Bu kayıt uygulaması telefonunuzu gizlice dinliyor! Siber güvenlik uzmanı ortaya çıkardı, apar topar kaldırıldı

Bu kayıt uygulaması telefonunuzu gizlice dinliyor! Siber güvenlik uzmanı ortaya çıkardı, apar topar kaldırıldı

Ünlü bir şirketin siber güvenlik uzmanı, popüler bir uygulama üzerinden telefonların dinlendiğini ortaya çıkardı. Skandalın ardından uygulama, mobil marketten kaldırılsa da uygulamayı cihazından silmeyenler için tehlike devam ediyor. İşte, telefonu gizlice dinleyen o uygulama...

Akıllı telefon kullanımında gizlilik, önceki yıllara kıyasla artık daha fazla önem arz ediyor. Telefonunuza indirdiğiniz uygulamalar veya bu uygulamalara gelen yazılım güncellemeleri, zaman zaman kötü niyetli geliştiricilerin uygulama üzerinden kişisel bilgilere ulaşabilmelerine olanak sağlıyor.

50 BİN KULLANICININ TELEFONUNU DİNLEMİŞ

Shiftdelete'te yer alan habere göre, siber güvenlik uzmanı Lukas Stefanko, iRecorder Screen Recorder adlı ekran kayıt uygulamasının her 15 dakikada bir kez ortam sesini kaydettiğini söyledi. Kaydettiği ses kayıtlarını şifreleyerek harici bir sunucuya yükleyen uygulama, binlerce kullanıcısının özel bilgilerini sessizce topluyor.

iRecorder Screen Recorder, 2021 Eylül ayında kullanıcı deneyimine sunulmuş. Yayımlandığı dönemde sadece amacına hizmet eden masum bir uygulama olarak nitelendirilebiliyor olsa da 2022 Ağustos ayında aldığı bir güncelleme sonrasında kullanıcı verilerini kaydetmeye başladı. 50 bin kullanıcı tarafından indirilip kullanılan kötü niyetli uygulama, söz konusu skandalın ortaya çıkmasının ardından hızlıca Google Play Store'dan kaldırıldı.

UYGULAMAYI KULLANANLAR İÇİN TEHLİKE DEVAM EDİYOR

Google Play Store'un iRecorder Screen Recorder uygulamasını yayından kaldırmasıyla yeni kullanıcıların programı indirmesi önlendi. Fakat uygulamayı aktif olarak kullanmaya devam edenlerin programı cihazından kaldırmaları gerekiyor.

Gizliliğinizi korumak adına telefonunuzdaki uygulamaların güncel izinlerini kontrol etmenizi, otomatik güncellemeleri kapatarak her güncellemede izinleri gözden geçirmenizi ve yalnızca güvenilir geliştiricilerin yayımladığı uygulamaları indirmeye dikkat etmelisiniz.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN