EYT çalışmaları tüm hızla devam ederken Çalışma Bakanı Vedat Bilgin EYT'de prim gün sayısının eşitleneceğini belirterek çözüm aşamasının yaklaştığını söyledi. SGK ile BAĞ-KUR dahilinde EYT bekleyen çalışanların prim gün sayılarına dair de önemli bir detay gün yüzüne çıktı.
Birkaç gün prim gün sayısıyla ilgili yeni düzenlemeye gideceklerini söyleyen Bakan Vedat Bilgin, “Çözülebilecek sorunları hemen çözmemiz lazım. Prim gün sayısındaki farklılık ciddi bir sorun. Bunu eşitlememiz lazım. Bunu eşitleyecek bir düzenlemeyi yapacağımızı size söyleyeyim. Burada emekliliği hak etme şartlarını standardize etmemiz lazım. Bu hem farklı mesleklerde çalışan insanlar arasında adaletsizlik duygusunun oluşmasını ortadan kaldırır hem de devletle toplum arasındaki güven duygusunu güçlendirir. Çalışma Bakanlığı her insanımızın yanındadır” dedi.
Bakan Bilgin dün yaptığı açıklamada EYT konusuyla alakalı sorunların yaş ile alakalı olduğunu, emeklilik yaşında çözüme yaklaştıklarını belirterek EYT çözümünün tamamlandıktan sonra kamuoyuna aktarılacağını söyledi.
PRİM GÜN SAYILARI NASIL EŞİTLENECEK?
Bakan Bilgin'in açıklamalarından sonra SGK, BAĞ-KUR ile Emekli Sandığı'ndaki EYT'lilerin prim gün sayılarının nasıl eşitleneceği merak ediliyor. 5 bin prim günü olanla 9 bin gün prim günü olan da EYT dahilinde olacak. Fakat, maaş hesabında da prim günü farklı olanların emekli maaşlarını alacakları belirtiliyor. Ayrıca, prim eşitlemesinde prim gün sayısı artmazken BAĞ-KUR'luların istenen prim gün sayısı aşağıya çekilecek.
STAJ İLE ÇIRAKLIK DÖNEMLERİ EMEKLİLİK KAPSAMINDA YER ALACAK
Stajyerler ile çırakların işe başladıkları tarihin emeklilik için geçerli olacağı düşünülüyor. İş başlangıç tarihi 8 Eylül 1999 olan stajyerler ile çıraklarda 18 yaş dikkate alınacak.
MAAŞ HESAPLAMASI 3 FARKLI ŞEKİLDE YAPILACAK
Bakanlık tarafından hazırlanan teknik çalışmada en önemli konuların başında maaş hesaplanması geliyor. EYT'lilerin emekliye ayrıldıkları tarihte primleri ile kazançları doğrultusunda maaş belirlemesi yapılacak. Bu hususta 3 dönem esas alınacaktır. 1999'dan önce 1999 ve 2008 yılları arası ile 2008'den sonraki dönemler değerlendirmeye alınarak 3 farklı hesaplama söz konusu olacak. Söz konusu 3 hesabın birleştirilmesiyle maaşlar ortaya çıkacak.
İLK MAAŞ ÖDEMESİ NE ZAMAN YAPILACAK?
Bütçe görüşmelerinin Aralık'ta netleşeceği tahmin ediliyor. Bu gelişme sonrasında asgari ücretle ilgili yeni fiyat artırım görüşmeleri de başlayacak. Asgari ücretle beraber önceden Ocak ayını işaret eden EYT yasasının da Meclis'e gelmesi bekleniyor. Konu meclise taşındıktan sonra 2023 senesi bütçesinin belirlenmesi ile Ocak ayı içinde yürürlüğe girecek. Yasanın çıkmasıyla birlikte emeklilerin maaşlarının Şubat ayı içinde yatması bekleniyor.