Ağızda oluşan yaraları hafife almayın, dil kanseri olabilir! Özellikle sigara içenlerde daha fazla görülüyor

Ağızda oluşan yaraları hafife almayın, dil kanseri olabilir! Özellikle sigara içenlerde daha fazla görülüyor

Birçok kişi tarafından hafife alınan ağız yaraları genellikle sıkıntı oluşturmaya sağlık problemi olarak görülüyor. Lakin bu yaralar dil kanserine yol açabiliyor. Söz konusu bu durum özellikle de sigara içenlerde görülüyor. İşte konuya ilişkin detaylar…

Karşıyaka'da yaşayan Osman Rogala, yaklaşık üç aydır ağzında çıkan yaralarla mücadele ediyordu. Başlangıçta bu durumun ciddiyetini fark etmeyen Rogala, zamanla konuşma ve beslenme zorlukları yaşamaya başlayınca İzmir Ekonomi Üniversitesi Hastanesi'ne başvurdu. Yapılan biyopsi sonucunda, ağız içindeki yaraların dil kanserine neden olabileceği tespit edildi ve Rogala'nın dünyası bir anda başına yıkıldı.

yeni-proje-21.jpg

DİL KANSERİ TEŞHİSİ KONULDU

Dil kanseri teşhisi konulan Rogala için doktorlar hızla tedavi sürecine başladı. 1 Ağustos tarihinde gerçekleştirilen kapsamlı ameliyat, dikkatli ve titiz bir çalışma ile yapıldı. Rogala'nın durumu, ağzındaki yaraların ciddiyetinin göz ardı edilmemesi gerektiğini bir kez daha ortaya koydu.

Osman Rogala'nın kızı Seda Rogala babasının yaşadığı zor süreci anlatırken şu ifadeleri kullandı:

"Babamın ağzında ufak bir yara vardı. Genel cerrahiye gittik ne olduğunu anlamadılar, dişe gittik onlar kulak burun boğaz (KBB) bölümüne yönlendirdiler. Biyopsiden sonra ağzının içinde tümör olduğunu öğrendik. 3 ay önce şikayetleri başlamıştı. Tanı konulup ameliyat edilmesi 1 ayı buldu" diye konuştu. Dil kanserinin nadir görülen bir kanser türü olması nedeniyle tanıyı duyduklarında önce şaşırdıklarını ve endişelendiklerini vurgulayan Rogala, "Zor bir durum, az bulunan bir türmüş. Ameliyattan önce ağzındaki yara çok büyümüştü. Yemek yemesini ve konuşmasını zorlaştırmıştı. Bir an önce iyileşmesini bekliyoruz.”

yeni-proje-22.jpg

1 SENE BOYUNCA KONUŞAMAYACAK

Rogala’nın Ameliyatını yapan ve süreci takip eden doktorlar, dilde bulunan kanser hücrelerinin dilin tamamına yerleşmediği ve dolayısıyla şanslı olduğunu ifade etti. Öte yandan aksi bir durum karşısında ise göğüs ya da boyundan yama yapılabileceğini anlattılar. Doktorlar konuya ilişkin şunları dile getirdi:

"Hastamız bir süre burundan beslenecek. Emniyet olarak, nefes alması için bir delik açtık. Çünkü dille ilgili işlem yapıldığında şişlik ve ödem nedeniyle hasta nefes alamıyordu. 3-4 günden sonra kendine gelmeye başlayacak. Ağzında sıcak yemek varmış gibi konuşması biraz bozuk olabilir. Konuşmadaki zorluğu aşması 1 yılı bulabilir.”

yeni-proje-23.jpg

AĞIZ YARALARINI HAFİFE ALMAYIN

Ağız içindeki yaraların hafife alınmaması gerektiği konusunda da uyarılarda bulunan Prof. Dr. Eren, erken teşhisin önemine vurgu yaparak şu tavsiyelerde bulundu:

“Ağız içinde 3 haftadan fazla süren ve geçmeyen bir yara varsa kulak burun boğaz hekimine başvurmakta fayda var. 2-3 haftadan fazla süren ağız yaralarına çok dikkat edilmeli. Sıçrama ihtimali en çok korktuğumuz durumlardan biridir. Dil, bilhassa lenf damarlarının çok yoğun olduğu bölgelerden biri. Çok ihmal edilirse agresif müdahaleler yapmak gerekebilir."

yeni-proje-24.jpg

ÖZELLİKLE SİGARA KULLANIMI TETİKLİYOR

Doktorlar, dil kanserinin oldukça nadir görünen bir hastalık olduğunu ifade ederek özellikle sigara kullanımı ve diş çürüklerinin bu hastalığı ortaya çıkarttığını belirtti. Konuya ilişkin olarak ise şu uyarıları yaptılar:

"Dil kanseri nadir gözüken kanserlerden biridir. Sigara kullanımı tetikler. Ağız hijyenine önem verip dişlerin bakımına da dikkat etmek gerekir. Dişlerdeki fazla çürükler kanser için ortam yaratır

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN