Çin'in bir günde ABD borsalarından 1 günde 1.5 trilyon doları sildirdiği yapay zeka uygulaması DeepSeek, ülke içinde de rekabeti kızıştırdı. Çinli teknoloji şirketi Alibaba (9988.HK), bugün DeepSeek-V3'ü geride bıraktığını iddia ettiği yeni Qwen 2.5 yapay zeka modelinin bir versiyonunu tanıttı. Dünyanın iki büyük ekonomi devi arasında yaşanan sert rekabetin önümüdeki dönemde teknoloji savaşına dönüşebileceği belirtiliyor.
Çinli yapay zeka şirketi DeepSeek'in, yalnızca bir günde ABD borsalarından 1.5 trilyon doları silmesi, dünya genelinde teknoloji piyasalarını sarsmıştı. Bu etkili çıkış, sadece uluslararası arenada değil, aynı zamanda Çin içindeki rekabeti de ateşledi. Çinli teknoloji devi Alibaba, DeepSeek'in geride bıraktığını iddia ettiği yeni yapay zeka modeli Qwen 2.5'i tanıttı. Bu gelişme, önümüzdeki dönemde dünya çapında bir teknoloji savaşına dönüşebileceği öngörülen bir rekabeti daha da körüklüyor.
Alibaba, yapay zeka modeli Qwen 2.5-Max’i, Çin'in 'Ay Yeni Yılı' tatilinin ilk gününde piyasaya sürdü. Batı medyasının haberlerine göre, bu hamle, DeepSeek’in son dönemdeki hızlı yükselişinin sadece yurt dışı değil, aynı zamanda Çin içindeki piyasayı da zorladığını gösteriyor.
Alibaba'nın bulut birimi, sosyal medya hesaplarında yaptığı açıklamada, "Qwen 2.5-Max, neredeyse her alanda GPT-4, DeepSeek-V3 ve Llama-3.1-405B'yi geride bırakıyor" diyerek, rakiplerinin en gelişmiş yapay zeka modellerine atıfta bulundu.
DEEPSEEK'İN BAŞARISI, SİLİKON VADİSİ'NDE ŞOK ETKİSİ YARATTI
DeepSeek’in yapay zeka asistanı DeepSeek-V3 ve ardından R1 modelinin piyasaya sürülmesi, Silikon Vadisi’nde büyük bir şok etkisi yarattı. Çinli girişimin düşük maliyetli geliştirme ve kullanım stratejisi, ABD'deki büyük teknoloji firmalarının maliyetli harcama planlarını sorgulayan yatırımcıları etkilemiş ve teknoloji hisselerinin değer kaybetmesine yol açmıştı.
ÇİN İÇİNDEKİ REKABET DE KIZIŞTI
DeepSeek’in başarısı, Çin'deki diğer teknoloji şirketlerini de harekete geçirdi. DeepSeek-R1'in piyasaya sürülmesinin ardından yalnızca iki gün sonra, ByteDance, yapay zeka ürünü Doubao'yu güncelledi. ByteDance, bu modelin OpenAI'nin o1 modelini AIME testinde (yapay zeka modellerinin karmaşık talimatları anlama ve yanıtlama yeteneklerini ölçen bir benchmark testi) geride bıraktığını iddia etti.
Bu gelişme, DeepSeek’in R1 modelinin OpenAI'nin o1 modeliyle rekabet edebileceği yönündeki iddiaları güçlendirdi. DeepSeek'in V3 modeli ve selefi DeepSeek-V2 arasındaki gelişmeler, Çinli rakipler arasında fiyat savaşlarını tetikledi. DeepSeek-V2'nin açık kaynaklı ve düşük maliyetli olması, Alibaba’nın fiyatları büyük oranlarda indirmesine sebep oldu.
ÇİNLİ TEKNOLOJİ DEVİ ALİBABA, FİYAT REKABETİNE GİRMİYOR
DeepSeek’in kurucusu Liang Wenfeng, geçtiğimiz temmuz ayında verdiği bir röportajda, girişiminin fiyat savaşlarıyla ilgilenmediğini ve esas hedeflerinin Yapay Genel Zeka (AGI) geliştirmek olduğunu belirtti. Liang, DeepSeek’in geleneksel teknoloji devlerinden farklı olarak genç mezunlar ve doktora öğrencilerinden oluşan bir araştırma laboratuvarı gibi çalıştığını ifade etti.
Liang, "Çin’in büyük teknoloji şirketlerinin üst yapı ve yüksek maliyetler nedeniyle DeepSeek'in operasyonları ile karşılaştırıldığında, yapay zeka endüstrisinin geleceği için uygun olmayabileceğini düşünüyorum. Yüksek temel modeller sürekli yenilik gerektirir ve teknoloji devlerinin kapasite sınırları vardır" diyerek rekabetin geleceğine dair önemli bir görüş belirtti.
DEEPSEEK, YAPAY ZEKA VE TEKNOLOJİ PARADİGMASINI DEĞİŞTİRİYOR
DeepSeek, yalnızca yapay zeka alanında maliyetleri düşürmekle kalmadı, aynı zamanda endüstri paradigmasını da değiştirdi. Şirketin etkisi, dünya çapında teknoloji şirketlerinde büyük bir kayba yol açarak 2 trilyon doları aşan bir değer düşüşüne neden oldu.