Mültecilerin, rehabilitisayonu ve topluma entegrasyonu için bütün çağrılara rağmen kurumlar harekete geçmeyince ‘çözüm’ Emniyet’ten geldi. İstanbul Emniyeti, tüm birimlerine gönderdiği talimatta “Suçun niteliğine bakılmaksızın kamu düzen ve güvenliği ile toplumun huzur ve sükununu bozucu olaylara karışanların İl Göç İdaresi Müdürlüğü’ne teslim edilmelerini” istedi.
8 yıldır süren iç savaşta Türkiye’ye sığınan 4 milyona yakın Suriyeli mültecilerin topluma entegrasyonu ve rehabilitasyonu için ciddi ve kurumsal bir adım atılmayınca artan ‘asayiş’ sorunun çözümü sınır dışı prosedüründe bulundu. Özellikle İstanbul’da son dönemlerde artan gerilim haberlerinin ardından İstanbul Emniyeti’nden dikkat çekici bir hamle geldi.
İstanbul İl Emniyet Müdür Yardımcısı Erden Bursalı imzasıyla tüm birimlere gönderilen yazıda, İstanbul genelinde suça karışan Suriyelilerin durumu hakkında talimat verildi.
Talimatta, “Geçici Koruma Kapsamındaki” Suriyeli yabancıların suçun niteliğine bakılmaksızın kamu düzen ve güvenliği ile toplumun huzur ve sükununu bozucu olaylara karışanlar hakkında, emniyet birimlerinde gerekli işlemlerin yapılmasının ardından İl Göç İdaresi Müdürlüğü’ne teslim edilmeleri bildirildi. Talimatta şu ifadelere yer verildi: “Suçun niteliğine bakılmaksızın kimlik sahibi olsa daha adli, dar ve kabahatlerden işlem yapılan ‘Geçici Koruma Kapsamındaki’ Suriyeliler hakkında kamu düzen ve güvenliği ile toplumun huzur ve sükununu bozucu olaylara karışan şahıslar serbest bırakılmayarak dosyaların mesai saatler içerisinde Yabancılar Şube Müdürlüğü’ne teslim edilmesi şahıslar ile ilgili İl Göç İdaresi Müdürlüğü’nün değerlendirilmesinin beklenilmesi gerekmektedir.”
Ancak uzmanlar bu genelgenin yaratacağı tehlikelere de dikkat çekiyor. Özellikle İstanbul’da son dönemlerde artan mültecilere yönelik saldırılarda genelgenin yanlış uygulanmasıyla yeni sorunlara yol açabileceğine vurgu yapılıyor. Ayrıca mültecilerin sorunların çözümü için bürokratik anlamda ciddi bir adım atılmadığı, 8 yılı aşkın süredir milyonlarca mültecinin barındığı Türkiye’de bu sorun için bir Bakanlık ya da özel bir birim bile kurulmadığının altı çiziliyor. Mültecilerin rehabilitasyonu ve entegrasyonu konularında ciddi bir çalışmanın olmamasının da sorunların büyümesine ve çözümlerinin de ağırlaşmasına neden olduğu da kaydediliyor.