Tiroglobulin (Tg) tiroid bezinde üretilen ve tiroid hormonunu taşıyan bir proteindir. Tiroid bezi, Tg'nin yalnızca üretildiği organdır. Bu nedenle, Tg seviyeleri tiroid hücrelerinin varlığını veya yokluğunu belirlemek için kullanılır.
Tiroid cerrahisi sonrası Tg seviyeleri, vücutta yer alan kanser hücrelerinin varlığını takip etmek için kullanılan bir testtir. Tüm tiroidin alınması durumunda, Tg seviyesi sıfıra yakın olmalıdır. Tiroidektomi sonrası Tg seviyelerinin yükselmesi, kanserin geri dönme ya da yayılma riskini gösterir.
ANTİ TG TESTİ NEDİR? NORMAL DEĞER ARALIĞI NEDİR?
Tiroglobulin (Anti TG) Nedir? vücuttaki fonksiyonu nelerdir? Sorularını yazının başlangıcında kısaca özetlemiştik. Şimdi ise anti tg testi nedir? Test sonuçlarında normal değer aralığı ne olmalıdır? Sorularına yanıt verelim.
Anti-Tiroglobulin antikoru, Tiroglobulin adı verilen bir proteine bağlanan bir antikoru ölçen bir kan testidir. Bu test, bir kan örneği alınarak yapılır ve anti-Tiroglobulin antikoru düzeyini ölçer. Test esnasında herhangi bir özel hazırlık gerekmez. Kan alımı sırasında, iğnenin battığı bölgede hafif bir ağrı veya acı hissedebilirsiniz.
Bu test, tiroid problemlerinin olasılığını tespit etmek için kullanılır. Anti-Tiroglobulin antikorları, bağışıklık sistemi tarafından tiroid bezinde hasarın bir işareti olabilir. Tiroid bezi, boynunuzun alt kısmında yer alan ve vücudun enerji kullanımına, sıcak kalmasına ve diğer organların çalışmasına yardımcı olan hormonları üreten bir bezdir.
Antikorlar, bağışıklık sistemimiz tarafından üretilen ve vücudu virüs ve bakteri gibi tehlikelerden koruyan moleküllerdir. Ancak bazen antikorlar, yanlışlıkla tiroid bezine saldırır ve bu da çok fazla veya yetersiz tiroid hormonuna neden olabilir.
Anti-Tiroglobulin testi, normal olarak 116 IU/mL değerinde olmalıdır. Ancak, farklı laboratuvarlar farklı aralıklar kullanabilir. Anti-TG testleri, Anti-TPO testleriyle birlikte değerlendirilmelidir. Anti-TPO testinin tek başına yapılması yeterli olmayabilir.
ANTİ TG NORMAL DEĞER ARALIĞI DIŞINDA OLMA NEDENİ NEDİR?
Eğer kan testinizde antitiroglobulin antikorlarının varlığı tespit edilirse, bu antikorlar ile birlikte şunların varlığına işaret edebilir:
Graves hastalığı veya hipertiroidizm
Hashimoto tiroiditi
Subakut tiroidit
Hipotiroidizm
Sistemik lupus eritematozus
Tip 1 diyabet
Hamile kadınlar veya otoimmün tiroidit olan kişilerin akraba grubunda da bu antikorlar pozitif test edebilir.
Antitiroglobulin antikorları pozitif ise, tiroglobulin seviyenizi doğru bir şekilde ölçmek daha zor hale gelebilir. Tiroglobulin düzeyi, tiroid kanserinin tekrarlama riskini belirlemek için önemli bir kan testidir.
Anti TG Testi ile Tiroid Kanseri İlişkisi
Tiroid bezine ilişkin 3 ana hastalık vardır:
Guatr
Tiroid iltihaplanması
Tiroid kanseri
Tiroid bezi hastalıkları arasında en yaygın olanı tiroid nodülleridir. Türkiye'de, özellikle iyot eksikliği olan bölgelerde guatr sıklığı nüfusun yarısından fazlasını etkileyebilir. Hastalıkta cinsiyet farklılığı da önemlidir, kadınlar erkeklere oranla 5 kat daha fazla risk altındadır.
Tiroid, hacim olarak içinde bir veya birden fazla yumru şeklinde de büyüyebilir. Bu tıp dilinde "Nodüler Guatr" olarak adlandırılır. Guatr oluşmasının nedeninin iyot eksikliği olduğu bilinmektedir.