Sorumsuzluk!

Ömrümüz ‘özgürlük’ kavramı ile geçti. İyi ama sorumlu olmayan bir özgürlük ne işe yarıyor?

Sorumsuz kurumlar, sorumsuz siyaset, sorumsuz Meclisler... Görünüşte sorumlu ama içerikte oldukça lakayt.

Bakın İtalya’ya.

İspanya’ya veya Fransa’ya... Ne kadar sorumluluk üstleniliyor? Ciddi bir sorumluluk gösterilseydi bu ülkeler Çin’den daha beter hale mi gelirlerdi.

Para insanlığın önüne geçtiği için önlemlerde geç kaldılar. Yok turist para getirir, yok işletmeler kesintiye uğrar...

Vergi konusunda gayet katı ve titizler. Milletin parası ile ahkam kesebiliyorlar, meydan okuyabiliyorlar. Ama durum millete hizmete gelince iki adım geride kalıyorlar.

Geçen haftadan beri bu konuyu ısrarla işliyorum. Neo-liberalizm çok ama çok ciddi sorgulanacaktır.

Sorumsuz, köşe bucak kaçan, geç kalan, ciddiye almayan, kendini düşünen vs liderlikler kesinlikle bu kriz ve virüs sonrası sorgulanacaktır.

Bu insanlık şu soruyu da soracaktır: Merkez Bankaları sermayenin kurtarılması için trilyonlarca dolarları harcarken, neden insanlığın kurtarılması için 10-20 milyar dolarlardan bahsediliyor?

***

Para kanunlarının çok sert uygulandığı bir sistemde yaşıyoruz.

Ama insanlık kanunları çok esnek. Hatta insanlık kanunları para kanunlarının altında ezilebiliyor.

İyi de nasıl sürecek bu yaşam...

Bakın kendi ülkemize. 3-5 kat büyütülmüş bir ülke refleksi mi veriyoruz.

Gece yarısı öğrenciler apar-topar çıkartılarak mı umreden gelenler karantinaya alınıyor.

Belli ki, Sağlık Bakanlığı ve Bakanı dışında bu işe öyle kafa yoran fazla olmamış. Belli ki, bize dokunmasın, bize zarar vermesin gözü ile yaklaşmış paracı kurumlar ve kuruluşlar.

Tıpkı ABD’de rastladığımız şekilde. Ya da İtalya, Fransa, İspanya örnekleri gibi...

O zaman asıl soruyu soralım: Nasıl oluyor da Çin bu mücadelede öne çıkabiliyor? Ya da Güney Kore nasıl bir anda salgını terse çevirebiliyor?

Burada para ve hizmet bakışı açısından bir toplumsal farklılık var. Bu fark ülke yönetimine de yansıyor elbette. Kamusal kurumlardan, özel kuruluşlara kadar..

***

Dün Yıldıray Oğur yazdı aslında. Bu işin kilit noktası test diye (ben buna teşhis de diyorum). Ve örnek verdiği ülke de Güney Kore.

Ölüm oranı düşük, iyileşme oranı yüksek, yayılma sınırlı... Bence bir okuyun.

Kilit nokta basit sorulara bedava cevap verilmesi. Test olabiliyorsunuz ve bedava.. Bizde veya zengin kaç ülkede test olunabiliyor ve bu iş bedava?

Neden bu kadar hasar alıyor Batının zengin ülkeleri? Çünkü kapitalizmi vahşi uyguluyorlar diye mi sadece. Ya da sermayenin çıkarlarını Vatandaşlarının çıkarlarının üzerinde gördüklerinden mi?

Her ne olursa olsun, bugün kendi kendini yiyip bitiren bir sistem var karşımızda. Avrupa borsaları yüzde 8-10 kayıp yaşarken, Çin ve Güney Kore’de kayıp oranları yüzde 3,-4’lerde kalıyor.

Batı yakasındaki panik izaha muhtaç durumda. Korku endeksi 2008’e gelmiş. İyi ama neden panik ve korku yüksek?

Asıl soru bu olsa gerek.

Panik ve korkunun yükselmesi yönetimlerden beklenen kaliteye bağlı. Uzakdoğu da başarılan şey Batı yakasında gerçekleşmiyor.

Şimdi tekrar makarayı geriye saralım ve şu eski tespitle işi noktalayalım: Bir toplumun yapısını bozan en önemli olaylardan biri de gelir dağılımıdır. Gelir dağılımı bozulunca gerisi çorap söküğü gibi geliyor.

Trump bile bu sayede iktidara gelmedi mi?

Daha ne olsun!

YORUMLAR (19)
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
19 Yorum
  • KARAR OKURU / 17.03.2020 21:58

    tayvan sağlık bakanı, türkiyeden giden 15 kişiden dokuzunda coronavirüs çıktığını açıkladı. aptallar ne olacak. bizim hükümetimiz gibi başarılı olsalardı test yapmazlar böylece coronavirüs vakası ortaya çıkmazdı.

    Yanıtla (0) (0)
  • B / 17.03.2020 21:32

    Amerika şirketlerini kurtarmak için yine piyasaya dolar pompalıyor. Biz bu filmi daha önce görmüştük. 2008 krizinde. Böylece enflasyon olmaksızın sadece para basarak parası artan bir ülke.

    Yanıtla (0) (0)
  • Galip / 17.03.2020 20:32

    Sayin Sabir,hangi mecradan bilgileniyorsunuz bilmiyorum ama gercekleri carpitmakta uzerinize yok.

    Yanıtla (0) (0)
  • sabır / 17.03.2020 19:44

    Benim hatırladıklarımGeçmişte İnegöl kaymakamı intihar etmişti.Uşakta bir doktor intihaar etmişti.Bunlar parasızlıktan intihar etmiş olamazlar heraldeÜniversilerde okuyan fakir öğrencilere devlet burs veriyor.Oldukca yüksek bir rakam karşılıksız.Durumu iyi olanlara devlet kredi veriyor.Buda neredeyse bursa yakın.Devlete ait kredi yurtlar kurumu var oldukca kapasite yüksek neredeyse baş vuruların tamamını alıyorlar.Kahvaltı yemekde veriliyor buralarda,bunları bilmeyen etkilenir belki,ne yazıkki söyledikleriniz doğru olmadığı anlaşılıyor.Anladın mı Galip kardeş.

    Yanıtla (0) (0)
  • M. Can / 17.03.2020 19:37

    çağdaş medeniyet sarayı nın kolonları çatırdıyormu? Medeniyetın virüs ile imtihanı çetin geçiyor. Ağır hasar ihtimal dâhilinde...

    Yanıtla (0) (0)
  • KARAR OKURU / 17.03.2020 19:37

    Aç kalmadı. Yoksulluktan intihar edenler var sadece.

    Yanıtla (0) (0)
  • Galip / 17.03.2020 18:37

    Sayin Sabir,parasi olmadigi icin intihar eden universiteleri,gencleri hicmi duymadin.Bende 60li yaslardayim,fakirlik vardi ama babam kucuk bir maasla 6 nufus gecindiriyordu.

    Yanıtla (0) (0)
  • KARAR OKURU / 17.03.2020 15:20

    Zihnimde dönüp dolaşan o kadar çok cümle var ki. Hepsi birbirine dolanmış. Birini çözüp çıkarsam diğerleri kalıyor. Hayat memat meselesi olunca dünya nimetleri bir tarafta kalıyor... Hayatları, azami önlemler alarak koruyalım ltfn ... “Alem içre muteber bir nesne yok devlet gibi/Olmaya cihanda bir nefes sıhhat gibi”

    Yanıtla (0) (0)
  • sabır / 17.03.2020 13:01

    Çin başarılı,Güney kore başarılı öyle mi?Çin de yaşananların 1000 de biri bizim ülkemizde yaşansaydı kıyamet kopardı.Bu nasıl başarıysa?Bak sana bir hikaye anlatayım.Bir yakın komşumuzu bir pantolonu iple bağlı delikanlıyı döverken gördüm.Konuşmalarına kulak misafiri oldum.Bizim komşunun bahcesinden yeşil soğanlardan koparmış delikanlıDelikanlı amca vurmaa açım diyor.Bu 70 mişlerde yaşanmış olay!Bu gün böyle fakir,böyle genç kaldı mı?Güçü yettiği halde el kaldırmayan.Komşumuzun bahçesi çitle çevrili değildi.Sahibide belli değildi bu arada.

    Yanıtla (0) (0)
  • Abdullah GARİB / 17.03.2020 11:30

    Sn.İbrahim BeyDoğu Türkistan'daki Türklere yapılan Çin'in zülümlerine lanet ettiğim için Çin Başlattı.Bunlar tamamen dünyadaki zalimlerin planladıkları şeylerdir

    Yanıtla (0) (0)
  • Kaan / 17.03.2020 10:49

    Ama insanlık kanunları çok esnek. Hatta insanlık kanunları para kanunlarının altında ezilebiliyor.AYM, BM, AHİM, TBMM insanlık onuru ve önemini öne çıkarmalı, hızlı karar almalı.

    Yanıtla (0) (0)
  • Bitikçi1453 / 17.03.2020 10:43

    Bizim anlayamadığımız bir şey var batıda koruyucu hekimlik ön planda yani vatandaşlarının hasta olmasını önleyici tedbirler alırlar. Bu yüzden hastaneye ilaca doktora fazla para harcamazlar. Çünkü orada devletin görevi hastalık risklerini en aza indirmek ve insanının bağışıklığını güçlendirmek İngilterenin yaptığı gibi. Bizlerde yani üçüncü dünyada ise insanlarının hasta olması için uğaşır ve bu hastaları tedavi etmek için devasa bütçeler ayırırlar amma hastalıkları tedavi etmek uzun ve zor süreçtir devlete muazzam maliyeti olur tabii devasa sağlık kurumları ve harcanan para geriye oy döner

    Yanıtla (0) (0)
  • külyutmaz / 17.03.2020 10:05

    Virüsten en çok etkilenen ülkeler arasında Çin ve İran gibi totaliter olanlar ve İtalya ve İspanya gibi demokrasiler de var.Böyle genellemelere varacak kadar bir ayrım yok ortada.Çin'e başarılı diyemeyiz ama başarılı olmamasını da toptan totaliter yönetimine bağlayamayız.Aynı şey İtalya için de geçerli.Belki de sonuçta bütün dünyaya yayılacak.Henüz bir yargıya varmak için çok erken.

    Yanıtla (0) (0)
  • KARAR OKURU / 17.03.2020 07:53

    İbrahim kardesim Turkiyeyede,Dunyayada insanı öne alan,uretımcı,esıtlıkcı,paylasımcı sol lazım.

    Yanıtla (0) (0)
  • KARAR OKURU / 17.03.2020 06:59

    uzakdoğu ülkeleri zamanında mers ve sarstan esaslı darbeler yedikleri için bilinçliler. bundan sonra batı ülkeleri de dikkatli davranacaktır.

    Yanıtla (0) (0)
  • KARAR OKURU / 17.03.2020 01:03

    Solun solandigi noktadayiz :))

    Yanıtla (0) (0)