Otoimmün hastalıklar nelerdir? Otoimmün belirtileri ve çeşitleri

Otoimmün hastalıklar nelerdir? Otoimmün belirtileri ve çeşitleri

Oto- kendi, immun- bağışıklık anlamına gelmektedir. Bedenimizin bizi hastalıklardan koruyan kötü hücreleri tanıyıp yok eden sistemi bağışıklık sistemi olarak adlandırılmaktadır. Vücudun kendi bağışıklık hücrelerinin vücut hücrelerine savaş açmasıyla oluşan hastalıklara otoimmün hastalıklar adı verilmektedir. Bu hastalıklar vücudun farklı yerlerinde farklı şekillerde görülmektedir.

Tiroid hormonunun aşırı üretilmesinden kaynaklanan bir bağışıklık sistemi hastalığıdır. Tiroid salınımını kontrol edemeyen TSH, hormonun fazla salgılanması ile birlikte kişi de aşırı kilo kaybı, sürekli ishal durumu, yüksek kalp atış hızı ve gözlerde aşırı büyüme olarak belirti vermektedir. Dışarı çıkık, belirgin ve kızarık göz yapısına sahiptirler. Hastalığın tedavisi hastalığın seyrine göre cerrahi ya da ilaçlı tedavi olarak uygulanmaktadır.

SEDEF HASTALIĞI

Sedef hastalığı, bağışıklık sistemi için üretilen antijenlerin tekrar deriye dönüp orada birikmesi ve kalın tabaka oluşturmasıyla ciltte görülen bir otoimmun hastalığıdır. Cilt üzerinde kırmızı kabarık lekeler olarak görülmektedir.
Saç derisinde, ellerde, sırtta ve ya kollar gibi vücudun birçok yerinde görülmektedir. Çocuk veya yetişkin kişilerde görülebilir. Kronik yani zaman zaman artıp azalsa da hayat boyu devam eden bir hastalıktır. Hastalığın durumuna ve seyrine göre tedavi uygulanmaktadır.

İLTİHAPLI ROMATİZMA (ROMATOİD ARTRİT)

Kişinin bağışıklık hücrelerinin kas-eklem sistemine saldırmasıyla gerçekleşen bir otoimmün hastalıktır. Kas-eklemlerde görülen aşırı ağrı, hassasiyet, ödem ve şişkinlik gibi belirtileri bulunmaktadır. Kesin ve net bir tedavisi bulunmamaktadır. Hastalığın durumuna göre ilerlemesi yavaşlatılan bir tedavi yöntemi bulunmaktadır.

MULTİPL SKLEROz (MS)

Bağışıklık sistemi hücrelerinin beyin ve omurilikten oluşan sinir sistemimizin hücrelerini tanımaması ve onlara savaş açmasıyla oluşan bağışıklık hastalığıdır. Hastalık ilk olarak kendini kaslarda uyuşukluk, gevşeklik, vücutta halsizlik, gözlerde görme problemleri ile belli etmektedir.

İlerleyen aşamalarda da kas eklem gücünü tamamen yitiren kişiyi yatağa bağlayan genetik temelli bir hastalıktır. Hastalığı kesin kez ortadan kaldıracak bir tedavi bulunmamaktadır fakat seyrini ve durumunu değiştiren tedavi yöntemleri mevcuttur.

TİP 1 DİYABET

Bağışıklık sistemi hücrelerinin insülin üretimini sağlayan pankreasa savaş açmasıyla insilün üretiminin azaltmasına sebebiyet veren bir otoimmün sistem hastalığıdır. Çocuk yetişkin fark etmeksizin her yaş grubunda ortaya çıkabilmektedir.

İştahsızlık, ağız kuruluğu, sık sık idrara çıkma halsizlik ve yorgun olma durumu gibi belirtileri bulunmaktadır. Vücuda insülin enjekte ederek tedavi uygulanmakta düzenli spor, egzersiz ve sağlıklı beslenme ile de yaşam kalitesi arttırılabilmektedir.

RAYNAUD SENDROMU

Bağışıklık sistemi hücrelerinin kan taşıyan damarlara savaş açması ve kan yapısının değişmesinden kaynaklanan bir hastalıktır. Genellikle vücudun el, ayak, kulak, diz, dudak gibi hassasiyeti yüksek yerlerde şiddetli soğuk ve strese maruz kalması durumunda görülen uyuşma, kasılma ve renk değiştirmesi hastalığıdır. Kesin bir tedavi yöntemi bulunmamaktadır fakat hastanın fiziksel durumu ve yaşına göre tedavi uygulanmaktadır. Kadınlarda diğer bireylere oranla daha sık görülmektedir.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN