Telif Hakları Sempozyumu'nda sinema endüstrisinin sorunları masaya yatırıldı

Telif Hakları Sempozyumu'nda sinema endüstrisinin sorunları masaya yatırıldı

29-30 Kasım tarihlerinde düzenlenen 4. Telif Hakları Sempozyumu, sinema endüstrisinin telif hakları sorunlarına çözüm aradı.

Sinema endüstrisinin telif hakları sorunları, 29-30 Kasım tarihlerinde düzenlenen 4. Telif Hakları Sempozyumu’nda masaya yatırıldı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın katkıları, Doğuş Üniversitesi (DOU) ve Telif Hakları Derneği'nin iş birliğiyle düzenlenen sempozyum, sinema dünyasının telif haklarına dair kronik sorunları ve güncel gelişmeleri ele aldı.

SİNEMA ENDÜSTRİSİNİN TELİF HAKLARI SORUNLARI TARTIŞILDI

Doğuş Üniversitesi Çengelköy Yerleşkesi'nde gerçekleşen sempozyumda, "Sinema Endüstrisinde Telif Hakları" teması işlendi. Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Telif Hakları Derneği Başkanı Cafer Vayni, telif hakları konusunda çalışmalar yapan akademisyenlerin desteklenmesi gerektiğini vurguladı.

Vayni, sempozyumun çıktılarının sektördeki sorunların çözülmesine katkı sağlayacak önemli veriler oluşturduğuna dikkat çekti.

YAPAY ZEKA VE DİJİTALLEŞME SORUNLARI GÜNDEMDE

Sempozyumda, 1952 yılında yürürlüğe giren Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu (FSEK) ve özellikle 1995 ile 2001 yıllarında yapılan düzenlemelerin, sinema endüstrisinin ihtiyaçlarına ne derece cevap verdiği tartışıldı.

Dijitalleşme ve yapay zeka teknolojisinin sinema sektörü üzerindeki etkileri de önemli bir gündem maddesi oluşturdu. Yapay zekanın senaryo yazımından müzik üretimine kadar birçok alanda etkili olduğu günümüzde, bu yeni gelişmelere karşı telif hakları yasalarının yetersiz kaldığı ifade edildi.

YAPAY ZEKA VE TELİF HAKLARI İHLALLERİ

Sempozyumun beşinci oturumunda, yapay zekanın sinema endüstrisi üzerindeki etkileri masaya yatırıldı. Doç. Dr. Sinan Bayındır, yapay zeka tarafından yazılan senaryoların intihal risklerine dikkat çekerken, müzik ve ses klonlama teknolojilerinin de telif haklarını ihlal edebileceğini belirtti.

Av. Sertaç Oğul ise, yapay zeka ile yapılan ses klonlamanın sinema endüstrisine etkilerini tartışarak, bu konuda yasal düzenlemelerin yapılması gerektiğini vurguladı.

SİNEMA ENDÜSTRİSİNİN TELİF HAKLARI KONUSUNDA BİRLEŞME ÇAĞRISI

Sempozyumun sonunda düzenlenen "Sinema Endüstrisinde Güncel Sorunlar" panelinde, Türk Sinema Kurumu kurulması gerektiği ve meslek birliklerinin ortak hareket ederek telif haklarını toplaması gerektiği konuşuldu.

Türkiye Sinema Eseri Sahipleri Meslek Birliği (SESAM) Başkan Yardımcısı Nil Gürpınar, 11 farklı meslek birliğinin bulunduğu Türkiye’de sinemacılara telif toplama noktasında bir birlikteliğin sağlanamadığını belirtti. Sinema ve Televizyon Eseri Sahipleri Meslek Birliği (SETEM) Başkanı Mehmet Güleryüz ise, Türk dizilerinin yurt dışında telif hakkı kazanmaya başladığını müjdeledi.

TELİF HAKLARININ GELECEĞİ İÇİN EĞİTİM ÖNERİSİ

Panelde, telif haklarının korunabilmesi için öncelikle eğitimde ahlaki değerlerin güçlendirilmesi gerektiği de ifade edildi. Prof. Dr. Sedat Şimşek, “Kanunlar ne kadar iyi olursa olsun, insanlar uymadığı sürece bir anlamı yok. Eğitimde ahlakı kazandırırsak, telif hakları gibi sorunları aşarız” dedi.

SEMPOZYUMDA HUKUKİ ADIMLAR VURGULANDI

Son olarak, Telif Hakları Genel Müdürlüğü Mevzuat ve Meslek Birlikleri Daire Başkanı Şükriye Şirin, 5846 sayılı FSEK'in Avrupa müktesabatına yüzde 90 uyumlu olduğunu ancak uygulama konusunda sıkıntılar yaşandığını belirtti.

Şirin, yeni bir yasa taslağının hazır olduğunu ancak Meclis'ten onay almadığını ve bu konuda meslek birlikleriyle görüşmelerin sürdüğünü aktardı.

İki gün süren sempozyum, sanat ve hukuk dünyasından birçok katılımcıyı bir araya getirdi.

Etkinlik, katılımcılara teşekkür belgelerinin takdim edilmesi ve hatıra fotoğraflarının çekilmesiyle sona erdi. Sempozyumun tebliğleri, ilerleyen tarihlerde kitap olarak yayımlanacak ve ilgili kurumlarla paylaşılacak.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN