Şen gittik yaslı döndük

Şen gittik yaslı döndük

Paris’e büyük beklentiyle giden Türkiye Olimpiyat Milli Takımı son 40 yılın en başarısız sonuçlarıyla hayal kırıklığı yaşattı. 18 branşta mücadele eden 101 sporcudan hiçbirinin altın madalyaya ulaşamadığı yarışlarda 80 ülke içinde 64’ncü sırada yer aldık, iddiası olmayan Botsvana, Dominika gibi ülkelerin bile gerisinde kaldık. Sporcularımızın fedakarca gayretlerine rağmen alınan sonuç yönetim alanındaki ehliyet ve liyakat gerilemesine bağlandı.

MERVE ŞİŞMAN

1984’DEN BERİ EN BAŞARISIZ OLİMPİYAT

Türkiye Olimpiyat Milli Takımı, Paris’teki organizasyona büyük beklenti ile gitti. 18 farklı branşta 101 sporcuyla mücadele gösteren Türkiye, 3 gümüş ve 5 bronz madalya aldı. Ata sporumuz kabul edilen güreş, okçuluk gibi alanlarda bile birinciliğin gelmediği oyunlarda son Avrupa Şampiyonu 86 milyonun gururu Kadın Voleybol takımı da hedeflediği sonuca ulaşamadı. Takımımız 1984’ten bu yana en kötü sonuçla eve dönerken hiçbir branşta altın madalya alınamaması ülke sıralamasında 2020’de 34’üncü olan Türkiye’yi 64’üncülüğe geriletti.

tablo2.jpg

BOTSVANA’NIN DA GERİSİNE DÜŞTÜK

Paris’te 40 altın madalya ile Çin ülkeler sıralamasında liderliğini sürdürürken onu 39 altın ile ABD, 20 altınla Japonya izledi. Ev sahibi Fransa da 16 altınla beşinci sırada yer aldı. Hollanda onu takip etti. Müsabakaları altınsız kapatan Türkiye’yi Botsvana, Dominika ve Saint Lucia gibi pek çok kişinin haritada bile yerini bilmediği ülkelerin geride bırakması tepkiye neden oldu. 2’si altın 13 madalyalı Tokyo hatırlatılarak ‘Paris’te neden bu kadar başarısız olduk’ denildi. ‘Spora yapıldığı belirtilen yatırımlar sadece gösteriş mi’ ifadeleri kullanıldı.

1208krt01a-tum.jpg

PARİS’TE ZİRVEYE HASRET KALDIK

2024 Paris Olimpiyat Oyunları’nda 18 spor dalında 102 sporcu ile mücadele eden Türkiye, 5 bronz ve 3 gümüş olmak üzere 8 madalya kazandı. Ay-Yıldızlı sporcular 1986 Los Angeles’tan bu yana ilk kez altın madalya zaferi yaşayamadan organizasyonu tamamladı.

yusufdkc.jpg

Türkiye’nin 18 spor dalında 102 sporcu ile yer aldığı 2024 Paris Olimpiyatları dün sona erdi. Türk sporcular 5 bronz ve 3 gümüş olmak üzere 8 madalya kazandı. Atıcılık 10 metre havalı tabanca karma kategorisinde mücadele veren ve gümüş madalya alan Şevval İlayda Tarhan ve Yusuf Dikeç takım olarak Türkiye’nin Olimpiyat tarihinde atıcılık branşındaki ilk madalyasını kazandı. Atıcılık, Türkiye’nin olimpiyat oyunları tarihi boyunca madalya kazandığı 10. spor dalı oldu. Türkiye, olimpiyatlarda daha önce halter, güreş, tekvando, boks, karate, atletizm, judo, okçuluk ve cimnastik branşlarında madalya elde etti. Şevval İlayda Tarhan - Yusuf Dikeç atıcılıkta gümüş madalya, Hatice Akbaş, boksta gümüş madalya, Mete Gazoz - Ulaş Berkim Tümer - Abdullah Yıldırmış okçulukta bronz madalya, Buse Tosun Çavuşoğlu güreşte bronz madalya, Esra Yıldız Kahraman, boksta bronz madalya, Taha Akgün serbest güreşte bronz madalya, Nafia Kuş Aydın tekvandoda bronz madalya, Busenaz Çakıroğlu boksta gümüş madalya kazandı.

foto22.jpg

Türkiye, Fransa’da düzenlenen 2024 Paris Yaz Olimpiyatları’na 18 branşta yarışmak üzere toplam 102 sporcuyla katıldı. Oyunlarda 13 gün sonunda 84 ülke ve Mülteci Olimpiyat Takımı madalya kazanırken, Türkiye 3 gümüş ve 5 bronz madalyayla listede 64. sıraya kadar geriledi. Ay-Yıldızlı sporcular, 1986 Los Angeles’tan bu yana ilk kez altın madalya zaferi yaşayamadı. Türkiye, 40 yıl aradan sonra Olimpiyat Oyunları’nda İstiklal Marşı’nı okutamadı ve son yıllarda ulaştığı sıralamanın da oldukça uzağında kaldı.

tablo.jpg

Son olarak Tokyo’da düzenlenen 2020 Yaz Olimpiyatları’nda Türkiye 35. sıradaydı. Türkiye, Rio’da düzenlenen 2016 Yaz Olimpiyatları’nda 55’i erkek, 48’i kadın toplam 103 sporcuyla mücadele vermişti. Rio’da kazandığı 1 altın, 3 gümüş ve 4 bronz madalyayla Türkiye 41. sırada yer aldı. 2012 Londra Olimpiyat Oyunları’nı Türkiye, Olimpiyatları 32’nci sırada bitirdi. Türkiye, 2008’de 1 altın, dört gümüş, 3 bronzla Pekin Olimpiyatları’nı 37. sırada tamamlamıştı. Atina 2004’te Türkiye’nin 21 kadın ve 45 erkek sporcu gönderdiği olimpiyatta 22. sıradaydı. Türkiye 2000 Sidney Olimpiyatları’nıysa toplam 5 madalyayla 26. sırada tamamladı.

‘ATA SPORU’NDA BEKLENTİ KARŞILANMADI

Türkiye, 11 sporcuyla katıldığı Paris 2024 Olimpiyatları’ndaki güreş müsabakalarında 2 bronz madalya elde etti. Fransa’nın başkentinde düzenlenen oyunlardaki güreş müsabakalarında Türkiye’yi, kadınlarda 5, grekoromende 4, erkekler serbest stilde ise 2 güreşçi temsil etti. Kadınlarda 50 kiloda Evin Demirhan Yavuz, 53 kiloda Zeynep Yetgil, 62 kiloda Nesrin Baş, 68 kiloda Buse Tosun Çavuşoğlu ve 76 kiloda Yasemin Adar Yiğit güreşti. Grekoromen stilde 60 kiloda Enes Başar, 77 kiloda Burhan Akbudak, 87 kiloda Ali Cengiz, 130 kiloda Hamza Bakır, serbest stilde de 97 kiloda İbrahim Çiftçi ve 125 kiloda Taha Akgül mindere çıktı. 33. Yaz Olimpiyatları öncesi Türkiye’nin kazandığı 104 madalyanın 66’sında imzası bulunan milli güreşçiler, Paris’te 2 madalyada kaldı. Taha Akgül’ün yanı sıra Buse Tosun Çavuşoğlu bronz madalyaya ulaştı. Grekoromende ise 36 yıl sonra ilk madalyasız olimpiyat performansı yaşandı.

‘UMUT’ TOHUMLARI EKİLDİ

2024 Paris Olimpiyatları dün sona erdi. 18 spor dalında 102 sporcu ile oyunlarda boy gösteren Türkiye 5 bronz ve 3 gümüş olmak üzere 8 madalya kazandı. 40 yıl aradan sonra yaşanan altın madalya hasretinin ardından eleştirilerin dozu arttı. Türkiye, Paris’te madalya kazanan 84 ülke arasında 64. sırayı aldı. Olimpiyat Oyunları’na toplam 205 ülke katıldı. Ancak spor federasyonları elde edilen sonuçlara olumlu yaklaştı. Federasyon başkanları ilk kez katılan sporcular, ilk kez yer alınıan spor dalları ve ekibin büyük bölümünün 25 yaşın altında olmasını ‘umut vadeden’ bir olimpiyat performansı olarak değerlendirdi. Madalya odaklı olunmaması gerektiği ifade eden yöneticiler, gelecek yıllar için başarı tohumları ekildiğini belirtti.

‘BAYRAĞI HAK ETTİĞİ YERE ÇIKARTTIM’

Kariyerini Paris Olimpiyatları’nda sonlandıran milli güreşçi Taha Akgül veda mesajı yayımladı. Milli sporcu, Paris’te aldığı bronzla kariyerine nokta koyarken “Dünyanın en güzel bayrağını hakkıyla devraldım, şerefiyle alnımın akıyla hak ettiği yere çıkarttım” dedi.

taha.jpg

2024 Paris Olimpiyat Oyunları’nda milli güreşçi Taha Akgül, serbest stil 125 kiloda Kırgızistanlı Aiaal Lazarev’i 7-0 mağlup ederek bronz madalya kazandı. Müsabakanın ardından ayakkabılarını mindere bırakan Akgül, güreşe veda etti. Milli güreşçi sosyal medya hesabından veda mesajı paylaşarak şunları söyledi: “Hayatta her güzel şeyin bir sonu olduğu gibi dün itibariyle spor kariyerimin de sonuna geldik. Çok duygusal günler geçiriyorum. Sivas’ta babamızın sayesinde evin ortasında abimle güreşerek başlayan spor hayatım Paris Olimpiyat Oyunları’nda son buldu. Güreş hayatımı; 1 Olimpiyat şampiyonluğu, 2 Olimpiyat üçüncülüğü, 3 dünya şampiyonluğu, 11 Avrupa şampiyonluğu... Öyle güzel bir kariyer, öyle güzel tarihi başarılar nasip etti ki Allahu Teala kazanamadığım hiçbir şampiyona hiçbir turnuva kalmadı. Ne kadar şükretsem az kalır. Dünyanın en güzel bayrağını hakkıyla devraldım, şerefiyle alnımın akıyla hak ettiği yere çıkarttım. Hiçbir rakipten korkmadan her şampiyonada savaşarak kahramanca mücadele verdim. Şimdi sancağı başka bir Türk gencine devretme zamanı. Bundan sonraki süreçte biraz dinlenip kendime geldikten sonra nasıl 20 senedir bir nefer olarak ülkeme hizmet ettiysem bundan sonra da bana ihtiyaç duyulduğu her zaman karşılık beklemeden ülkem için milletime hizmet etmeye hazır olacağım. Hepinizi vatanına şerefiyle hizmet etmiş bir Türk genci olarak Allah’a emanet ediyorum.”

İLKE 6’NCI SIRADA TAMAMLADI

Paris 2024 Olimpiyat Oyunları’nda milli pentatlet İlke Özyüksel, kadınlar finalinde binicilik, eskrim, yüzme ve koşu-atış etabı sonrası toplamda 1420 puan alarak olimpiyat oyunlarını 6. sırada tamamladı. Paris 2024 Olimpiyat Oyunları’nda mücadele eden İlke Özyüksel, kadınlar modern pentatlon finaline çıktı. Binicilikte 293 puan alan milli sporcu, eskrimde 205, yüzmede 280 puan topladı. Bu bölümlerinin ardından 12. sırada girdiği koşu-atış etabında gösterdiği mücadele ile İlke Özyüksel 642 puan alarak toplamda 1420 puanla olimpiyat oyunlarını 6. sırada tamamladı. Kadınlar Modern Pentatlon finalinde Macar sporcu Michelle Gulyas altın madalyanın sahibi olurken, ikinci sırayı alan Fransız Elodie Clouvel gümüş, Güney Koreli Seong Seungmin ise bronz madalya kazandı.

ilke.jpg

FİLEDE ŞAMPİYON İTALYA

A Milli Kadın Voleybol Takımı’nı mağlup ederek Paris 2024 Olimpiyat Oyunları’nda finale yükselen İtalya, ABD ile karşı karşıya geldi. South Paris Arena’da oynanan müsabakanın ilk setini İtalya, 25-18 kazandı. İkinci sette ABD’nin Thompson ve Skinner ile bulduğu sayılara karşılık, Egonu ve Sylla’nın etkili smaçlarıyla seti almayı başaran İtalya, 2-0 öne geçti. 3. seti de etkili oynayan Julio Velasco’nun öğrencileri parkeden 25-17 galip ayrılarak skoru 3-0’a getirdi ve şampiyonluğunu ilan etti. İtalya’da Egonu 22, Sylla 10 sayı üreterek galibiyette önemli rol oynadı. Paris 2024 Olimpiyat Oyunları’nda oynadığı tüm maçları kazanan İtalya, altın madalyanın sahibi oldu. İtalya, bu sonuçla Olimpiyat Oyunları’nda voleybolda altın madalya kazanan ilk Avrupa temsilcisi oldu.

Türkiye Okçuluk Federasyonu Başkanı Abdullah Topaloğlu: Biz geçtiğimiz olimpiyatlarda altın madalya almıştık. Şimdi de bronz madalya aldık fakat bu madalya çok önemli bizim için. Çünkü erkek takım olarak aldık bu madalyayı, geçen sefer Mete Gazoz sayesinde altın madalya almıştık. Takımımız son derece başarılı bir şekilde ayrıldı olimpiyatlardan. Federasyon olarak biz hazırlıklarımızı, yaptığımız çalışmaların karşılığını aldık. Biz sonuçtan memnunuz. Sporcu her yarışmada altın madalya alacak diye bir şey yok. Bir sene sonra sporcu tekrar madalya alabilir, bizim açımızdan başarılı geçti. Türkiye tüm branşlarda altın madalya alamadı ancak biz federasyon olarak başarılıyız. Her sporcu her yarışmada altın madalya alacak diye bir şey yok. 3 yıl biz çok sıkı bir çalışma yürüttük. Olimpiyatta madalya almak kolay bir iş değil. Ekim ayından itibaren tekrar sporcularımız çalışmalarına hız kesmeden devam edecek. Antalya’daki tesislerimizde çalışmalarımıza devam edeceğiz, sporcularımız bir kaç ay izinli olacak.

Türkiye Taekwondo Federasyonu Başkanı Prof. Dr. Metin Şahin: Sporda ‘altın madalya alacağız’ diye bir garanti yok. Taekwondo’da çok güçlü ülkeler var. Bir gün dünya şampiyonu olursunuz diğer gün alamazsınız. Bizim güçlü bir alt yapımız var. Türkiye olarak artık hiç olmadığımız branşlarda varlığımızı sürdürüyoruz. Önemli olan 1., 2. ve 3.’nün olduğu o kürsüye çıkıp bayrağımızı dalgalandırmak. Biz bronz madalya alarak bayrağımızı olimpiyatta dalgalandırdık. 2012’de altın ve gümüş aldık. 2016’da bir bronz, 2020’de iki tane bronz madalyamız var. 2024’te ise bir tane bronz var. Bir olimpiyat sporucusu 14 yılda yetişiyor. Biz madalya geleneğimizi devam ettiriyoruz. Yıllarını bu spora adamak isteyenler için gereken her şeyi federasyon olarak yaptık, yapmaya da devam edeceğiz.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (14)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
14 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN