Mevlid Kandili ne zaman? 2020 Mevlid Kandili tarihi Diyanet

Mevlid Kandili ne zaman? 2020 Mevlid Kandili tarihi Diyanet

İslam dünyasının önemli gün ve geceler arasında en önemli yere sahip olan ‘Mevlid Kandili ne zaman?’ sorusu vatandaşlar tarafından araştırılıyor. Hazreti Muhammed’in (S.a.s.) doğum günü olan Mevlit Kandili rebiyülevvel ayının 12'nci günü idrak edilecek. İşte Diyanet’in takvimine göre 2020 Mevlid Kandili tarihi..

Peygamber Efendi'mizin doğum günü olan Mevlid Kandili islam dünyasının önemli gün ve geceleri arasında yer almakta. Peki Mevlit Kandili ne zaman? Müslüman alemi için çok büyük bir yere sahip olan Mevlid Kandilinin tarihi Diyanet tarafından paylaşıldı..

Mevlid Kandili, hicri rebiülevvel ayının on ikinci gecesi dirak edilmekte. Peygamber Efendimiz'in doğum günü olan bu hayırlı gün Müslümanlar için çok bir yere sahip. Alemlere rahmet olarak gönderilen Hz. Muhammed (sav)'in dünyaya gelişi olan Mevlit Kandili'nde ibadetler ve dualar edilecek.

MEVLİT KANDİLİ NE ZAMAN?

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın dini günler takvimine göre, 2020 Mevlit Kandili 28 Ekim Çarşamba günü idrak edilecek.

FAZİLETİ VE ÖNEMİ

Bu gece, Yüce Rabbimizin âlemlere rahmet olarak gönderdiği Peygamber Efendimiz Muhammed Mustafa’nın (sas) bir kez daha mevlidi şerifini idrak edeceğiz. Kandiller; ışıklarıyla sadece karanlık gecelerimizi değil, aynı zamanda manevî feyziyle de daralan gönüllerimizi aydınlatan, zihinlerimizi berraklaştıran gecelerdir.

Kandiller; öze dönüşün, Yüce Yaratanımıza yürekten yakarış ve yönelişin, günahlarla kirlenmeye yüz tutmuş gönüllerimizi arındırmanın, geçici olanla kalıcı olanı fark etmenin, kalp gözümüzü açıp gönül dünyamızı temizlemenin fırsatı olan, nefsin yanıltıcı arzu ve isteklerinden uzaklaşmanın imkânlarını sunan kutlu zaman dilimleridir.

İşte Mevlid Kandili de insanı insan yapan bütün güzelliklerin odaklandığı bir şahsiyet olan rahmet elçisi Hz. Peygamberin doğumunu kutladığımız, onun bireysel ve toplumsal hayatımızı aydınlatan insanlık ve merhametini, insaf ve adaletini, sabır ve metanetini, kerem ve cömertliğini, kısaca insanlığa sunduğu değerleri anlayıp hayatımızı onun yüce ahlâkıyla güzelleştireceğimiz bir tazelenme mevsimidir.



MEVLİD KANDİLİ'NDE HANGİ İBADETLER YAPILIR?

Sadece Mevlid Kandilinde yapılması gereken özel ibadetler yoktur. İşte her kandil gecesinde yapılması gereken ibadetler:

Kur’ân–ı Kerim okunmalı; okuyanlar dinlenmeli; uygun mekânlarda Kur’ân ziyafetleri verilmeli; Kelamullah’a olan sevgi, saygı ve bağlılık duyguları yenilenmeli, kuvvetlendirilmeli.

Rebîulevvel ayının 12. günü olan Mevlid Kandili 28 Ekim 2020 tarihine denk gelmektedir. Bu gecenin manevî zenginliğinden istifâde etmek için bir tesbih namazı kılmalı, bir de Hatm-i Enbiyâ yapmalıdır. Tesbih namazına niyet: "Yâ Rabbî, niyet eyledim rızâ-i şerîfin için tesbih namazına. Yâ Rabbî, bu gece teşrifleriyle âlemleri nûra garkettiğin sevgili habîbin, başımızın tâcı Resûl-i Zîşân Efendimiz'in hürmetine ve bu geceki esrârın hürmetine ben âciz kulunu da afv-ı ilâhîne, feyz-i ilâhîne mazhar eyle.

Allâhü Ekber" Tesbih namazı 4 rekat kılınan nafile bir namazdır. Tesbih namazının her rekatındaki tesbih: 'Subhânellâhi ve'l-hamdu li'llâhi ve lâ ilâhe illallâhu va'llâhu ekber' şeklindedir. Tesbih namazının kılınışı 1. Rekat "Niyet ettim Allah rızası için Tesbih namazı kılmaya" diye niyet ederiz "Allahu Ekber" diyerek Tekbir alır ve namaza başlarız Subhaneke'yi okuruz. 15 kere tesbih söyleriz Fatiha okuruz Bir namaz suresi okuruz ve 10 kere tesbih söyleriz Rüku'ya gideriz ve Rukuda Üç kere, "Subhâne rabbiye'lazim" dedikten sonra 10 kere tesbih söyleriz. Rüku'dan Rükûdan, "Semiallahu limen hamideh, Rabbena leke'l-hamd" denilerek kalkarız ve 10 kere tesbih söyleriz. Sonra Secde'ye gidip, secdede üç defa "Subhane rabbiye'l-a'lâ" dedikten sonra secdede 10 kere tesbih söyleriz. Secdeden başımızı kaldırıp 10 kere tesbih söyleriz.

Tekrar Secde'ye gidip, secdede üç defa "Subhane rabbiye'l-a'lâ" dedikten sonra secdede 10 kere tesbih söyleriz. 2. Rekat Ayağa kalkarak Kıyama dururuz Fatiha'dan önce, 15 kere tesbih söyleriz Fatiha okuruz Bir namaz suresi okuruz ve 10 kere tesbih söyleriz Rüku'ya gideriz ve Rukuda Üç kere, "Subhâne rabbiye'lazim" dedikten sonra 10 kere tesbih söyleriz. Rüku'dan Rükûdan, "Semiallahu limen hamideh, Rabbena leke'l-hamd" denilerek kalkarız ve 10 kere tesbih söyleriz.

Sonra Secde'ye gidip, secdede üç defa "Subhane rabbiye'l-a'lâ" dedikten sonra secdede 10 kere tesbih söyleriz. Secdeden başımızı kaldırıp 10 kere tesbih söyleriz. Tekrar Secde'ye gidip, secdede üç defa "Subhane rabbiye'l-a'lâ" dedikten sonra secdede 10 kere tesbih söyleriz. İkinci rek'atte oturduğmuzda, Et-tahiyyatu, Allâhumme salli ve Allâhumme Bârik okunur. 3. Rekat Ayağa kalkarak Kıyama dururuz Subhaneke'yi okuruz.

15 kere tesbih söyleriz Fatiha okuruz Bir namaz suresi okuruz ve 10 kere tesbih söyleriz Rüku'ya gideriz ve Rukuda Üç kere, "Subhâne rabbiye'lazim" dedikten sonra 10 kere tesbih söyleriz. Rüku'dan Rükûdan, "Semiallahu limen hamideh, Rabbena leke'l-hamd" denilerek kalkarız ve 10 kere tesbih söyleriz. Sonra Secde'ye gidip, secdede üç defa "Subhane rabbiye'l-a'lâ" dedikten sonra secdede 10 kere tesbih söyleriz.

Secdeden başımızı kaldırıp 10 kere tesbih söyleriz. Tekrar Secde'ye gidip, secdede üç defa "Subhane rabbiye'l-a'lâ" dedikten sonra secdede 10 kere tesbih söyleriz. 4. Rekat Ayağa kalkarak Kıyama dururuz Fatiha'dan önce, 15 kere tesbih söyleriz Fatiha okuruz Bir namaz suresi okuruz ve 10 kere tesbih söyleriz Rüku'ya gideriz ve Rukuda Üç kere, "Subhâne rabbiye'lazim" dedikten sonra 10 kere tesbih söyleriz. Rüku'dan Rükûdan, "Semiallahu limen hamideh, Rabbena leke'l-hamd" denilerek kalkarız ve 10 kere tesbih söyleriz.

Sonra Secde'ye gidip, secdede üç defa "Subhane rabbiye'l-a'lâ" dedikten sonra secdede 10 kere tesbih söyleriz. Secdeden başımızı kaldırıp 10 kere tesbih söyleriz. Tekrar Secde'ye gidip, secdede üç defa "Subhane rabbiye'l-a'lâ" dedikten sonra secdede 10 kere tesbih söyleriz. Dördüncü rek'atte oturduğumuzda, Et-tahiyyatu ve Allâhumme salli, Allâhumme Bârik ve Rabbenâ dualarını okuruz. Önce sağa, sonra sola; "Es-selamü aleykum ve rahmetullah" diyerek selam veririz. Tesbih namazındaki her rekatta okunan tesbih adedi 75'tir. Dört rekatta 300 adet tesbih okunmuş olur.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN