Eylül ayında piyasalar oldukça hareketli bir grafiğe sahip olacak. Merkez bankalarının vereceği faiz kararlarında birçok ekonomist indirim beklentisinde. TCMB’nin perşembe günü yapacağı PPK toplantısında faizin en az 200 baz puan düşeceği tahmini var. ECB’nin kararları, gelecek hafta da ABD, İngiltere ve Japonya merkez bankalarının toplantıları piyasaların takibinde olacak.
Sonbahar gelse de eylül ayı piyasalar açısından oldukça sıcak geçecek. Dünya ve Türkiye endekslerinin gözü kulağı açıklanacak olan faiz oranlarında. Ekonomistlere göre ABD’de düşük gelen tarım dışı istihdam verisi FED’in bu ay faiz indireceği beklentisini kesinleştirdi. BMO Capital Markets Ekonomisti Sal Guatieri müşterilerine yolladığı bir notta “Zayıf gelen veri, iki hafta içinde faiz indirimi beklentisini daha da güçlendirdi” dedi. Northern Trust Şef Ekonomisti Carl Tannenbaum faiz indirimine muhalif olan FED yetkililerinin de ağustos ayı istihdam verisiyle indirimden yana olacağını belirtti. Piyasalar eylülde 25 baz puan, yıl sonuna kadar da 25 baz puanlık daha toplam iki indirim bekliyor.
FED toplantısı 17-18 Eylül’de gerçekleşecek. Ticaret savaşları nedeniyle ekonomik büyümedeki zayıflık, enflasyonun hedefe ulaşmaması gibi nedenlerle Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) 12 Eylül’deki toplantısında faiz indirimine gitmesi ve yeni bir parasal genişleme programı açıklaması bekleniyor. Genel beklenti eksi yüzde 0.4 olan mevduat faizinde 10 baz puan indirim olması yönünde. Unicredit Bank Başekonomisti Daniel Vernazza Avrupa Merkez Bankası’nın faiz indireceğini ve yeni bir parasal genişleme programı açıklayabileceğini söyledi. Vernazza “Bir genişleme paketi açıklamalarını ve mevduat faizinde 10 baz puan indirim yapmalarını bekliyoruz. Daha büyük bir indirim de olabilir. Sözlü yönlendirmelerini güçlendireceklerini düşünüyoruz. Enflasyon yüzde 2’lik hedeflerine dönene kadar destekleyici olmaya devam edeceklerdir” diye konuştu.
Türkiye’de ise Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCBM) yeni bir indirim daha yapması bekleniyor. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) ağustos ayına dair geçen hafta açıkladığı enflasyon verisinin beklentilerin altında gelmesi, piyasada faiz indirimi yönünde bir beklenti oluşturdu. Bu verinin enflasyonun düşüş trendinde olduğunu göstermesiyle Türk Lirası değer kazandı ve analistlerde faiz indirimi beklentisi meydana geldi. Şeker Yatırım ekonomistlerinden Serkan Gönençler, faiz indiriminin ne kadar olacağının bu haftaki küresel risk iştahı tarafından belirleneceğini söyleyerek TCMB’nin daha önceki açıklamalarına bakıldığında 200-250 baz puanlık bir indirimin beklenebileceğini aktardı.
EN AZ 200 BAZ PUAN İNDİRİM BEKLENİYOR
İsmini vermek istemeyen bir bankanın döviz işlemleri masasının başında bulunan bir analist ise keskin bir indirimin TL’yi şoklara açık bir hale getireceğini vurgulayarak, piyasaların en az 200 baz puan faiz indirimi beklentisinde olduğunu ekledi. İş Yatırım Ekonomisti Muammer Kömürcüoğlu Bloomberg HT’ye yaptığı değerlendirmede bu toplantıda 250 baz puan indirim ve indirimlerin yılın kalanında da devam etmesini beklediklerini söyledi. JP Morgan ekonomisti Yarkın Cebeci, enflasyon verisi sonrası yayımladığı raporunda faiz indirim beklentisini 125 baz puandan 275 baz puana yükselttiklerini aktarmıştı. Nomura International Küresel Piyasalar Araştırma bölümünden gelişmekte olan piyasalar ekonomisti İnan Demir ise Financial Times gazetesine yaptığı açıklamada 200 baz puan indirim beklediklerini ifade etti.
DOLAR TAHMİNİ YENİDEN 6 LİRA
TCMB Beklenti Anketi’nde yıl sonu TÜFE beklentisi yüzde 14,42’den yüzde 13,96’ya geriledi. 12 ay sonrası TÜFE beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 12,77 iken, bu anket döneminde yüzde 12,21 oldu. 24 ay sonrası TÜFE beklentisi ise aynı anket dönemlerinde sırasıyla yüzde 10,27 ve yüzde 10,17 olarak gerçekleşti. 2019 yılı Eylül ayı için tüketici enflasyonu (TÜFE) beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 1,46 iken, bu anket döneminde yüzde 1,49 olarak gerçekleşti. Ekim ayı TÜFE beklentisi ise değişmeyerek yüzde 1,93 seviyesinde kaldı. 2019 yıl sonu döviz kuru (ABD Doları/TL) beklentisi bir önceki anket döneminde 5.90 TL iken, bu anket döneminde 6 TL’ye yükseldi. 12 ay sonrası döviz kuru beklentisi ise aynı anket dönemlerinde sırasıyla 6.27 TL ve 6.35 TL olarak gerçekleşti. 2019 yılı cari işlemler açığı beklentisi, bir önceki anket döneminde 6.7 milyar dolar iken, bu anket döneminde 5.9 milyar dolar oldu. 2020 yılı cari işlemler açığı beklentisi ise aynı anket dönemlerinde sırasıyla 16.9 milyar dolar ve 16.3 milyar dolar olarak gerçekleşti. GSYH 2019 yılı büyüme beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 0,02 iken, bu anket döneminde yüzde 0,01 oldu. 2020 yılı büyüme beklentisi ise bir önceki anket dönemine göre değişmeyerek yüzde 2,6 olarak gerçekleşti.