Münbiç nerede? Menbiç haritadaki yeri! Münbiç önemi nedir? 26 Mart

Münbiç nerede? Menbiç haritadaki yeri! Münbiç önemi nedir? 26 Mart

Münbiç nerede? Münbiç haritadaki yeri ve önemi nedir? Menbiç ya da Münbiç olarak telaffuz edilen Suriye'nin Menbiç bölgesi hakkındaki bilgiler merak ediliyor. TSK'nın Zeytin Dalı Harekatı'nda Afrin'i kontrol altına almasının ardından Münbiç gündeme geldi. Peki Münbiç nerededir, harita üzerindeki yeri ve önemi nedir? İşte Münbiç hakkında merak edilen tüm detaylar ve son dakika gelişmeleri.

Münbiç nerede? Münbiç'in haritadaki yeri nerede ve önemi nedir? Suriye'nin Münbiç (Menbiç) bölgesi vatandaşlar tarafından merak ediliyor. Özellikle Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) Zeytin Dalı Harekatı kapsamında Afrin'i kontrol altına almasının ardınadan gündemde Münbiç konuşuluyor. Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) güçlerinin de Münbiç için hazır olduğu haberleri gelmesi üzerine, Münbiç'in önemi ve nerede olduğu merak konusu oldu. İşte tüm detaylaar.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Afrinle bitmeyecek iş, Arkada İdlib var, Menbiç var. İnşallah buralarda da hak orada tecelli edene kadar yola devam."

MÜNBİÇ NEREDE YER ALIYOR? HARİTADARKİ YERİ

Menbic ya da Menbij Halep ilinde Fırat nehrinin 30 km batısında bulunan bir şehir. Osmanlı Devletinin son döneminde Halep Vilayetinde bir kaza idi ve 93 Harbinden sonra bölgeye Çerkesler yerleştirilmişti. Halep İli’ndeki önemli Türkmen yerleşim birimleri arasındadır.

Suriye’nin kuzeyinde yer alan Münbiç kenti, Türkiye’ye yaklaşık 40 kilometre mesafede bulunuyor. İç savaş öncesi yapılan nüfus sayımına göre, kentte yaklaşık 100 bin kişi yaşıyordu. Hem Arapların hem de Kürtlerin yaşadığı Münbiç 2012 yılında Özgür Suriye Ordusu’nun denetimine geçti.

Daha sonra 2014 yılında DAEŞ, kentin kontrolünü ele geçirdi. Böylece, DAEŞ; silah, lojistik destek ve savaşçı geçirmek için kullandığı en önemli geçiş noktalarından birisini kaybetmiş oldu. Ağustos 2016’da ise yaklaşık iki ay süren bir kuşatmanın ardından Kürt grupların oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri’ne (SDG) bağlı Münbiç Askeri Konseyi, ABD’nin de desteğiyle kenti DAEŞ’den geri aldı.

18-01/30/munbic


MÜNBİÇ NEDEN ÖNEMLİ?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Aralık ayında yaptığı bir konuşmada, Türkiye'nin hedeflerini şöyle tarif etti:

"Terörden arındırılmış güvenli bölge diye bir tezimiz var. Başından beri bunu söylüyoruz bu olmazsa Gaziantep, Kilis, Şanlıurfa her zaman tehdit altında. Dertleri ne? Kuzey Suriye'de yeni bir devlet kurmak. Biz böyle bir devletin kurulmasına müsaade etmeyeceğiz. Bu böyle bilinmeli." Erdoğan Ağustos ayında da ayrıca, Fırat Kalkanı Harekatı kapsamında yapılan operasyonların "DAEŞ , PKK ve YPG tehdit olmaktan çıkana kadar" devam edeceğini söylemişti.

18-03/26/munbic

 

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN: "MÜNBİÇ'TEN ÇIKMAYACAKLARMIŞ. SİZİN ORADA BULUNMAYA HAKKINIZ YOK"

Defalarca ilan ettiğimiz operasyonlarımızın bundan sonraki hedefleri konusunda ileri geri konuşuyorlar. Münbiç'ten çıkmayacaklarmış. Sizin orada bulunmaya hakkınız yok. 11 bin kilometreden kalkıp buraya niye geliyorsun? Bu topraklar senin mi? Neredeyse birkaç yıl geçti ama değişen bir şey olmadı. Bu teröristlerin bize karşı savaşmak için hazır bekletildiği anlaşılıyor. Bu kadar silah buraya niye geliyor?

911 kilometre sınırımız var. 350 kilometre de Irak sınırı var. Bu silahlar buraya niye geliyor. Demek ki sınırın ötesinde Türkiye var. Türkiye veya İran'a karşı kullanacaksın. Rusya'yla böyle bir şeye girişemez. 3. Dünya Savaşı çıkar.
ABD Başkanı Trump'tan ülkemize yönelik politikalarda kafa karışıklığını giderek tavır bekliyoruz. Trump adına konuşanlar ne dediğinin farkında değil. Sayın Trump'ın bunlara bir ayar vermesi lazım. Hele hele Türkiye aleyhine açıklama için sıraya girmiş izlenimi veren sözcülerin gölgesinde biz bu işi sürdüremeyiz. Amerika ile çok geniş bir zeminde, derinlikli çıkarlarımızın olduğu bir gerçektir.

"HODRİ MEYDAN DİYORUM"

Türkiye, Münbiç başta olmak üzere, sınırları boyunca hazır bekleyen terörist tehdidi tamamen ortadan kalkana kadar durmayacaktır. Hep söylüyorum, biz bu yola baş koyduk. Varsa cesareti olan buyursun, hodri meydan diyorum.

ABD: Menbiç'ten çekilmeye niyetimiz yok

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert, ABD’nin ve koalisyon güçlerinin, Türkiye’nin operasyon düzenlemeyi planladığı Menbiç’ten çekilmeye niyetlerinin olmadığını söyledi. Nauert, Washington’da düzenlediği basın toplantısında gündeme ilişkin soruları yanıtladı. Bir gazetecinin, "Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, sizin açıklamalarınız üzerine Menbiç konusunda bir anlaşma değil ancak bir anlayış olduğunu söyledi. Bir anlayış var mı, varsa açıklayabilir misiniz?" sorusuna verdiği yanıtta, "Burada kılı kırk yarmaya başlayacağız; yani, anlaşma, anlayış… Size Türk hükümeti ile yaptığımız görüşmelerin sürmekte olduğunu söyleyebilirim. Bu görüşmelere şu anda sonuçlandırılmadı ve Türk hükümeti ile yaptığımız görüşmeleri sürdürmeyi dört gözle bekliyoruz" dedi.

Nauert, "Peki, ayrıca Menbiç’e bir saldırı tehdidinde bulunuyorlar gibi görünüyorlar, buna yanıtınız nedir?" sorusuna verdiği yanıtta, ABD ve koalisyon güçlerinin Menbiç’ten ayrılma niyetlerinin olmadığını söyledi ve ekledi:

"ABD kuvvetleri Menbiç’te bulunuyor. Türk hükümetine de orada operasyonlarımıza devam ettiğimizi açıkça belirttik. "Türk hükümetine endişelerimizi açıkça ilettik ve hem ABD olarak kendimizi hem de orada bulunan koalisyon ortaklarını savunma hakkına sahip olduğumuzu açıkça ifade ettik.

"Türkiye’yi genel olarak gerilimi düşürmeye teşvik ettik. Bu yüzden de bu hükümetle görüşmelerimiz sürüyor."

ABD ve koalisyon güçlerinin Menbiç’ten ayrılmaya niyetli olmadıklarını vurgulayan Nauert, bu konuya ilişkin diğer soruların ABD Savunma Bakanlığı’na sorulması gerektiğini ekledi. Washington’daki basın toplantısında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın geçen yıl Mayıs ayında Washington’a yaptığı ziyaret sırasında, protestocuları dövdükleri iddiasıyla suçlanan ve haklarında yakalama kararı çıkarılan 15 korumadan 11’i hakkındaki davanın düşürülmesi de gündeme geldi. Nauert, konuyla ilgili soru üzerine, korumalara yönelik suçlamaların düşürülmesi kararında ABD Dışişleri Bakanlığı’nın bir rolü olmadığını, bunun bütünüyle Adalet Bakanlığı kararı olduğunu söyledi ve sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bana, Dışişleri Bakanımızın, Türkiye’de Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmeden önce karardan haberdar olduğu söylendi. "Kendisi de görüşmede zamanlamanın tamamen bir tesadüf olduğunu ifade etti. "Ayrıca bunun ülkemizde bağımsız bir yargı sistemine sahip olduğumuzun iyi bir örneği olduğunu, kararı Adalet Bakanlığı’nın aldığını, mahkemelerin siyasi etkilerden arınmış olduğunu belirtti."

YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN