Kanser ilaçlarının ham maddesi! Ruslar ve Almanlar sıraya girdi, çiftçiler talebe yetişmeyince üretimi kat kat artırdı

Kanser ilaçlarının ham maddesi! Ruslar ve Almanlar sıraya girdi, çiftçiler talebe yetişmeyince üretimi kat kat artırdı

Kanser ilaçlarının ham maddesi o ilimizde yetişiyor! İlaç firmaları kapış kapış alıyor. Üretici siparişlere yetişemiyor. Dünyada tüm ilaç firmaları o ilimizden almak istiyor! Ruslar ve Almanlar sıraya girdi, çiftçiler talebe yetişmeyince üretimi kat kat artırdı...

Günümüzde artan kanser vakaları o besinin değerini artırıyor. Kanser ilacının ham madesi olan sarımsak için ilaç firmaları gözünü o ilimize çevirdi.

Aksaray’da yıllardır organik olarak üretilen sarımsak, bu yıl yurtdışında özellikle ilaç firmalarının dikkatini çekiyor. Almanya ve Rusya gibi ülkelere ihraç edilen sarımsağın, bazı kanser ilaçlarının ham maddesi olarak kullanılması talebi artırdı. Üretim kapasitesi genişletilen organik sarımsağın, özellikle Çin ve İspanya gibi büyük üreticilerle rekabet etmesi dikkat çekiyor.

Aksaray’ın organik sarımsağına yurtdışından talep arttı

ORGANİK ÜRETİME YOĞUN İLGİ

Aksaray’da nüfusun %80’i tarım ve hayvancılıkla geçimini sağlarken, bölgedeki organik sarımsak üretimi, özellikle ilaç sanayisinin ilgisini çekiyor. Sarımsağın doğal yapısı ve içeriğindeki yüksek selenyum ve germanyum oranları, sağlık sektörü için büyük bir değer taşıyor. Özellikle kanser tedavisinde kullanılan ilaçların ham maddesi olarak tercih edilen bu organik sarımsaklar, Avrupa ülkelerindeki büyük ilaç firmalarının taleplerini karşılıyor.

Sarımsak üreticisi Aydın Öngün, bu yıl da Rusya, Almanya ve diğer Avrupa ülkelerine ihracat yapacaklarını belirterek, üretim kapasitesini genişlettiklerini ifade etti. Babasının işine destek veren Uğur Öngün ise, özellikle Çin sarımsağına dair çıkan iddiaların Avrupa pazarında Aksaray sarımsağına olan ilgiyi artırdığını söyleyerek “Çin’in sarımsağındaki insan dışkısı iddiasından sonra Avrupa ülkelerindeki özellikle ilaç sanayisi firmalarından bize talep aşırı derecede arttı. Özellikle İspanya ve Çin sarımsak konusunda çok ağırlıklıydı. Çin, dünyada rekabet edilemeyecek bir şekilde sarımsak üretimine sahip. Bu nedenle de Çin sarımsak üretimi dünyada en çok olan bir ülke. Ancak içerisinde, genetiğinde hayvan dışkısı çıkmıştı. Bu nedenle de Avrupa’da buna aşırı derecede tedirginlik başladı, insan sağlığına zararlı olduğu için. Çünkü Ortadoğu’dan ve Çin’den artık ürün almıyorlardı. Avrupa’daki bazı firmalar bizden ürettiğimiz ürünleri aldığı için şu an Çin’den alımını kesti. Çünkü Çin’deki üretim organik tarım olarak deniliyordu ama içerisindeki kalıntılardan organik olmadığını gösterdi. Bizim diktiğimiz sarımsaklar Çin’deki üretilen sarımsaklardan farklı bir çeşit” dedi.

Aksaray’ın organik sarımsağına yurtdışından talep arttı

'SELENYUM VE GERMANYUM ORANLARI ÇOK YÜKSEK'

Aksaray’ın organik sarımsağının içerdiği selenyum ve germanyum oranlarının yüksek olduğunu belirten Uğur Öngün, bu durumun bölgenin volkanik yapısı ve iklim şartlarından kaynaklandığını vurgulayarak şöyle konuştu:

“Bu çeşide bağlı olarak da bizim besinlerimizin içerisindeki selenyum ve germanyum oranları çok yüksek. Halk dilinde selenyum ve germanyum bilinmeyebilir. Şöyle açıklayalım. Özellikle kanser hastalarında içerisindeki, kanser hastalarına kullanılan ilaçlarda kullanılan bir ham madde. Bunun biz organik olarak üretimini yapıyoruz. Sadece topraktan alınan besin ama bunun değerlerinin yüksek gelmesinin sebebinin biri de Aksaray’ın volkanik bölge olması, Tuz Gölü’ne yakın olması ve bazı kış mevsimlerinde eksi 10-15 dereceleri görmeleri sarımsaktaki gelişimi çok daha rahat etkiliyor. Yani ne kadar soğuk o kadar değeri yüksek çıkıyor. Ne kadar volkanik bölge ve Tuz Gölü’ne yakın olmasından dolayı da içindeki değerlerin yüksek çıkması. Bizim amacımız Türkiye’de organik tarımın yaygınlaşması, özellikle sarımsak noktasında. Çünkü insanlar ciddi anlamda tüketiyorlar. Bunun insan sağlığına çok faydalı olduğunu da biliyoruz. Doğal antibiyotik olarak geçiyor halk dilinde. Ama özellikle antibiyotik olarak kullanıldığı için doğal, tamamen organik olarak yetiştirme taraftarıyım ben. Şu anda da organik üretimimin bana çok artısı oldu. Özellikle yurtdışı pazarında çok aşırı derecede rağbet gördü, aşırı talep aldı bu yıl. İnşallah babam üretimi bu yıl biraz daha yükseltti. Bu yıl daha verimli olacağımızı düşünüyorum. Böylelikle Türkiye’nin ismini de daha çok duyuracağımızı düşünüyorum”

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN