları M. Akif in zannetse de, bu şiir Cengiz Numanoğlu'nun şiiri, bilmesen de öğrenirdin istesen ama işin gücün eyyamcılık...

    Yanıtla (4) (8)
  • okur / 02 Ocak 2025 14:01

    1 Ocak, M.Ö. 153 yılında yılbaşı olmuş. Kilise bir ara 1 Ocak tarihinin yılbaşı olarak kutlamasını yasaklamış. 25 Aralık noel varken 1 Ocak'ı kutlamak nice densizliktir diye. Hristiyan İngiltere ve Amerika 1752 yılına kadar 25 Mart tarihini yeni yılın başlangıcı olarak kabul ettiler. Yani 1 Ocak tarihinin Hristiyanlıkla uzaktan yakından ilgisi yok. Deseler ki pagan geleneği, o nedenle karşıyız bir mantığı var, anlayabilirim. O zaman da millet sorar "peki kandiller ne" diye.

    Yanıtla (8) (0)
  • karar okunur / 02 Ocak 2025 13:49

    yaşamanı akla uydurman gerekir
    ama bilmezsin akla uygun olan nedir
    bereket eli çabuktur zaman usta'nın
    başına vura vura sana da öğretir

    Ömer Hayyam´ı boşuna mı sevdik.

    İyi ki varsın Akif Beki.

    Yanıtla (7) (1)
  • tunç06 / 02 Ocak 2025 13:13

    çarşı esnafı iyi kötü kazanç sağladı bu ekonomik kırzde..berekt geldi desek yeri her nekadar alış veriş az olsa da ...NOEL YILBAŞI kişer istedi diye kutlanmaz ya da kutlanmamlı ger kes hür unutmayın. inadına kutlamada yarar var diye düşünüyorum.

    Yanıtla (4) (0)
  • Bb / 02 Ocak 2025 13:08

    Dünyada her yerde kalkmışken islam ülkesi olarak adlandırılan ülkelerde idamlar oluyor çoğu keyfi hiçbir hoca yorum yapmıyor ama yılbaşı kutlamak Müslüman geleneği değil herkes önce kendini düzeltsin önce kendi çocuklarımıza sahip çıkın ondan sonra hristiyanların kutlamaları ile ilgili yorum yapın

    Yanıtla (5) (2)
  • Debreli / 02 Ocak 2025 12:46

    Asım'ın nesli coşmuş bir kere, helali hoş olsun durdurabilene...

    Yanıtla (3) (0)
  • Osman / 02 Ocak 2025 12:33

    Elimde telefonum yorumları okuyorum,Kızılay'da yaya geçidinde ışıklar yeşile döndü insanlar karşıya geçmek için harekete geçti! Yüzlerce insan birbirimizin üstüne yürüyoruz! 21.yuzyıl! Hâlâ sağdan yürümeyi öğrenememişiz! Ey Müslümanlar kafayı yılbaşına takmayın boşverin!

    Yanıtla (16) (0)
  • Millet / 02 Ocak 2025 12:29

    Sayın Beki, Şiiri okuyunca kuşkulandım ancak araştırmaya üşendim. Aydınlattığınız için teşekkür ediyorum.

    Yanıtla (5) (1)
  • slm selim / 02 Ocak 2025 12:07

    şiirdenmi gocundun Mehmet Akif'tenmi, yazan çok güzel yazmış, ülkenin tam da durumu ahvalini özetlemiş, kim yazdıysa onu söyle, kim yazmışsa çok güzel yazmış sen niye alındın onu anlamadık ,seni biliyoruz zaten alınmana gerek yok, iyilik yapcaksan gerçek yazanı yaz.

    Yanıtla (3) (14)
  • Ahmed 61 / 02 Ocak 2025 11:47

    Kim yazmışsa ne güzel yazmış;Ey Alem-i İslam'ın baş tacı, büyük Türkiye/Yurdumu işgal etmiş,şu garbın safsatası/Kiminin maymunu var,kiminin noel babası...

    Yanıtla (4) (12)
  • Fehmi uzun / 02 Ocak 2025 10:38

    Rahmetli Can Yüceli bir zamanlar bulunduğum datcadan tanıyorum. Tipik Türk işi bir komünistti. Her bulunduğu yerde ateist olduğunu belli etmeye çalışan.herhangi bir toplumsal bir durum için kendini zora sokacak bir hali pek yoktu .

    Yanıtla (3) (0)
  • o aslan / 02 Ocak 2025 10:19

    Soruları çalmak liyakat adı altında ne zahmet külfet ile okuyan çocuklarin hakkını gasp etmek günah değil dinden çıkarmıyor yılbaşı kutlamak dinden çıkarıyor, öylemi

    Yanıtla (8) (0)
  • Dr / 02 Ocak 2025 09:53

    Yüzde 99 u müslüman olan Türkiyedeki insanlar müslümanlık belgesi almak için sınava girse yüzde 99 u başarısız olur. Başarılı olanları da tekfir ederler. Sarayın dezenformasyon makinesi ve banknot matbaası 24 saat mesai yapıyor. Yeni bir din inşa edip müritlerini paraya boğdular. Biz neleri konuşuyoruz?

    Yanıtla (12) (0)
  • Hakan / 02 Ocak 2025 09:33

    Son kısımdaki şiiri kitap yapıp bedava .dağıtmak lazim

    Yanıtla (4) (0)
  • Mr / 02 Ocak 2025 08:27

    Ama montaj ama şu ama bu.

    Ama M Akif ama şu ama bu.

    Yanıtla (34) (2)
  • Erk Yıldırım / 02 Ocak 2025 07:45

    Umar mıydın esintileri var işte Ama o şiir o kadar güzel şeyler anlatıyor ki yılbaşına sallamak daha konforlu
    Odama girdim; kapıyı kapadım; ağlamaya başladım;
    O gün akşama kadar İslâm’ın garibliğine, müslümanların inhitâtına ağladım, ağladım...”
    Şimal müslümanlarından Atâullah Behâeddin
    Sebîlürreşâd

    Yanıtla (5) (0)
  • Ry / 02 Ocak 2025 06:43

    Adamların kafası dezenforme olmuş. Neyi düzeltecek bunlar.

    Yanıtla (16) (0)
  • Fani / 02 Ocak 2025 06:40

    Sofuluk ; iman ,iyilik, ve imar dan geçer. İyilik karşılık beklemeden yapılan her türlü işlemdir. Adam yapacaklarını yazılı ve sözlü ifade ederek iktidara geliyor, hesap sorunca gözünüze dursun diyor da, siz ne yapıyorsunuz merak ettim.

    Yanıtla (11) (0)
  • okur / 02 Ocak 2025 05:51

    Saral'ın özgeçmişi AKP'nin başarı standartlarıyla bakıldığında oldukça başarılı sayılabilir.

    Yanıtla (5) (0)
  • SG / 02 Ocak 2025 02:37

    Sağcısı solcusu muhafazakari Kemslisti İslamcısi atesitti hepsi onun peşine takıldı onun arkasından hepsi gömleğini değiştirdi.Onun için AKP Yirmi yıldır iktidarda üç dönemdir de RTE ÜÇ DÖNEMDİR TC CB İnşallah dördüncü dönemde de gömlek değiştirenler RTE CB SECTİRECEK.

    Yanıtla (1) (3)
  • Karar Okuru / 02 Ocak 2025 02:04

    Dini de Mehmet Akif'i de çarpıtıp istismar edenlerden, bu istismara göz yumanlardan bıktık usandık! Bu ham sofulara "dur!" diyecek yok mu?

    Yanıtla (13) (1)
  • OkurM / 02 Ocak 2025 01:41

    Müftü babadan miras semavat ve arşı
    Dil tekellümde, lakin ufuku âlâ iken tarlabaşı...
    Çarkı felek cevelan edüp, talii iktidar gülünce,
    Çorabı ebyaz ehline haremeyn oldu, ortaköy-ü Nişantaşı
    Ufuku aladan keyfile bakınca ednaya
    Ne hakir imiş salyangoz kabuğu samatya
    Şanel varken Kekik yağı kokulu tesbihler
    Ballantinesiz masada teşebbüh konulu teşbihler...
    Eski köyde eski kavga alâ halihi türiket
    Dava hamuduyla devede gitti, vive la ferét
    .....
    Akif yaşasaydı böyle mi derdi?

    Yanıtla (2) (0)