Elma ama yuvarlak değil! Sadece bir ilçede yetişiyor, bulan hemen alıyor: Bu meyvenin kıymetini bilen az

Elma ama yuvarlak değil! Sadece bir ilçede yetişiyor, bulan hemen alıyor: Bu meyvenin kıymetini bilen az

Bu meyve elma ama yuvarlak değil. Öyle ki o ilde sadece bir ilçede yetişiyor, bulan hemen alıyor. Fiyatı 40-50 TL arasında değişen ve endemik olan bu meyvenin kıymetini bilen az…

Türkiye'nin yalnızca Kars'ın Kağızman ilçesinde yetiştirilen uzun elma hasadına başlandı. Endemik özelliği ve kendine has lezzeti ile dikkat çeken bu meyve, hasat döneminde tezgahlardaki yerini almaya başladı.

UZUN ELMANIN EŞSİZ ÖZELLİKLERİ

Kars'ın 1300 rakımlı arazilerinde yetiştirilen uzun elma, özellikle şekli ve aromasındaki farklılıkla öne çıkıyor. Yıldız şeklinde olan çekirdek bölümü sayesinde diğer elma türlerinden ayrılan bu meyve, yavaş olgunlaşma süreci ile de beğeni topluyor.

karsta-uzun-elma-hasadi-1.jpg

YÜKSEK KALİTE 50 TL’YE ALICIYLA BULUŞUYOR

Hasatla birlikte uzun elma kilogramı 40-50 TL arasında satışa sunuluyor. Üreticiler, yüksek kaliteli elmanın bu fiyat aralığında tüketiciyle buluştuğunu belirtiyor. Havaların yağışlı geçmesi, elmanın kalitesini artırırken, su sıkıntısının olmaması da raf ömrünü uzatıyor.

Kağızman'da yaklaşık 1300 adet uzun elma ağacı bulunduğunu ifade eden üreticiler, bu sayıyı 5-6 binlere çıkarmayı planlıyor. Uzun elma üreticilerinin az olması, bu alanda devlet desteğinin önemini artırıyor. Üreticiler, buğday ve arpaya verilen desteklerin uzun elma üretimine de yönlendirilmesi gerektiğini savunuyor.

karsta-uzun-elma-hasadi.jpg

SADECE KARS’TA YETİŞEN ENDEMİK BİR MEYVE

Uzun elma, Türkiye'de sadece Kars'ın Kağızman ilçesinde yetiştiği için endemik bir özellik taşıyor. Üretici Engin Toper, “Soğuk hava deposuna girmeden en dayanıklı olan elma bu,” diyerek bu meyvenin kalitesini vurguluyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN