CIA de Panama fırtınasından nasibini aldı. Sızan belgelerde Amerikan istihbarat örgütüne çalışan birçok ismin casusluk faaliyetleri için offshore şirketleri kurduğu görülüyor.
[Karar]
Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu (ICIJ), Panama skandalına ait yeni belgelerle ‘istihbarat örgütlerinin kara para ile beslendiği’ şeklindeki bilinen ama kanıtlanamayan gerçeği ifşa etti. Belgelerde Amerikan Merkezi İstihbarat Örgütü (CIA) de dahil çeşitli ülkelerin istihbarat teşkilatlarıyla işbirliği yapan kişilerin de Mossack Fonseca aracılığıyla offshore şirketler kurduğu ortaya konuldu. Yeni belgelerden çıkan isimlerden Hoşhang Hüseyinpur’un CIA bağlantısı ilk kez 2013’te ortaya çıkmış, bunun ardından ABD Hazine Bakanlığı, İranlı istihbaratçının ekonomik yaptırımlar uygulanan İran şirketlerine büyük miktarda para aktardığını açıklamıştı. Belgelerde 1970’lerden itibaren adı geçen Suudi milyarder Adnan Kaşıkçı’nın da bu dönemde CIA’nın İran’a silah satmasında rol oynadığı yer alıyor.
JAMES BOND ŞİRKETLERİ
‘Küresel zula’nın şimdilik ortaya çıkan diğer ajanları ise 1980’lerde Afganistan’da Sovyetlere karşı savaşan militanlara silah satan ‘İzlandalı’ lakaplı Loftur Johannesson ve Soğuk Savaş döneminde Doğu Almanya için casusluk yapan Yunan Sokratis Kokkalis, nam-ı diğer ‘Ajan Rocco’ Olimpiyakos takımının eski sahibi Kokkalis, şu anda Yunanistan’ın en büyük telekomünikasyon şirketinin sahibi.
Belgelerdeki ilgi çekici bir nokta da James Bond romanlarından alınma şirket isimleri. Mossack Fonseca’dan hizmet alan firmalar arasında Goldfinger, SkyFall, GoldenEye, Moonraker, Spectre, Blofeld ve Octopussy gibi James Bond filmlerinin isimlerinden esinlenen şirketlerin de bulunduğu görülüyor.
RUSYA'NIN TEZİ ÇÖKTÜ
Panama Belgeleri’nde Rusya Devlet Başkanı Viladimir Putin’in de adının geçmesinin ardından Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, sızdırılan belgelerin ana hedefinin Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin olduğunu söylemişti. Peskov Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu’nu da eleştirerek çalışanlarının gazeteci değil, eski CIA çalışanları olduğunu iddia etmişti. Fonseca’nın CIA ve farklı ülkelerin istihbarat örgütlerinin yöneticileri için offshore şirketleri kurulmasına yardımcı olduğunun ortaya çıkması Rusya’nın da konuyla ilgili savunmasını çürütür nitelikte.
WIKILEAKS HAKLIYMIŞ
Panama Belgeleri’nin yayımlandığı ilk kurumlardan biri olan İngiliz Guardian ile BBC’de, Fonseca’nın istihbarat örgütleri için offshore şirketleri kurulmasına yardımcı olduğu bilgisine yer vermeyişi dikkat çekti. Hükümetlere ait gizli belgeleri yayınlamasıyla tanınan WikiLeaks, daha önce Panama Belgeleri’ni ABD’nin sansürlediğini öne sürmüş ve belgelerin yüzde 99’unu açıklamayan medya kuruluşlarını gazetecilik yapmamakla suçlamıştı.
MOSSACK FONSECA'YA BASKIN
Panama Belgeleri sızıntısının ardından hukuk firması Mossack Fonseca’nın genel merkezine Panama başsavcısının talimatı üzerine polis baskın yaptı. Baskının şirketin yasa dışı faaliyetlerle bağlantısını ortaya çıkaracak belgeleri ele gerçirmeye yönelik olduğu belirtildi. Öte yandan 28 ülkeden vergi müfettişleri, Fransa’nın başkenti Paris’te vergi kaçakçılığına karşı küresel bir strateji geliştirme amacıyla bir araya geldi.