YÖK'ten yapılan yazılı açıklamada, üniversitelerde üretilen bilimin, sanayi sektörüyle bir araya getirilmesinin Türkiye'nin ekonomik ve teknolojik gelişimine büyük katkı sağladığı belirtildi.
Üniversite-sanayi işbirliğinin güzel örneklerinden birinin de Konya'da Necmettin Erbakan Üniversitesi öncülüğünde yürütüldüğüne işaret edilen açıklamada, üniversite bünyesindeki Bilim ve Teknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezinde (BİTAM) sanayi işbirliğiyle elektronik, optik ve elektro-optik aygıtların kalibrasyon ölçümünde kullanılmak üzere üretilen çiplerin, dünyanın pek çok ülkesine ihraç edildiği kaydedildi.
Açıklamada değerlendirmelerine yer verilen YÖK Başkanı Erol Özvar, üniversiteleri yalnızca akademik araştırmalar yapan kurumlar olarak değil, ülkenin ekonomik kalkınmasına doğrudan katkı sağlayan yapılar olarak gördüklerini belirterek, "İş dünyası ile üniversiteler arasındaki işbirliklerini artırmak ve öğrencilerimizin istihdam edilebilirliklerini güçlendirmek en büyük önceliklerimizden biridir." ifadesini kullandı.
0,25 GRAMI 200 DOLARDAN ALICI BULUYOR
Çip üretimi projesinin araştırmacılarından Necmettin Erbakan Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Oğuz Doğan ise çipleri, ““Ürettiğimiz çip 5 mm'ye 5 mm ebatlarında, saç telinin onda biri kalınlığında ve 0,25 gram ağırlığında. 0,25 gramın fiyatını 100-150 dolar arasında satmaktayız. Bunun piyasa fiyatı 200 dolar civarında. Üretmiş olduğumuz çipi Amerika'dan, Hollanda'dan, Almanya'dan, Japonya'dan yarı iletken sektöründe faaliyet gösteren pek çok ülkeden firmalar sipariş ediyor. Amerika'ya, Silikon Vadisi'ne, yarı iletken sektörünün merkezine çip satıyoruz.” İfadelerini kullandı.