Tarihçi Prof. Dr. Mikail Bayram Hakk'a yürüdü: Son nefesine kadar Selçuklu'nun izini sürdü

Tarihçi, şair ve ilahiyatçı Prof. Dr. Mikail Bayram (84) Hakk'a yürüdü. Ortaçağ, Selçuklu tarihi ve kadim dinler uzmanı olan Bayram'ın kalp yetmezliği nedeniyle bu sabah Konya'daki evinde vefat ettiği öğrenildi. Prof. Dr. Bayram'ın cenazesi yarın öğle namazını müteakip kılınacak cenaze namazının ardından Araplar Mezarlığı'na defnedilecek.

SALİHA SULTAN

'Sosyal ve Siyasi Boyutlarıyla Ahi Evren-Mevlana Mücadelesi', 'Türkiye Selçukluları Üzerine Araştırmalar' gibi kitapları ile tanınan, tarih alanında yaptığı çalışmalarla akademi dünyasında kendine saygın bir yer edinen Prof. Dr. Mikail Bayram Hakk'a yürüdü. 84 yaşındaki Prof. Dr. Bayram'ın kalp yetmezliği nedeni ile Konya'daki evinde vefat ettiği öğrenildi.

Genç yaşta Arapça, Farsça ve Osmanlı Türkçesi öğrenen lise yıllarında Divan edebiyatı ve Doğu edebiyatıyla ilgilenen bayram yaşamı boyunca birçok eser verdi, yüzlerce öğrenci yetiştirdi.

1966 yılında Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nden mezun olan Prof. Dr. Bayram, Konya Yüksek İslam Enstitüsü Fars Dili ve Edebiyatı, Bağdat Edebiyat Fakültesi, Kayseri Yüksek İslam Enstitüsü Fars Dili ve Edebiyatı, Selçuk Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü gibi birçok kurumda öğretim üyesi olarak görev aldı. Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Tarih Anabilim Dalı Başkanlığı yapan Prof. Dr. Bayram, 2007 yılında yaş haddinden aynı üniversiteden emekli oldu.

Arapça, Farsça, Kürtçe Pehlevice ve Türk lehçelerine vakıf olan Prof. Dr. Bayram son nefesine kadar bilimsel çalışmalarını sürdüren bir isimdi. Çeşitli zamanlarda yaptığı seyahatler ile Medine, Şam, Tahran, Tebriz kütüphanelerinde bulunan el yazması eserleri inceleyen Bayram, ayrıca Türkiye’de el yazması eserleri kapsayan tüm kütüphanelerdeki eserleri de inceleyen isimdi. Yaşamı boyunca yaklaşık 150 bin cilt el yazması eseri inceleyen Prof. Dr. Bayram bu alandaki bilgilerini de birçok makale ve kitaba aktardı.

Prof. Dr. Bayram'ın cenazesi 3 Ağustos'ta (yarın) öğle namazını müteakip kılınacak cenaze namazının ardından Araplar Mezarlığı'na defnedilecek.

PROF. DR. MİKAİL BAYRAM KİMDİR?

Prof. Dr. Mikail Bayram, 1940 yılında Van’da dünyaya geldi. Genç yaşta Arapça, Farsça ve Osmanlı Türkçesi öğrendi, lise yıllarında Divan Edebiyatı ve Doğu Edebiyatıyla ilgilendi. 1966 yılında Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nden mezun olduktan sonra Konya Yüksek İslam Enstitüsü Fars Dili ve Edebiyatı Öğretim Görevliliğine atandı. Bağdat Edebiyat Fakültesi, Kayseri Yüksek İslam Enstitüsü Fars Dili ve Edebiyatı, Selçuk Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümünde öğretim görevlisi olarak çalıştı, Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Tarih Anabilim Dalı Başkanlığı yaptı. 2007 yılında yaş haddinden emekli olan Mikail Bayram; Arapça, Farsça, Kürtçe Pehlevice ve Türk Lehçeleri’ne vakıf olup bilimsel çalışmalarını son nefesine kadar sürdürdü.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (5)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
5 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN