İkametgah belgesi nereden çıkarılır? İkametgah belgesği alma yolları

İkametgah belgesi nereden çıkarılır? İkametgah belgesği alma yolları

Devlet işleri için gereken bazı evraklar bulunuyor. Bu evraklardan birisi de ikametgah belgesidir. Herkes tarafından merakla ikametgah belgesinin nasıl ve nereden alındığı ve ne işe yaradığı araştırılıyor. Peki, İkametgah belgesi nedir? İkametgah belgesi ne işe yarar? İkametgah belgesi nereden alınır? İşte ikametgah belgesine dair detaylar…

Herkes tarafından araştırılan resmi belgelerden birisi olan ikametgah belgesinin ne işe yaradığı ve nereden çıkarıldığı araştırılıyor.

İKAMETGAH BELGESİ NEDİR?

İkametgah, oturulan ve ikamet edilen yer anlamına gelmektedir. Yani ikamet adresi oturulan ya da diğer başka bir tabirle yaşanılan yerin adresi olarak belirtilebilir. Bireylerin günümüzde birkaç evi ya da yazlığı olabilmektedir. Kişinin ne kadar fazla evi yani ikamet edebileceği konut olursa olsun yalnızca bir tane ikamet adresi olmak zorundadır. Tüzel kişilerde ise ikametgah adresi, işlem merkezinin bulunduğu yerin adresidir. Günümüzde işe alımlarda ve çok sayıda iş ve işlemde ikametgah belgesi talep edilmektedir.

ikametgah belgesi

İKAMETGAH BELGESİ NEREDEN ALINIR?

Günümüzde ikametgah belgesi çok sayıda iş ve işlem için gereklidir. ikametgah belgesi almak yani ikametgah belgesi çıkartmak ise günümüzde oldukça kolay bir şeydir.

E-DEVLETTEN İKAMETGAH BELGESİ ALMA

İkametgah belgesi çıkartmanın en kolay yollarından birisi de e-devlet üzerinden çıkartmaktır. Günümüzde çok sayıda işlemi e-devlet üzerinde kısa bir süre içerisinde çıkartmak mümkündür. Bunun için www.turkiye.gov.tr adresine giriş yapmalı ve arama kısmına ikametgah yazmanız yeterlidir. Akabinde karşınıza Yerleşim Yeri (İkametgah) ve Diğer Adres Belgesi Sorgulama sayfası çıkacaktır. Burada E-Devlet şifreniz ve TC kimlik numaranız ile giriş yapmanızın ardından karşınıza aşağıdaki gibi bir sayfa çıkacaktır. Bu sayfada yer alan “yukarıdaki bilgilendirme yazısını okudum.” Sekmesini işaretlemeli ve “Devam Et” demelisiniz.

ikmaetgah belgesi

Daha sonra aşağıdaki kısım karşımıza çıkacaktır. Burada belgenin kimin için çıkartılacağını seçiyoruz. Kendiniz için çıkartıyorsanız kendiniz, eşiniz veya çoğunuz için çıkartıyorsanız da diğer sekmesini seçip yine “Devam Et” diyoruz.

ikametgah belgesi

Karşımıza kütük bilgilerimiz çıkacaktır. Ancak çoğu kişi burada yazan bilgileri ikametgah bilgisi sanmaktadır. İkametgah bilgilerine ulaşmak için bir adımımız daha var. Bunun için belgenin neden verileceği kısmını seçip “Sorgula” diyoruz. Sonunda yerleşim yeri yani ikamet belgeniz hazır. Bu belgenin çıktısını alarak kullanabilirsiniz. E-Devlet üzerinden çıkartılan her belge üzerindeki barkod numarası sebebi ile kaşeli, imzalı belge durumundadır. Yani dilediğiniz kamu kurum ve kuruluşuna yeniden herhangi bir onay gerekmeksizin belgeyi teslim edebilirsiniz.

NÜFUS MÜDÜRLÜKLERİNDE İKAMETGAH BELGESİ ALMAK

İkametgah belgesi alabileceğiniz bir diğer kamu kurumu ise nüfus müdürlükleridir. Nüfus müdürlüklerine sadece kimliğiniz ile beraber müracaat ederek ikametgah belgenizi çıkartabiliyorsunuz. Ancak ülkemizde nüfus müdürlükleri oldukça yoğun olarak faaliyet gösteren kamu kurumlarının başında yer almaktadır. Şayet sıra olmasa bir dakikada alabileceğiniz bir belgeyi yoğunluk sebebi ile saatler sonra alabilmeniz mümkündür. Bu sebepten bu duruma düşmemek adına belgenizi E-Devlet üzerinden çıkartmanızı tavsiye ediyoruz. Şayet bir E-Devlet şifresi sahibi değilseniz de, PTT şubelerinden kısa süre içerisinde temin edebilirsiniz.

MUHTARLIKTAN İKAMETGAH BELGESİ ALINIR MI?

Önceden muhtarlıklardan ikametgah belgesi çıkartılabiliyordu. Ancak muhtarlıklar çoğu zaman kapalı olabiliyorlar. Bundan dolayı acil olarak ikametgah belgesine ihtiyaç duyulması durumunda muhtarlıklardan değil de e-devlet sistemi üzerinden bu belgeyi kısa bir sürede ve kolaylıkla çıkartabilmemiz mümkün.

ikametgah belgesi

İKAMETGAH BELGESİ ÜCRETLİ Mİ?

Herkesin aklında olan sorulardan birisi de ikametgah belgesinin ücretli mi ücretsiz olup olmadığı konusu. İkametgah belgesi e-devlet sistemi üzerinden de her türlü yerden de ücretsiz bir şekilde temin edilebilir.

İKAMETGAH BELGESİ NE KADAR SÜREYLE GEÇERLİ?

 İkametgah belgesi, e-devlet ve nüfus müdürlüklülerinden alındığı takdirde 1 ay süre ile geçerlidir. Belge üzerinde de ikametgah belgesinin ne zaman çıkarıldığı yazdığından verdiğiniz kurum belgenin geçerlilik süresi geçtikten sonra belgenizi kabul etmeyerek yeni bir belge isteyecektir.

RESİMLİ İKAMETGAH BELGESİ NEREDEN ALINIR?

İkametgah belgesi resimsiz olarak verilen bir belgedir. Bundan dolayı e-devlet üzerinden de nüfus müdürlüklerinden de alınan belgeler resimsizdir.

18 YAŞINDAN KÜÇÜKLERİN İKAMETGAH BELGESİ NASIL ALINIR?

18 yaşını doldurmayan kişilerin bireysel olarak ikametgah belgesi almaları mümkün değildir. Ebeveynleri e-devlet sistemi üzerinde ya da nüfus müdürlüklerine müracaat ederek belgenin çıktısını alabilirler.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN