Uçakları düşürmek her gün 900 saldırı düzenleniyor! Dünya devleri bir araya geldi, çalışma grubu oluşturuldu

Uçakları düşürmek her gün 900 saldırı düzenleniyor! Dünya devleri bir araya geldi, çalışma grubu oluşturuldu

Dünya, yolcu uçaklarının düşürülmesine neden olabilecek yeni bir siber saldırı yöntemi nedeniyle alarmda. NASA, Boeing ve FlightSafety International gibi dünya devleri saldırıları önleyebilmek için bir araya geldi. İşte detaylar...

Siber güvenlik uzmanları, 2024 yılının ilk çeyreğinden bu yana yüzde 400 artış gösteren GPS saldırılarına karşı uyarıda bulundu. GPS saldırıları, uçakları uçuş rotalarından çıkarabilir ve otopilotun iniş özelliğini şaşırtarak, belirlenen pisti kaçırmalarına neden olabilir.

Uzmanlara göre bu tip saldırılar Ukrayna, Rusya ve Orta Doğu gibi savaş bölgelerinde daha yaygın hale geliyor. Bilgisayar korsanlarının GPS sahteciliğine başvurmasının resmi nedeni ise henüz bilinmiyor. Bunun konum verilerini değiştirmek, insanların faaliyetlerini izlemek ve uçuşları tehlikeye atmak için kullanılabileceği belirtiliyor.

GÜNDE 900 GPS SALDIRISI DÜZENLENİYOR

NTV’de yer alan habere göre, GPS saldırıları, uçağı rotasından çıkarıp başka uçaklara, araziye veya okyanusa çarparak düşmesine neden olabilecek yazılımlar yükleyerek uçakların düşme olasılığını artırıyor. Siber güvenlik şirketi OPS Group'un yeni yayımladığı bir rapora göre, dünya genelinde GPS saldırılarının ocak-mart döneminde günde ortalama 200'den nisan ayından itibaren günde 900'e çıktığı belirtildi.

Bazı günlerde bin 350'ye varan sayıda uçuşun saldırılarla hedef alındığı bildirildi. Bilgisayar korsanları, havayolunun alıcı antenlerine sahte radyo sinyalleri göndererek gerçek GPS sinyallerini geçersiz kılıyor ve uçağı engebeli arazilerden uzak tutmayı amaçlayan sistemlerine yanlış uyarılar gönderiyor.

450 KİŞİYLE ÇALIŞMA GRUBU OLUŞTURULDU

Pilotlar, GPS saldırısını gösteren ilk işaretlerden biri olarak uçak saatinin geriye doğru çalışmaya başladığını fark ettikleri bildirdi. Sorunu çözmek için 450 kayıtlı katılımcıdan oluşan bir GPS sahteciliği çalışma grubu oluşturuldu.

Katılımcılar arasında United Airlines, American Airlines, Aer Lingus, Turkish Airlines ve Alaska Airlines gibi sektör kuruluşlarının ve havayolu şirketlerinin temsilcileri yer alıyor. Çalışma grubunda ayrıca NASA, Boeing, Federal Havacılık İdaresi (FAA) ve FlightSafety International da yer alıyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN