Amazonlardaki yangınların kontrol altına alındığı söylenilse de uzmanlar yangınların önümüzdeki dönemde daha da tehlikeli biçimde devam edeceğini söylüyor. Alevlerin ormansızlaştırma çalışmaları yapılan bölgelere sıçramasının an meselesi olduğu söylenirken bir dikkat çekici açıklama da Dünya Yangın Haritası örgütünden geldi: ‘’Yangın sadece amazonlarda değil tüm dünya alevler içinde.’’
Brezilya hükümetinin Amazon yağmur ormanlarını kasıp kavuran yangınların kontrol altında olduğu iddiasına ülkenin önde gelen ormancılık uzmanları şiddetle karşı çıkıyor: “Yangınların en kötüsü henüz yaşanmadı.” Brezilya’da yayımlanan O Globo adlı gazetede yer alan yazısında, ormansızlaştırma faaliyetleriyle ve söndürülmesi güç orman yangınları arasındaki bağlantıya dikkati çeken Tasso Azevedo, yangınların yakın zamanda ormansızlaştırılan alanlara henüz sıçramadığını ve ülkede kurak mevsimin bir süre daha devam edeceğini belirtti. Ulusal Orman Servisi’nin ilk Genel Müdürü ve Brezilya’nın önde gelen çevre sertifikası kuruluşu Imaflora’nın kurucusu Azevedo, “Yaşadıklarımız gerçek bir kriz ve derhal durdurulmazsa mevcut yangınlardan çok daha büyüklerinin görülebileceği bir trajediye dönüşebilir” uyarısında bulundu.
Azevedo, cehennemi andıran yangınların bugüne dek nisan, mayıs ve haziran aylarında ormansızlaştırılmış alanlardan beslendiğini ve daha sonraki aylarda temizlenmiş bölgelere henüz sıçramadığını belirtiyor. Azevedo, “Temmuz ve ağustostan kalanlarsa eylül ve ekim aylarında yanıp kül olacak. Yangınların en kötü kısmı henüz başlamadı” diyor. Azevedo olası yangınları ise “Bu durum, tropik bölgelerdeki ormansızlaştırma dinamiklerinin bir parçasıdır” diyor. Brezilyalı uzman bu dinamikleri de “İlkin büyük ağaçları deviriyorlar, ardından (yönü değiştirilen) nehir daha küçük bitki örtülerini temizliyor ve birkaç haftalık kuruma sürecinden sonra işi bitirmek bir kıvılcıma kalıyor” sözleriyle açıklıyor. Amazonlardaki yangınlar tüm Dünya’nın odağındayken bir dikkat çekici açıklama da Dünya Yangın Haritası (GFW) kuruluşundan geldi. NASA’nın uzaydan alınmış verilerine göre gözlem yapan kuruluş dünyanın dörtbir yanında ormanların alevlere teslim olduğunu açıkladı.
GFW’nin verilerine göre Sadece son bir hafta içinde Kongo’da 110 bin, Angola’da 135 bin yangın tespit edildi. Asya kıtasında ise toplam 18 bin 500 yangınla en fazla orman yangınına maruz kalan ülkeler Moğolistan ve Endonezya. Avustralya’daki yangın sayısı da 22 bin 500’ü geçmiş durumda. Üstelik yalnızca güney yarımküre değil Arktik bölge de orman yangınlarıyla kavruluyor. Kanada’nın British Columbia eyaleti ile Alaska ve Rusya’nın Sibirya bölgesindeki Tayga Ormanları kuvvetli yangınlarla sarsılıyor. Global Forest Watch örgütü içinde bulunduğumuz 2019 yılı içinde şu ana dek 16 milyon yangını kayıt altına alsa da bu inanılması güç rakam bize, ortaya çıkan zarar hakkında pek de bilgi vermiyor.