Cumhurbaşkanı kararıyla İzmir'de yangın alanları imara açıldı: Ormanları ranta açan karar davalık oldu

Cumhurbaşkanı kararıyla İzmir'de yangın alanları imara açıldı: Ormanları ranta açan karar davalık oldu

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın imzasıyla 31 Ağustos'ta İzmir'in Bayraklı ilçesindeki bazı alanların orman sınırları dışına çıkarılmasına ilişkin karar Resmi Gazete'de yayımlandı. İzmir Büyükşehir Belediyesi ise bu kararı mahkemeye taşıyacaklarını ve iptali için dava açacaklarını açıkladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla 31 Ağustos Cumartesi günü Resmi Gazete'de yayımlanan bir kararla, İzmir'in Bayraklı ilçesindeki bazı alanların orman sınırları dışına çıkarılması kararlaştırıldı. Bu karar, kamuoyunda büyük yankı uyandırdı ve tartışmalara yol açtı.

İZMİR BB, MAHKEMEYE GİDİYOR

İzmir Büyükşehir Belediyesi, söz konusu kararın iptali için mahkemeye başvuracaklarını açıkladı. Belediyeden yapılan açıklamada, Resmi Gazete'de yayımlanan kararın, geçtiğimiz ağustos ayında Bayraklı'ya sıçrayan orman yangınının etkilediği bölgeleri de kapsadığını belirterek, bu alanların yapılaşmaya açılabileceği endişesini dile getirdiler.

Yapılan incelemede, karar ile orman sınırları dışına çıkarılan alanların, yangının çıktığı bölgeleri içerdiği ortaya çıktı. Euronews, Resmi Gazete'de yer alan haritalarla Bayraklı Belediyesi'nden temin edilen plan alanlarını karşılaştırdı ve her iki haritanın aynı coğrafi bölgeyi işaret ettiğini tespit etti.

Orman sınırları dışarısına çıkartılan alanın Resmi Gazete'deki krokisi (solda) ve Bayraklı Belediyesi'nin ilettiği plan sınırı görseli

Geçtiğimiz ağustos ayında İzmir'in Karşıyaka ve Bayraklı ilçelerinde meydana gelen orman yangını, yaklaşık iki gün süren yoğun söndürme çalışmaları sonrasında kontrol altına alınabilmişti. Yangının etkilediği bu bölgelerin şimdi yapılaşmaya açılabileceği ihtimali, hem yerel yönetim hem de kamuoyunda derin bir endişe yaratmış durumda. İzmir Büyükşehir Belediyesi, bu kararın iptali için hukuki süreç başlatacağını belirterek, doğanın ve ormanlık alanların korunması gerektiğini vurguladı.

İzmir Bayraklı'da yangınlarından etkilenen bölgelerin de bulunduğu 375 hektarlık alan orman sınırları dışına alındı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin önceki dönem Başkanı Tunç Soyer de konuyla ilgili açıklamada bulunurken, Bayraklı’da çok büyük oranda orman arazisinin orman alanı dışına çıkarılması kararına tepki gösterdi. Sosyal medya adresinden açıklama yapan Soyer, “Asla kabul edilemez, iptali için uğraşacağız” ifadelerini kullandı.

NE OLMUŞTU?

Resmi Gazete’de bugün yayınlanan kararda, “İzmir ilinde bulunan bazı alanların orman sınırları dışına çıkarılması hakkındaki kararın yürürlüğe konulmasına 6831 sayılı Orman Kanunu’nun ek 16’ıncı maddesi gereğince karar verilmiştir. İzmir ile Bayraklı ilçesinde bulunan ve ekli kroki ile listede sınır ve koordinatları gösterilen alanların orman sınırları dışına çıkartılmasına karar verilmiştir. Birinci fırka kapsamında orman sınırları dışına çıkartılan alanların iki katından az olmamak üzere devletin hüküm ve tasarrufu altında ve Hazinenin özel mülkiyetinde bulunan taşınmazlardan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı (Milli Emlak Genel Müdürlüğü) tarafından Orman Genel Müdürlüğünce orman tesis etmek üzere tahsis yapılır” ifadeleri dikkat çekti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (8)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
8 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN