Milyarlarca insanın kullandığı mesajlaşma programı Whatsapp'a benzeyen bu tehlikeli virüsün cep telefonlarımızı izlemesi, banka hesaplarımızı boşaltması ve mesajlarımızı okuması sadece bir dakika alıyor. Tarihteki meşhur Truva şavaşındaki taktiği kullanan virüs cep telefonunuzdaki problemleri çözme vaadiyle cihaza bulaşıyor ve ondan sonra hayatınızı adeta zindana çeviriyor.
MEHMET AKSEL
Küresel iletişim dünyasındayız. Çağımızda iletişim artık mesajlar, fotoğraflar, videolar, telefon görüşmeleri ve bilgi aktarımı yoluyla yapılıyor. Bilgisayarların, cep telefonlarının ve tabletlerin dünyası güzel ve büyüleyici ama aynı zamanda tehlikeli. Sanal dünyanın da gerçek dünyada olduğu kendine has işleyen kuralları var.
Gerçek dünyada etten kemikten hırsızlar varsa, sanal dünyada bunlar manyetik darbelerden oluşuyor. Bilgisayar yada telefonlara bulaşan virüsler gerçek dünyanın kötü adamları gibi çalışıyor. Size özel bilgileri ele geçirip hayatınızı alt üst etmek için fırsat kollayıp açık arıyorlar.
KÖTÜ AMAÇLI YAZILIM VE TRUVA ATI NEDİR?
Gerçek dünyada iki tür hırsız vardır. Silah doğrultup paranızı ya da malınızı alanlar. Bir de size kendini arkadaş gibi gösteren ve özel hayatınıza girerek istediğini aldıktan sonra sizden gizlice uzaklaşanlar. Bu durum makineler dünyası için de tamamen aynıdır.
Makineler dünyasında bu virüslerden birkaç tane var ve farklı isimler alıyorlar. Bunlardan biri 'Kötü Amaçlı Yazılım.' Bu virüsler size karşı adeta ilan edilmiş bir savaşın ordusunda hizmet eden düşman askerleri gibidir. Bu tehlikeli virüslerin bilgisayarlara girmesi, onlara bulaşması, onları engellemesi ve fidye talep etmesi sadece bir dakika sürer. Bilgisayar ve cep telefonlarının uzak durması ve sizin de dikkatli olmanızı gerektiren bir virüstür. Bu virüslerden korunmak için iyi bir antivirüs programına sahip olmanız gerekiyor.
AKILLI TELEFONLARIN TRUVA ATI
Özellikle bu tehlikeli virüs, sanal dünyada ünlü Truva atını hatırlatan bir isimle dolaşıyor. Aslında öyle deniyor, çünkü tam olarak Yunanlılar tarafından yapılmış eski tahta at gibi çalışıyor. Virüs akıllı telefonumuzu geliştirmek için bir yardımmış gibi gizlice içeri giriyor. Bunun yerine, içeri girdikten sonra yavaş yavaş bizi gözetlemeye ve cep telefonumuzu başka amaçlar için operasyonel bir üs haline getirmeye başlıyor.
Bu tehlikeli virüsün cep telefonlarımızı gözetlemesi, banka hesaplarımızı boşaltması ve mesajlarımızı okuması sadece bir dakika alıyor.
Android.Spy.4498 adlı tehlikeli bir Truva atı Ocak ayından beri ortalıkta dolaşıyor. Virüs kendisini dünya üzerinde milyarlarca insanın kullandığı WhatsApp'ı taklit eden bazı uygulamalar kisvesi altında kendini gizliyor. Telefonlara, WhatsApp'a benzer uygulamalardan geçiyor. Örneğin GBWhatsApp, OBWhatsApp, WhatsApp Plus ve benzerleri. Resmi WhatsApp ile karıştırılmamalıdır, aslında bunlar özel hizmetlerdir. Resmi uygulamada bulunmayan çözümler sunarlar.
İçlerindeki bu uygulamalar, sessiz ve tehlikeli bir iş yapan bu korkunç Truva atını cep telefonuna iletiyor. Uygulamada diğer uygulamaların bize gönderdiği bildirimleri, mesajları, telefon ekranlarını okuyabilir. Diğer uygulamaları veya sahte güncellemeleri indirmemize neden olabilir. Kısacası, telefonumuzu kontrol altına alabilir ve biz fark etmeden hesabımızı boşaltabilir.
Bu Truva atı virüsünden kurtulmak için, bu uygulamaları kaldırmak ve cep telefonumuzun en son sistem güncellemesini indirmeniz gerekiyor. Bu şekilde virüs ortadan kalkacaktır.