Maltepe’de 2 kızını öldürdükten sonra intihar eden Ali Yardım hakkında zorlama hapis kararının bulunduğu fakat kararın Yardım’a tebliğ edilmediği ortaya çıktı. Söz konusu karar ulaştırılamadığı için Yardım vahşetten önce cezaevine gönderilemedi.
KENAN BUTAKIN / İSTANBUL
İstanbul Maltepe’de kızları Elif Mina (4) ile Miray Hira’yı (2) öldürdükten sonra intihar eden Ali Yardım hakkında zorlama hapis kararının bulunduğu fakat kararın Yardım’a tebliğ edilmediği ortaya çıktı. Söz konusu karar bildirilmediği için Yardım’ın cinayetten önce cezaevine girmediği belirlendi. Türkiye’yi sarsan olayla ilgili Başbakan Yıldırım inceleme talimatı verirken, vahşetle ilgili yeni bir hukuk skandal daha gün yüzüne çıktı. 3 Eylül 2017’de anne Dilek Yardım, eşi Ali Yardım’ın kendisine “Sen ya benimsin ya da kara toprağın. Seni de vururum kendimi de yaşatmam” dediğini söyleyerek koruyucu tedbir talebinde bulundu. Talep üzerine Anadolu 17’inci Aile Mahkemesi 3 ay süre ile Dilek Yardım lehine koruma kararı verdi. Karar 19 Eylül’de koca Yardım’a bildirildi fakat Yardım tedbir kararına uymadı ve Dilek Yardım’ın evine giderek boğazına bıçak dayadı. Anne Yardım ikinci kez tehdit edildiğini öne sürerek mahkemeye başvurdu. Bu sefer aynı aile mahkemesi şüpheli hakkında 7 günlük zorlama hapis cezası verdi. Hapis cezasına rağmen tedbir kararı, Ali Yardım tarafından üçüncü kez delindi. Olayın vahametinin daha da artması üzerine bu kez 17’inci Aile Mahkemesi, Ali Yardım için 22 günlük zorlama hapis kararı çıkarttı fakat bu karar şüpheliye tebliğ edilmedi. Kararın tebliğ edilememesi üzerine ise baba cezaevine girmedi ve kızlarını katletti. Yargı skandalını hukukçular KARAR’a yorumladı:
UYGULAMADA SIKINTI VAR
Ceza Hukuku Uzmanı Doç. Dr. Yılmaz Yazıcıoğlu: “6284 Sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Yönelik Şiddetin Önlenmesine Dair Yasa’nın uygulanmasında çok ciddi sıkıntılar var. Çeşitli devlet kurumlarına yetki ve görevler veriliyor. Ama bu kurumlar arasında bir koordinasyon yok. Ayrıca burada çok ciddi kolluk birimlerinin sorumluluğu var. Öyle ki, zorlama hapsi kararı çıkarılmasına rağmen bu olay oluyorsa ciddi bir ihmal söz konusudur. Yasanın kurgu ve uygulamasında da sorunlar var. İki çocuğunu öldüren bir katile 3 ay uzaklaştırma veriyorlar. Ama 3 ay sonra ‘ne olacak’ düşünülmüyor. Tüm bu sorunlara çözüm olarak öncelikle verilen kararları ivedilikle uygulayan yeni bir hakimlik teşkilatı kurulması gerekiyor.”
ELEKTRONİK KELEPÇE ŞART
İstanbul Barosu Kadın Hakları Merkezi Koordinatörü Avukat Aydeniz Alisbah Tuskan: “Yaşanan olayda öncelikle tedbir kararındaki eksiklikler dikkat çekiyor. Bir defa böyle bir olayda koruma kararı verilirken şiddet uygulayan kişinin eşi ve çocuklarına yaklaşmaması için elektronik kelepçe sistemi uygulanmalıydı. Kişi tedbir kararına uymuyor. Daha sonra eşi şikayetçi olunca bu defa zorlama hapis cezası veriliyor. Karar verilir verilmez kocanın yakalanması gerekiyordu. Ayrıca bu kişi yakalana kadar kadın ve çocukları korumaya alınması gerekiyordu. Ama mekanizmalar çalışmıyor.”
BAŞBAKAN’DAN İNCELEME TALİMATI
Başbakan Binali Yıldırım da anne Dilek Yardım’ın iddiaları üzerine kamu görevlilerinin ihmali olup olmadığının araştırılması için inceleme talimatı verdi. Müfettişler, annenin hangi makamlara ne zaman başvuruda bulunduğunu ve hangi işlemlerin yapıldığını tek tek inceleyerek rapor halinde Başbakan Yıldırım’a sunacak. Olayla ilgili herhangi bir ilgisizlik, ihmal ve kusurun tespit edilmesi halinde incelemenin soruşturmaya dönüştürülebileceği belirtildi.