Türkiye’de ilk kez o şehirde keşfedildi! Harekete geçebilir diyerek uyarı yapıldı! 5 kilo metre derinliğinde…

Türkiye’de ilk kez o şehirde keşfedildi! Harekete geçebilir diyerek uyarı yapıldı! 5 kilo metre derinliğinde…

Türkiye'de ilk kez o şehirde keşfedildi herkesi garip bir korku sardı. Uzmanlar tarafından yapılan açıklama ile birlikte yerin 5 kilometre derinliğinde 8 odacıktan oluştuğu belirtildi. Harekete geçerse büyük bir felaketi beraberinde getirecek.

TÜBİTAK destekli proje kapsamında Eskişehir Osmangazi Üniversitesi’nin yürütücülüğünde 12 bilim insanı, Manisa’nın Kula-Salihli bölgesinde önemli bir keşfe imza attı. Yapılan araştırmada, yerin 5 ila 30 kilometre altında 8 magma odası bulundu. Bu keşif, Türkiye’de ilk kez magma odalarının belirlenmesi açısından bir ilke imza atarken, dünya çapında da sayılı çalışmalar arasında yer aldı.

5 KİLOMETRE DERİNLİKTE

Araştırmalar sırasında tespit edilen en büyük magma odası, yeryüzüne sadece 5 kilometre derinlikte uzanıyor. Bu, jeolojik olarak yüzeye yakın kabul ediliyor ve büyük risk taşıyor. Araştırma ekibine göre, yer kabuğundaki hareketler ya da depremler bu magma odasını harekete geçirerek püskürmeye neden olabilir.

ESOGÜ'lü akademisyen açıkladı: Simav bölgesinde magma odası tespit edildi

Proje yürütücüsü Prof. Dr. Özgür Karaoğlu, bölgenin jeolojik yapısının hareketliliğe elverişli olduğunu vurguladı. Karaoğlu, “Alaşehir grabenindeki aktif faylar ve kuzey-güney yönlü gerilme hareketleri, bu magma kütlelerinin yeniden aktivite göstermesine yol açabilir. Bu tür deformasyonlar devam ettikçe, 5 kilometre derinlikteki magma kütlesinin yüzeye yaklaşarak püskürmesi mümkün görünüyor” dedi.

TÜRKİYE'NİN ÖNEMLİ KEŞFİ

Antik dönemde "Yanık Ülke" olarak bilinen Kula-Salihli Jeoparkı, volkanik geçmişiyle dikkat çeken bir bölge. UNESCO tescilli tek jeopark olan alan, 2 milyon yıldır bilinen volkanik aktivitelere ev sahipliği yapıyor. Bölgedeki en son volkanik patlamanın ise 4 bin 700 yıl önce gerçekleştiği biliniyor. Bu sessizliğe rağmen, bölgenin jeolojik yapısı yeni bir patlama riski taşıyor.

Manisa'da 5 kilometre derinlikte keşfedilen magma odasında püskürme riski tespit edildi

Araştırma ekibi, yer altındaki magma odalarını tespit etmek için Ulusal Deprem Gözlem Merkezi verilerinden ve özel tasarım sismometrelerden faydalandı. Ankara Üniversitesi’nden Prof. Dr. Bülent Kaypak, “3 bine yakın küçük depremden elde ettiğimiz verilerle yerin altını tomografik kesitlerle görüntüledik. Bu yöntemle magma odalarının konumlarını, büyüklüklerini ve derinliklerini detaylı şekilde belirledik” dedi.

JEOTERMAL ARAŞTIRMALARA KATKI SUNACAK

Çalışma, yalnızca bilimsel değil, ekonomik açıdan da büyük önem taşıyor. Bölgede bulunan magma odalarının jeotermal sistemleri ısıttığını tespit ettiklerini belirten bilim insanları, bu verilerin jeotermal enerji kaynaklarının araştırılmasına rehberlik edeceğini vurguladı.

Kula'da 8 Magma Odası Tespit Edildi

TÜRKİYE'DE İLK, DÜNYADA ÖRNEK BİR ÇALIŞMA

Prof. Dr. Karaoğlu, farklı jeofiziksel yöntemlerin kullanıldığı bu çalışmanın Türkiye’de bir ilk olduğunu belirtti. Karaoğlu, “Bu projeyle, magma odalarının yerlerini, büyüklüklerini ve yüzeye yakınlıklarını tespit ettik. Çalışmamız hem volkanik risklerin değerlendirilmesinde hem de enerji kaynaklarının araştırılmasında önemli bir rehber olacak” dedi.

Bilim insanları, bölgedeki aktif fay hareketleri ve kabuk gerilmeleri devam ettikçe, yüzeye yakın magma kütlelerinin hareketlenebileceğine dikkat çekiyor. Elde edilen bulgular, bölgede hem jeolojik hem de ekonomik anlamda önemli risklerin ve fırsatların olduğunu gösteriyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN