Pekin yönetiminin Doğu Türkistan’da milyonlarca Müslüman’a yönelik vahşet politikasına karşı İslam dünyasından harekete geçen ilk ülke Malezya oldu. Malezya yaşananları araştırmak için resmi bir komite kuruyor.
Malezya hükümeti, Çin’in Sincan Uygur Özerk Bölgesi’nde Uygur Türklerine yönelik uygulanan etnik ayrımcılık ve insan hakları ihlallerinin araştırılacağını açıkladı.
Malezya Dışişleri Bakanı Seyfeddin Abdullah, söz konusu bölgede Uygur Türklerine yönelik zulüm ve tutuklamalar yapıldığı iddialarını araştırmak üzere hükümetin, Uluslararası İslami Düşünce ve Medeniyet Enstitüsünü (ISTAC) görevlendirdiğini bildirdi. Uygur Türkleri konusunda Malezya’nın itidalli bir yaklaşım benimseyeceğinin altını çizen Bakan Seyfeddin, “Malezya bu konuda ne Çin hükümetinden gelen raporları körü körüne onaylayacak ne de Çin’i açıkça eleştirecektir. Biz orada yaşananlara dair iddia edilen her şeyin doğruluğundan emin olmak istiyoruz” dedi. Seyfeddin, yaklaşık bir milyondan fazla Uygur Türkü’nün eğitim kamplarına alınarak kötü muamele gördüğü iddialarının önemli olduğunu belirterek, “Bu iddiaların hepsini doğrulamamız gerekiyor” şeklinde konuştu.
ISTAC heyetinin bölgede yaşananlara yönelik iddiaları doğrulama ve rapor hazırlama görevi üstleneceğini belirten Seyfeddin, heyetin bölgeye gidipgitmeyeceğine ilişkin bilgi vermedi.
Pekin yönetiminin vahşet kamplarının ortaya çıkmasının ardından tepkiler yükselince Türkiye de bir heyetle bölgeye gidip incelemelerde bulunmak için karar vermişti. Geçtiğimiz ağustos ayında alınan bu kararın üzerinden neredeyse 6 ay geçmesine karşın henüz resmi bir adım atılmış değil.