Siber dolandırıcılar günün en çok bu saatinde ava çıkıyor! Derhal bu önlemleri alın, uzmanları anlattı

Siber dolandırıcılar günün en çok bu saatinde ava çıkıyor! Derhal bu önlemleri alın, uzmanları anlattı

Gece saatlerinde harekete geçen dolandırıcılar, oltalama yöntemiyle telefonlara uzaktan erişerek banka hesaplarını boşaltıyorlar. Uzmanlar ise cep telefonlarındaki internet bağlantısının uyumadan önce kapatılmasını öneriyor. İşte detaylar...

Siber dolandırıcıların yeni yöntemi pes dedirtti. İnsanların uykuda olduğu saatlerde harekete geçen simsarlar, gece 02.00 - 05.00 arasında önceden 'oltalama' yöntemi ile avladıkları telefonlara casus yazılım yükleyerek vatandaşın banka hesaplarını boşaltıyor. Elazığ'da yaşanan son olayda dijital dolandırıcıların ağına düşen Ali Akbaş'ın mobil bankacılık hesaplarından toplamda 300 bin TL çekildi.

Simsarların 'oltalama' tuzağı ise güvenilir veya uygun olmayan sitelere giriş yapılmasıyla başlıyor. Uygun olmayan linklere tıklayan kişinin telefonuna virüs bulaşırken, banka uygulamasında kullandığı şifre de simsarların eline geçiyor. Tuzağa düşürülen kişinin hesabında para çekilirken, hesabında para olmayanların adına ise kredi çekilip simsarların tarafından açılan hesaplara aktarılıyor.

LİNKE TIKLAYAN YANDI

Haberglobal'den Sibel Gülersöyler'in haberine göre, siber güvenlik uzmanı Osman Demircan, dolandırıcıların cep telefonlarına ulaşmada iki risk faktörüne değinirken şunları söyledi:

"Birincisi korsan maç yayınları, film dizi uygulamaları, kripto ile ilgili uygulamaların indirilmesi. Bu sitelerdeki pencerelere tıklandığında, telefonun kontrolleri dolandırıcıların eline geçebiliyor. İkinci risk ise telefonun güncellemesinin olmaması. Güncelleme almayan telefonlarda güvenlik açıkları olabiliyor. Vatandaşlar bir linke tıkladıklarında kontrolü karşı tarafa verebiliyor."

Osman Demircan ayrıca gece 02.00 - 05.00 arasındaki saatlere kriminal saat denildiğini delirtirken, "Bu saatlerde gelen mesajları ciddiye alma olasılığımızın yüksek ve gelen linkler daha çok tıklanıyor" dedi.

HEMEN KAPATIN

Osman Demircan, uyumadan önce internetin kapatılması gerektiğinin altını çizerken, şu bilgileri paylaştı:

"Bir kişi dolandırıldığını anladığında ilk yapması gereken telefonu kapatmak olmalı. Vatandaşlar, genelde telefonculara gitmeyi tercih ederken, bu durum delillerin silinmesine neden olabiliyor. Çoğu zamanda bağlantı sağlayan kişinin IP adresi tespit edilemiyor. İkinci aşamada bankanın aranması ve kolluk kuvvetlerine gidilmesi gerekiyor."

Vatandaşların en çok merak ettiği sorulardan birisi de, "Hesaplarında sadece yüksek rakamlar olan kişiler mi dolandırılıyor?" Bu soruyu da yanıtlayan Osman Demircan, şöyle konuştu:

"Hayır, dolandırıcılar çok fazla sayıda kişiye oltalama saldırısı düzenliyor. Kimde açık varsa o daha hızlı tespit ediliyor, dolandırılan emekliler de var. Sadece yüksek meblağ olunca vatandaş sesini daha çok çıkartıyor."

GÜÇLÜ ŞİFRE UYARISI

Adli bilişim uzmanı Prof. Dr. Ali Murat Kırık ise güvenli mobil bankacılık deneyimi için alınması gereken bazı tedbirler olduğunu belirtirken, güçlü şifre uyarısı yaparak şunları söyledi:

"Şifreler karmaşık olmalı, harf, rakam ve özel karakterler içermeli. Kullanıcılar, şifrelerini sık sık değiştirmeli ve kolayca tahmin edilemeyecek kombinasyonlar oluşturmalı. İki aşamalı doğrulama kullanmak da önemli. Bu, hesaba erişim için sadece şifre girmek yerine ayrıca cep telefonuna gönderilen bir doğrulama kodunun da gerekli olduğu anlamına gelir. Bu, hesapların daha güvenli hale gelmesini sağlar ve yetkisiz erişimi önler."

GÜVENLİ Wi-Fi OLMALI

Mobil bankacılık işlemleri yaparken her zaman güvenli bir Wi-Fi ağına bağlanılması gerektiğinin altını çizen Kırık, güvenlik yazılımlarının kullanılması önerisinde bulundu. Şirketlerin güçlü bir güvenlik altyapısı oluşturması gerektiğine dikkat çeken Prof. Dr. Ali Murat Kırık, şöyle konuştu:

"Bu, güvenlik duvarları, antivirüs yazılımları, ve güvenli ağ erişimi gibi önlemleri içermeli. Ayrıca, yetkilendirme ve kimlik doğrulama süreçlerini güçlendirmek için çift faktörlü kimlik doğrulama gibi teknolojiler kullanılmalı."

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN