Burada yetişmez dediler 10 ton verim aldı! Türkiye şimdi ondan satın alıyor: Suyun az olduğu topraklarda yetişiyor

Burada yetişmez dediler 10 ton verim aldı! Türkiye şimdi ondan satın alıyor: Suyun az olduğu topraklarda yetişiyor

O ilimizde bölgenin zorlu iklim şartlarına rağmen yetiştirmek için çaba harcayan genç girişimcinin yüzü güldü. Burada yetişmez dedikleri üründen 10 ton verim aldı! Suyu az olduğu için daha lezzetli oldu! Türkiye şimdi ondan satın alıyor...

Sivas'ın Gemerek ilçesinde yaşayan genç girişimci Eren Korkmaz, bölgenin zorlu iklim şartlarına rağmen “Sivas’ta badem yetişmez” diyenlere inat, badem yetiştiriciliğinde büyük bir başarıya imza attı. 11 yıl önce, 42 bin metrekarelik arazisine 850 adet badem fidanı diken Korkmaz, yıllar süren özverili bakımları sayesinde bu yıl 10 tona yakın verim almayı hedefliyor.

10 TON VERİM BEKLENİYOR

resim-2024-08-29-192416646.png

2012 yılında 850 badem fidanını toprakla buluşturan Eren Korkmaz, ilk ürünlerini 2023 yılında toplamaya başladı ve 5 tonluk bir verim elde etti. Bu yıl ise badem ağaçlarından 8 ila 10 ton arasında ürün bekleyen Korkmaz, “42 bin metrekarelik bir alan üzerinde yaklaşık 850 tane badem ağacımız var. Ürünü geçen sene itibariyle almaya başladık, bu senede verimde artış bekliyoruz. Etrafımızda böyle bir proje yoktu. Bizde biraz araştırma yaptık, iklimi Sivas’a uygun bir bitki. Sadece bunda doğru zamanda ilaçlamalarını yapmak gerekiyor, doğru zamanda toprak işlemelerini yapmak gerekiyor. Onun dışında pek bir zahmeti yok su istemiyor, özellikle bizim topraklarımız gibi suyun az olduğu topraklarda gayet verimli bir şekilde yetişiyor. Suyun az olmasından dolayı da lezzet bakımından da gayet güzel bir lezzeti oluyor” dedi.

DİĞER İLLERDEN SİPARİŞ ALMAYA BAŞLADI

Söylenenlere kulak asmadı, 11 yılın ardından hasat etmeye başladı

Badem yetiştiriciliğinde doğallığı ön planda tutan Eren Korkmaz, kendi ürettiği solucan gübresi ile tamamen organik bir üretim yaptığını ifade ederek “Biz burada bu işletmeyi kurduğumuzda ağaçların boyu yaklaşık 30 santimetre kadardı. Herkes bize bu ağaçlar büyümez, verim alamazsınız, buralar soğuk gibi geri dönüşlerde bulundu. Etrafımızda badem ağaçları var ama doğru düzgün bakımları yapılmadığı için verim alamıyorlar. Bizde bunu deneyeceğiz dedik ve 10 yıl boyunca sadece biz bu ağaçların sadece bakımını öğrenmeye çalıştık. Her sene bir bakımını öğrene öğrene geçen sene itibariyle de verim almaya başladık, bu sene arttı verimimiz seneye de daha da artacağını düşünüyoruz. Geçen sene 5 ton ürün almıştık ve bu sene 8 ila 10 ton arasında bir ürün bekliyoruz. Bizim aynı zamanda solucan gübresi üretme yerimiz var, kendimiz üretiyoruz. Yaklaşık 5 milyon adet solucanımız var. Bunların gübreleri ile biz ağaçlarımızın ve diğer ektiğimiz ürünleri tamamen organik yetiştirmeye çalışıyoruz. Olmaz diye bir şey gerçekten yok uğraşınca oluyor. Bizim kullandığımız ilaçlarımız var ancak bunlar kesinlikle hormon değil. Sadece zararlı böceklerden, haşeratlardan korumak amaçlı ilaçlama yapıyoruz. Ürünlerimiz genel anlamda kuruyemiş olarak kullanılıyor, geçen sene Sivas çevresinde sattık. Antalya’dan ve diğer illerden de siparişler aldık ve onlara da yolladık” dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN