Ordu'nun verimli topraklarında üretiliyor Türkiye'den 55 ülkeye gönderiliyor. Dünyanın dört bir yanından gelen taleplere yetişmek zor olsa da tonlarca üretim yapılıyor. Ürünlerin lezzeti ise zengin bitki örtüsünden geliyor.
Türkiye’nin bal üretim merkezi olan Ordu, hem iç pazarda hem de dünya genelinde dikkat çeken bir başarıya imza atıyor. Ordu Arıcılık Araştırma Enstitüsü’nde analiz edilip paketlenen ballar, İngiltere’den Belçika’ya, Almanya’dan Hollanda’ya kadar tam 55 farklı ülkeye ihraç ediliyor. Zengin flora çeşitliliği ve doğal lezzetiyle Ordu balı, Türk arıcılığının gururu olmaya devam ediyor.
TÜRKİYE’NİN BAL MERKEZİ
Türkiye’nin bal üretiminde lider şehri Ordu, sadece ülke içinde değil, dünya çapında da adından söz ettiriyor. Ordu’da üretilen ballar, Ordu Arıcılık Araştırma Enstitüsü’nde analiz ediliyor, paketleniyor ve dünyanın dört bir yanına gönderiliyor. 55 farklı ülkeye ihraç edilen Ordu balı, sahip olduğu eşsiz lezzeti ve kalitesiyle küresel pazarda dikkat çekiyor.
LEZZETİ ZENGİN BİTKİ ÇEŞİTLİLİĞİNDEN GELİYOR
Ordu, Karadeniz’in zengin bitki örtüsü ve flora çeşitliliği sayesinde bal üretimi için ideal bir coğrafya sunuyor. Bu eşsiz coğrafyada üretilen ballar, doğal aroması ve üstün kalitesiyle diğer ballardan ayrışıyor. Ordu Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Akın Çiftçi, ildeki 600 bin arı kovanı ve 3 bin 500 kayıtlı arıcı ile üretimin sürdüğünü ve bu ürünlerin dünya pazarında büyük ilgi gördüğünü belirtti.
Çiftçi, “Ordu’da üretilen ballar, doğallığı ve zengin bitki çeşitliliğinden gelen eşsiz lezzetiyle öne çıkıyor. Bu özellikler, ballarımızı dünyanın dört bir yanındaki tüketiciler için vazgeçilmez kılıyor” dedi.
İHRACATTA HEDEF: YILDA 1.400 TON BAL
Ordu balı, 55 ülkeye ihraç edilmekle kalmıyor, aynı zamanda küresel çapta genişlemeye devam ediyor. 2018 yılında hizmete giren Ordu Arıcılık Araştırma Enstitüsü bünyesindeki bal paketleme tesisi, ihracatın artırılmasında kilit bir rol oynuyor. Başkan Çiftçi, tesisin açılmasından bu yana bin 300 ton bal ihraç edildiğini, hedeflerinin yıllık 1.400 ton ihracat olduğunu ifade etti.
Çiftçi, “Bugün bir konteyner (10 ton) balımızı İngiltere’ye gönderdik. Bu sadece başlangıç. Yaptığımız çalışmalarla Ordu balını daha fazla ülkeye tanıtmak ve ihracat rakamlarını her geçen yıl artırmak istiyoruz” diye konuştu.
İNGİLTERE’DEN BELÇİKA’YA KADAR
Ordu’da üretilen ballar, Ordu Arıcılık Araştırma Enstitüsü bünyesinde yer alan modern analiz laboratuvarında testlerden geçtikten sonra paketleniyor. Bu titiz süreç, balın saflığını ve kalitesini garanti ediyor. Şu an için günlük 7 ton bal paketleme kapasitesine sahip tesis, İngiltere, Almanya, Belçika ve Hollanda gibi ülkelere ihracat yapıyor. Bu ülkeler aracılığıyla Ordu balı, toplamda 55 ülkeye ulaşıyor.
NMR TEKNOLOJİSİYLE DAHA GÜÇLÜ BİR GELECEK
Sahte balın engellenmesi ve doğal balın korunması amacıyla Tarım ve Orman Bakanlığı’nın devreye soktuğu NMR cihazları, bal analizlerinde önemli bir rol oynayacak. Başkan Akın Çiftçi, bu teknolojinin Ordu balının uluslararası pazarda daha fazla öne çıkmasını sağlayacağını belirtti.
Çiftçi, “NMR cihazları sayesinde ‘arı görmemiş’ ballar kolayca tespit edilecek. Bu da gerçek bal üreten arıcılarımızın emeğinin karşılığını daha fazla almasını sağlayacak. Denetimlerin artırılmasıyla sektörümüz daha sağlam temellere oturacak” dedi.
20 BİN TONLUK ÜRETİM
Türkiye’de yıllık 20 bin ton bal üretimiyle lider konumda bulunan Ordu, arıcılık sektöründe yüzbinlerce kişinin geçim kaynağı oluyor. 10 bin ailenin geçimini sağladığı bu sektör, Ordu ekonomisine de büyük katkı sunuyor.
2008 yılında projelendirilen, 2018 yılında hizmete açılan Ordu Arıcılık Araştırma Enstitüsü ise bal üretiminin bilimsel temellere oturtulması ve ihracatın artırılması için kritik bir rol üstleniyor. Bu tesis, 10 milyon Euro’luk yatırımla kuruldu ve Ordu balını dünya standartlarında bir ürün haline getirdi.
ORDU BALININ DÜNYA ÇAPINDA YÜKSELİŞİ
Ordu balı, yalnızca doğal lezzetiyle değil, aynı zamanda bilimsel analizlerle kanıtlanan kalitesiyle de fark yaratıyor. Avrupa ülkelerine yapılan düzenli ihracatlar, ürünün uluslararası pazarda güvenilir bir marka haline gelmesini sağlıyor.
Başkan Akın Çiftçi, “Ordu balını tanıtmak ve dünya çapında daha fazla tüketiciye ulaştırmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Ordu balı, Türkiye’nin gururu olmaya devam edecek” diyerek, gelecekteki hedeflerini dile getirdi.
Ordu balı, doğadan gelen lezzeti ve üstün kalitesiyle dünyanın dört bir yanındaki sofraları süslemeye devam ediyor. Lezzeti ve doğallığıyla Ordu balı, küresel çapta Türk arıcılığının gurur kaynağı olmayı sürdürüyor.
Son 5 yıldır Ordu ilinden tedarik ediyorum, çok memnunum.
Yanıtla (0) (0)