Bir meslek olarak karşımıza çıkan dedektiflik mesleğin ne olduğu ve nasıl yapıldığı merak ediliyor. Oldukça dikkat çeken meslekler arasında yer alan dedektiflik hakkındaki detayları sizlerle paylaşıyoruz. İşte merak edilen konu hakkındaki tüm detaylar…
Dedektif gizli polis anlamına gelmektedir.Suçluları yakalamak için gizliden takip eden polislere dedektif devler. Bununla birlikte bazı ülkelerde dedektiflik serbest meslek olarak da görülmektedir. Kitaplarda ya da filmlerde karşımıza çıkan dedektifler serbest çalışan olarak bir kuruma bağlı olmadan kendi mesleğini yürüten kişiler olarak karşımıza çıkar. Türkiye'de dedektif olarak çalışan kişiler devlet kurumuna bağlı gizli polisler olarak karşımıza çıkar. İşte merak edilen konu hakkındaki tüm detaylar…
DEDEKTİFLER NE İŞ YAPARLAR, GÖREVLERİ NELERDİR?
Dedektif olarak çalışan polisler olayları ince ayrıntısına kadar incelemektedir. Olay içerisindeki küçük bir ipucu ya da iz olayın çözülmesini sağlar. Dedektifler kayıp kişileri bulma, boşanma, aldatma, suçluları yakalama gibi görevlerde bulunabilir. Birçok konuda bilgi toplayarak soruşturma ve takip etme gibi işleri yasal olarak yapmaktadır. Türkiye'de bu kişilere sivil polis adı verilir. Bunlardan ayrı olarak çalışan kişilere ise bağımsız özel dedektif adı verilmektedir. Ancak Türkiye'de özel dedektif olarak çalışan kişiler olmasa da gizliden yapan birçok kişi bulunmaktadır. Yapılan her işin yasal olması gerekirken dedektiflerde devlete bağlı olarak çalışmak zorundadır. Serbest çalışan dedektifler genellikle Avrupa ya da Amerika’da görev yapmaktadır.
DEDEKTİF NASIL OLUNUR?
Türkiye'de dedektif olarak çalışmak isteyen kişiler ilk önce polis olarak mesleğe adım atmalıdır. Polis Akademisi'ne giden polis adayları eğitimlerini başarılı bir şekilde tamamladıktan sonra gizli polis olabilirler. Ancak bu kişiler mesleğe polis olarak başlarken kazanılan tecrübeler ile sivil polis ya da dedektif olarak görev yapabilirler. Polis olarak herkesten istenen şartları sağlamanız ve bu doğrultuda mesleğe polis olarak başlamanız gerekmektedir. Türkiye'de özel dedektif olarak çalışmak isteyen kişiler firmaların sunduğu başvuru şartları gözden geçirmelidir. Firmaların istediği şartlar şekildedir:
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,
Yasa kapsamında 4 yıllık üniversite mezunu olmak,
Özel araştırma görevlisi olarak lise ve dengi okullardan mezun olan kişilerde özel dedektif olarak çalışabilmektedir.
Emniyet ve polislikte üst düzey görevlerde bulunan emekli olan veya kendi isteği ile ayrılan kişiler dedektif olarak çalışabilmektedir.
Jandarma olarak görev yapan emekli olan ya da kendi isteği ile mesleği bırakanlar da özel dedektif olarak çalışabilmektedir.
Milli İstihbarat Teşkilatı yani MİT’te çalışan emekli olan ya da kendi isteği ile mesleği bırakanlar da özel dedektif olarak çalışabilmektedir.
Avukatlık, savcılık, hakimlik, kaymakam ya da valilik yapanlar kişiler dedektif olabilmektedir.
Özel dedektif ya da araştırma görevlisi olarak çalışacak kişilerin herhangi bir sağlık sorununun bulunmaması gerekir.
Bununla birlikte dedektif olarak görev yapacak olan kişilerin 25 yaşını doldurması gerekir.
Bu şartları sağlayan kişiler özel dedektiflik firmalarında görev yapabilmektedir.