30 yıl sonra CHP’ye geçen Üsküdar Belediyesi’nin ilk sergisi sanatçı Muhammet Mağ’ın ‘Onion-Nun’ adlı çağdaş hat sergisi oldu. 25 yıldır Üsküdar’da yaşadığını ancak önceki dönemde sergi başvurularının gerekçesiz reddedildiğini söyleyen Mağ: “Sitem etmedim, üretmeye devam ettim. İlk defa bu yıl kendime bir alan buldum. Sosyal medyama ya da kimliğime bakmadılar, sadece eserlerime baktılar. Like’ların çok olması emsal teşkil etmemeli. Kişinin donanımı, yeteneği önemsenmeli. Artık değerli olan bu.”
SALİHA SULTAN
Muhammet Mağ’ın, Arapçadaki ‘nun’ harfini yorumladığı ‘Onion-Nun’ adlı çağdaş hat sergisindeki eserler 9 Şubat’a kadar Nevmekan Sahil Galeri’de görülebilecek.
2024 Yerel Seçimleri’nde 30 yıl sonra CHP’ye geçen Üsküdar Belediyesi 10 ay sonra ilk sergisini açtı. Sanatçı Muhammet Mağ’ın, Arapçada kelimeyi çoğul hale getiren ‘nun’ harfini bizlik bilinci ekseninde yorumladığı çalışmalarından oluşan ‘Onion-Nun’ adlı çağdaş hat sergisi 10 Ocak’ta Nevmekan Sahil Galeri’de ziyaretçilerle buluştu. Sanatçı Mağ, alt başlığında ‘ne böldü’ sorusunu yönelttiği sergisinde, hattı yardımcı unsur olarak kullanılmasına alışık olduğumuz plastik sanatları bu kez hat sanatına yardımcı kılarak bir ilke imza atıyor. Minimalist bir tarzda ürettiği eserlerinde beyaz rengi tercih eden Mağ, kiminde monogram tekniğinden faydalanarak açık ton grilere de geçiş yaptığı çalışmalarında erken dönem Kufi yazısını da kullanarak ustalığını konuşturuyor. Sanatçının sergisinde ziyaretçileri bekleyen bir diğer sürpriz de, salonun tavanından sarkan ve ‘İnsan ya tamamlanamadı ya da tam anlayamadı’, ‘Karmaşıklık’ları basitleştir sadeleştir’, ‘Gördüğünüz şey gördüğünüz şeydir’, ‘Ne ararsan kendi içinde, her şey senin içinde’ gibi okuyanda bizlik bilincini uyandırmayı hedefleyen özel mesajlar.
Üsküdar Belediye Başkanı Sinem Dedetaş'ın (sağdan 4.) ev sahipliği yaptığı sergi açılışına Ayla Ağabegüm de (sağdan 3.) katıldı.
‘KÖKLERİNİ REDDEDEN BİRLİK OLAMAZ’: Kültür sanat dünyasından Hikmet Barutçugil, Ayla Ağabegüm, Musa Güney, Engin Beyaz gibi birçok sanatçının Mağ’ı yalnız bırakmadığı ve farklı kesimlerden birçok insanın bir araya geldiği sergi açılışı oldukça kalabalıktı. Açılışta bu renkli davetli kitlesine hitap ettiğinin bilincinde olan Üsküdar Belediye Başkanı Sinem Dedetaş, konuşmasında ilk olarak sanatın gücünün insanın sayfalarca yazsa da ifade edemeyeceği duygu ve düşünceleri bir araya getirebilmesinden aldığını vurguladı. “Sergimizde ‘bizi ne böldü’ diyerek, nu’nun birleştirmesi, biz haline getirmesi çok kıymetli. Eminim eserleri incelediğimizde, baktığımızda hepimizin içine aynı şey, birlik duygusu düşecek. Özellikle köklerimiz düşecek” ifadelerini kullanan Dedetaş, sergide izleyicilerin Türk İslam sanatının değerli yorumları ile karşılaşacağını belirtti. Muhafazakar kesimin yaşadığı bir semt olarak bilinen Üsküdar’ın yeni belediye başkanı Dedetaş’ın şu sözleri ise anlamlıydı: “Kendini reddeden gelişemez, birlik olamaz, bütün olamaz. O yüzden geçmişimize, bizim olana sahip çıkmaya, burda birleşmeye devam edeceğiz. Genelde birbirimizi eleştirmeyi çok seviyoruz, hemen bir ötekini çok kolay eleştiriyoruz, ama birbirimizi yermekten vaz geçmemiz lazım. Değerlerimize sahip çıkarak gelişeceğimizi düşünüyorum. Kendimizle, kimliğimizle, bu topraklarla, geçmişimizle övünmemiz gerek.”
‘İHTİYACIMIZ OLAN BİZLİK BİLİNCİNE GÖNDERME YAPTIK’: Sanatçı Muhammet Mağ da konuşmasında, sergide yer alan eserlerinde eşya ve mülkiyet hırsıyla köklerinden uzaklaşan insanın gerçek benliğine dönmesi için fazlalıklardan kurtulması gerektiği düşüncesine dayanan minimalizm felsefesinden ilham aldığını vurguladı. Nun harfinin ‘bir şifre değil, görünmeyeni ve kuşatığı birliği ifade eden bir sembol’ olduğunu vurgulayan Mağ, “Nun geldiği kelimeyi tekilden alıp çoğul hale getirir aslında biz bilincine bir gönderme vardır. Bizler de bu sergide ‘ne böldü’ derken bizlik bilincinin şu dönemlerde ihtiyacımız olan o duygusal alanına sanatçı olarak bir gönderme yapıyoruz” diye konuştu. “Biz sanatçılar pek konuşmayı beceremeyiz eserlerimizle anlatırız” ifadelerini kullanan Mağ, sözlerini şöyle tamamladı: “Önemli olanın değerli olanla yer değiştirdiği bir sosyolojik ortamda, bugün burada hep beraber aslında değerli olana dikkat çekmeyi arzuluyoruz.”
Sanatçı Mağ’ın küratörlüğünü Belkıs Kamüt Aktürk’ün üstlendiği sergisi, 9 Şubat Pazar gününe kadar her gün Nevmekan Sahil Galeri’de görülebilir.
‘SİTEM ETMEDİM, ÜRETMEYE DEVAM ETTİM’
Sanatçı Mağ ile sergi açılışında yaptığım sohbette, son yıllarda birçok hattatın çalışmalarında renkli formlarda gördüğümüz hat yazısında neden oldukça riskli olan beyaz rengi kullanmayı tercih ettiğini sordum. Soruma “Aslında hat kendi alanında da minimalist bir çalışmadır” cevabını veren Mağ, şöyle devam etti: “İki boyutlu diyoruz ama aslında boyut falan yok. İşte o yalınlığı ben günümüz argümanları ile ifade etmeye çalıştım. Geleneğe bağlıyım ama bağımlı değilim. O bağlılığa bir gönderme yaparak, hattın yalınlığını öne çıkarmak istedim. Buna kutsal ifade de diyebiliriz, hattın kendi içerisindeki ölçüsel sistemindeki yalınlık da diyebiliriz. Zaten siyah mürekkeple herkes yaptı bugüne kadar, ben de bu yalınlığı beyaz ile anlatmayı tercih ettim.” Sanatçıya, 30 yıl sonra gelen yönetim değişikliğinin ardından Üsküdar Belediyesi’nin ilk sergisinde yer almanın kendisine ne hissettirdiğini de sordum. Sanatçı Mağ’ın bu soruma verdiği cevap ise oldukça manidar: “Ben aslında 25 senedir Üsküdar’dayım, ilk defa bu yıl kendime bir alan buldum. Önceden bir gerekçe sunulmadan reddediliyordum. Tabii kimseye sitem etmedik, kızmadık, üretmeye devam ettik. Bugün şartlar değişti, yine gittik ve bu sefer reddedilmedik. Konuşmamda da belirtmiştim, önemli olanla değerli olanın yeri artık değişti. Tekrar değerli olana dönmemiz lazım. Like’ların çok olması emsal teşkil etmemeli. Kişinin vasfı, donanımı, yeteneği ya da varlığı artık önemsenmeli. Artık değerli olan bu. Artık bu kavgalardan arınıp, ocu buculuktan kurtulup, alanlar sağlanması lazım. Üsküdar Belediyesi bunu bana sağladı. Sosyal medyama ya da kimliğime bakmadılar, sadece eserlerime baktılar ve biz bunu çok beğendik, sergilemek istiyoruz dediler ve bu noktaya geldik.”