Para uçurumdan yuvarlandığında
Turist kılığında Endülüs’ü teftişe çıkmıştım, size fiyatları haber verecektim.
Malaga’dan sonra Ronda’yı da denetlemiş bulunuyorum. Size şu kadarını söyleyebilirim, kafe ve restoranları Sultanahmet’ten pahalı değil.
En son bir ay kadar önce Sultanahmet’teydim. Bilgilerim günceldir, karşılaştırmama güvenebilirsiniz.
Sultanahmet’te yine iki şeyden etkilenmiştim.
Birincisi, tarihi Firuz Ağa Camii’nin yalnızlığı... Ayasofya ile Sultanahmet Camii’nin gördüğü ilgiye kıyasla bir köşede, bir başına ama kendiyle barışık.
İkincisi ve bir o kadar beni etkileyen şeyse fiyatlar olmuştu.
İspanya’da turist tarifesinden yiyip içmek, Sultanahmet’ten tuzluya gelmiyor.
Ne derler, keçiyi yardan uçuran bir tutam bedava ottur. Vize alabilirseniz sizi de Endülüs’e, muazzam bir tarih ve doğa ile Bodrum’dan ucuza gezme-görme tatili uçurabilir.
Matadorların kasabası Ronda’dayken kaçınamayacağınız bazı düşünceler de var.
Yüksek köprünün hemen başında, dipsiz uçurumdan aşağı bakıp Hemingway’i ve onun burada geçen savaş romanı Çanlar Kimin İçin Çalıyor’u anmamak ne mümkün!
Büyük yazar Ernest Hemingway, ABD’den gelip gazeteci gözüyle izlediği İspanya iç savaşından şunu çıkarmıştı:
Kötü yönetilen bir ülkenin ilk uğrağı, parasını değersizleştirmekti. İkincisi ise savaş. İkisi de geçici bir refah sağlar ama kalıcı bir yıkımla sonuçlanırdı. İkisi de siyasi ve ekonomik fırsatçıların sığınağıydı.
Cumhuriyetçi direnişçilerle faşist General Franco kuvvetlerinin, kurşun ziyan etmemek için birbirini aşağı attığı bu uçurumdan, önce paraları yuvarlanmıştı demek.
Yani Hemingway’e göre bir ülkenin parası uçurumun dibindeyse insanları da başında rahat duramıyordu.
İlla savaş gibi bir cinnete sürüklenecekleri anlamına gelmez. Ama paranın değeri baş aşağı gitti mi, halkın da rahatı bozulur, huzur bulamaz.
Evet, parayla saadet olmuyor. Şarkısı bile yapılmıştı, rahmetli televizyoncu Savaş Ay’ın annesi Şükran Ay söylerdi. Neylersiniz ki parasız da saadet olmuyor.
Matadorların matadoru Pedro’nun heykeli önündeyiz.
Hemingway, Öğleden Sonra Ölüm’ünde de onu anlatıyordu. Pedro; bugün hâlâ kefeni yırtmak isteyen, kavruk taşra delikanlılarının piri, idolü, rol modeli.
Ronda; yalnızca güreş boğalarının yetiştirildiği, boğa güreşlerinin başladığı yer değil. Şöhret ve para için arenaya çıkmaya can atan matador adaylarının da boy verdiği topraklar.
Onun için Pedro heykelinin önünden bir fotoğrafımı paylaşmıyorum sizinle. Uçurumun başında, Çanlar Kimin İçin Çalıyor köprüsüyle çektirdiğim bir kareyi paylaşıyorum.
Sanırım matadorları, iç savaşın acılarını ve Ronda’nın çarpıcı tabiatını birlikte yansıtacak fotoğraf bu.
Paranın değeri, uçurumdan aşağı yuvarlanmaya görsün; hayatı da peşinden çekiyor. Bir tutam otun, keçileri çektiği gibi.















Sarayın bir günlük gideri 40 milyon lira olmuş.365 günle çarpın.
Yanıtla (14) (1)Bunlar hezeyandan ibarettir AKP düşmanları ve chp zihniyetinin ürünü saray dediğiniz cumhurbaşkanlığı külliyesi ile iftihar ediyorum bütün dünya ülkelerinde varken neden Türkiye de yadırganiyor.
Yanıtla (1) (8)22 yıldır ülkeyi tek başına yönetip uçuruma sürükleyen kişi halen enflasyon düşecek diyor .En son Nass dediğinde KKM ile fakirin cebinden zorla alıp zenginin cebine akıttığı para 833 milyar TL
Yanıtla (10) (2)Cumhuriyet kuruldu kurulalı Atatürk dahil bu kadar büyüme ne zaman oldu bu kadar yatırım ne zaman oldu şöyle memleketi gezin yollar köprüler havaalanlari hastaneler bunları kim yaptı
Yanıtla (1) (5)Asrın beceriksizi halâ enflasyonu tek haneye indirmeye kararlıyız diyor bayram bayram ...
Yanıtla (7) (2)Ricam, ölümlü Kene isirmalarina dikkat cekmenizdir.Konu şehirlerde avcılık yasaklanarak keklik çulluk sülün bildircinin tabiata salınması.hayvanc.yapilan çiftliklerde tavuk hindi vb kanatlı hayv.yetistirilmesinin teşvik edilmesi.Kus gribi ayağına telef edilmemesi. 5 yılda bu keneler baskilanacak kanaatindeyim. Ne dersiniz? Köpek ölümleri gibi dibi bulmadikca harekete gecemiyiruz galiba. Saygılarımla
Yanıtla (3) (0)Tavuk hindi yetiştirilmesi kene icin tedbir mi? Çoğalmasına sebeb mi?
Yanıtla (0) (0)Büyük bir ağlama duvarına ihtiyacımız var. Her türlü zulüme, pahalılığa sesimiz çıkmıyor bari ağlama duvarında gidip hüngür hüngür ağlayalım, biz başka bir halta yaramayız.
Yanıtla (18) (1)Benî Yakubdan değiliz, duvarsız da ağlarız. Ama bizde erkekler ağlamaz. Onun için anamız ağlıyor.
Yanıtla (7) (1)Bilim ve sanat Bir kuşun kanadı gibidir.. Bu iki kanadı kullanabilen toplumlar Uçar ve özgür olurlar... Uçamayanlar ise tavuk olur... Tavuk toplum, önüne atılan bir avuç yemi gagalarken, arkasından yumurtaların alındığının farkında bile olmaz....Darwin'in düşünceleri böyle...
Yanıtla (9) (1)Sanat gelişmenin sebebi değil sonucudur. Hatta yerine göre israftır. Bilim, teknik, asabe vs büyütür. Sanat medeniyet debdeb harcatır. Osmanlı'nın bugün en çok ziyaret edilen dev mimari ve Sanat eseri, Türk ermeni batı muktesebatı hamulesinin sonucu olan dolmabahce sarayı mesela... o dönem Osmanlı'nın belini bukmüş, borçlanmayı gittikçe büyüyen çığ haline getirmiştir. Duyunu umumiyeye giden yolun en büyük kavşağıdır. Bugün de bayraktar iha bilim teknik, bestepe sanattır. Mesela...
Yanıtla (0) (0)Biz paramız bitmeyeck diye harcadık.Her harcanan paraya denizde bir damla su dedik.Yetmedi elimizdeki her şeyi sattık.Babam bir gün dedi ki:''Param yokya koyunlarım var,tarlalarım var.''Şimdi bizim elimizde onlar da yok,her şeyi sattık savdık.
Yanıtla (1) (0)türk halkının yüzde altmışı aptal tespitini yapmış aziz nesin iktidar değişirse gökten para yağacağına inananları var nasıl olacaksa diğer ülkelerde 4 5 çalışan 1 emekliye bakıyor ülkemizde ise 1,5 çalışan 1 emekliye bakıyor onlarda emekli yaşı 67 bizde ise 38 40 45 yoksa bu günleri mum ile ararız
Yanıtla (2) (4)Ben unutmadim, aklimda , 128 milyar dolarciklar nasil "buhar oldu"
Yanıtla (14) (2)hangi ucurumdan asagi veya hangi banka hesabinda ve hangi ülkede? Aklimdan gitmiyor. Sorumlu damad kimseye hesap vermeye tenezzül etmedi,"at ,it izi" masaliyla ortadan toz oldu.
Sadece damad oldugu icin Türkiye'de Maliye bakani oldu bu zat.
Yazik oldu bu ülkeye, hemde cok yazik...
128 milyar dolar "toz oldu" ülkede "tik" cikmadi, RTE'ye kimse
Yanıtla (6) (1)korkudan soramadi. Baska ülkelerde böyle bir rezalet olsa
mesela Israil'de halk sokaklara dökülür,protesto eder,ülkenin alti üstüne gelir.Türkiye'de korkudan ses soluk cikmiyor.
Bulgar Ata sözü; Gökteki yildizlari degil,yerdeki sürülerini say.
Sn yazar geçen birisinede söyledim çoğu durumdan şikayet edince. Şu bir gerçek ak parti gider başka iktidar gelirse şikayet dahi edemezsiniz altı ay içinde inanın ne memur ne amir ne emekli maaşı ödenmez hatta şu an emeklilerin umudu var zam gelecek diyerek inanın onu bile göremezler .Türkiye yi yönetmek herkesin harcı değil. Hersey tüketim üzerine
Yanıtla (4) (18)Enflasyon (paranın tahşisi) kamuya ait kaynaklarla rant dağıtma imkanı bitince doğrudan halkın parasının yağmalanmasıdır. Bu karşılıksız para basarak, halkın elindeki paranın kıymeti düşürülerek, düşürülen oranda halkın parası cebinden alınarak yapılır. Bu yağmalanan paralarla görgüsüzlük ve dinginlenemez gösteriş arzusu tatmin edilir. Dünyanın hiç bir yerinde emekle kazanılmış paranın gösterişi olmaz.
Yanıtla (37) (2)Bu milletin parasını yağmalayanlara ne kadar beddua edilse azdır. Bu kadar ah almayı göze almak için, insanın insanlıktan çıkmış olması gerekir.
Yanıtla (22) (0)“Enflasyon kamuya ait kaynaklarla rant dağıtma imkanı bitince..” cümlesi ve
Yanıtla (9) (0)“..yağmalanan paralarla..” devamı herşeyi özetlemiş.
Halkın bu konunun detayını bilmesi öğrenmesi halinde ne mi olur derseniz;
“Benim aylığıma 2 bin daha zam yapın!” diye çığlık atanların sayısı biraz azalır:(
Eskiden fakir mahallede fiyatlar daha ucuz olurdu. Bizim fiyatlar ile Endülüs fiyatları benzer seyrediyorsa şu sonuç çıkıyor: İspanya ile benzer durumdayız. Bir terslik var gibi.
Yanıtla (7) (0)yaklasık 5-6 senedır calısmalar yapılan bayburt havaalanında sımdı hıcbır calısma yok. bozkırın ortasında sadece bır pıst duruyor. havaalanı acılmadı. ıste enflasyonun sebebı
Yanıtla (12) (0)Erdoğan "onların doları varsa bizim"de
Yanıtla (14) (0)Allah'ımız var" dedi
Türkiye de millet dolarla alış veriş yapıyor .
Kendisi ihaleleri dolarla veriyor
Borç parayı dolarla alıp dolarla veriyor
Çocukları ABD "de milyar dolarlık Gökdelen alıyor
128 milyar dolar Merkez bankasında buhar oluyor.
Deve değil miydi o!
Yanıtla (7) (0)