ABD’de ölüm korkusuyla yaşayan Cemal Kaşıkçı’nın, boşanma evraklarını almak için önce Suudi Arabistan’ın Washington Büyükelçiliği’ne gittiği ancak oradan İstanbul’a yönlendirildiği ortaya çıktı.
İstanbul Konsolosluğu’nda kaybolan Cemal Kaşıkçı skandalında ortaya çıkan detaylar, gazetecinin adım adım tuzağa sürüklendiğini ortaya koyuyor. İşlemler için önce Washigton’daki Suudi Büyükelçiliği’ne başvuran Kaşıkçı’nın buradan İstanbul’a ‘sevk edildiği’ ortaya çıktı. Kaşıkçı’nın ABD’de elçiliğe her gidişinde tedbir için arkadaşlarına bilgi verdiği de öğrenildi.
Suudi Arabistanlı gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın, boşanma ile belgeleri almak için önce Washington’daki Suudi Arabistan Büyükelçiliği’ne gittiği, buradan İstanbul’daki başkonsolosluğa yönlendirildiği ortaya çıktı. Amerikan NBC televizyonuna konuşan Kaşıkçı’nın ABD’deki arkadaşları gazeteciyle ilgili ilginç açıklamalarda bulundu. Dostlarına göre, Kaşıkçı Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed Salman’ın hedefinde olduğu gerekçesiyle korku içinde yaşıyordu. Kaşıkçı ile uzun süredir arkadaş olan Barnett Rubin’e göre, muhalif gazeteci Veliaht Prensi “büyük bir tehdit” olarak görüyordu. Kaşıkçı, 2017 yılı Eylül ayında arkadaşına yazdığı elektronik postada, Veliaht Prense atıfta bulunarak “Bu çocuk çok tehlikeli, karım ve dostlarım bana sessiz ve akıllı olmamı tavsiye ediyor, artık daha akıllı konuşmam gerekir” ifadesini kullanmıştı.
Ortadoğu’da Çatışma Çözümleri Enstitüsü Direktörü Randa Slim ise Kaşıkçı’nın Suudi Arabistan’da yaşadığı dönemde de Veliaht Prensin kendisine, “televizyonlara çıkmaması, sosyal medyada mesaj atmaması ve yazı yazmaması” konusunda baskı yaptığı söyledi.
İsminin açıklanmasını istemeyen Kaşıkçı’nın başka bir arkadaşı ise, gazetecinin, Washington’da yaşarken de kendisini güvende hissetmediğini ve korku içinde olduğunu söyledi. Bu arkadaşı, Kaşıkçı’nın Washington’daki Suudi Büyükelçiliği’ne girerken de çıkarken de durumunu güvence altına almak için arkadaşlarına mesaj attığını bildirdi.
Kaşıkçı’nın Türk nişanlısı ile evlenebilmesi için ilk karısından boşanma belgelerine ihtiyacı olduğunu hatırlatan NBC, gazetecinin arkadaşlarına göre bu belgeleri almak için gittiği Washington’daki Suudi Arabistan Büyükelçiliği’nden, Türkiye’deki Suudi Arabistan başkonsolosluğuna yönlendirildi. Yine bir arkadaşı, İstanbul’a yönlendirilen Kaşıkçı’nın bir tuzağa çekildiği yolunda nişanlısının da endişe duyduğunu kaydetti. -İSTANBUL
BAŞKONSOLOSLUKTA İNCELEME YAPILACAK
Türkiye Dışişleri Bakanlığı, Suudi muhalif gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın kaybolması soruşturması çerçevesinde Suudi Arabistan İstanbul Başkonsolosluğunda inceleme yapılacağını duyurdu. Bakanlık Sözcüsü Hami Aksoy, Konsolosluk İlişkileri Hakkında Viyana Sözleşmesi uyarınca konsolosluk binalarının dokunulmazlığının bulunduğunu, ancak diplomatik misyon şefinin uygun görmesi halinde konsolosluk binasında ev sahibi ülke makamlarınca inceleme yapılabildiğini belirtti. Sözcü Aksoy, “Suudi makamları işbirliğine açık olduklarını ve Başkonsolosluk binasında inceleme yapılabileceğini bildirmişlerdir. Soruşturma çerçevesinde konsolosluk binasında inceleme yapılacaktır” dedi. Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, Kaşıkçı için Türkiye’ye başkonsolosluk binasını arama izni vermeye hazır olduklarını açıklamıştı.
KONSOLOSLUKTAN ÇIKAN 3 ARAÇ FARKLI YÖNLERE GİTTİ
Kayıp Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı ile ilgili soruşturmada polis 150 kamera görüntüsünü incelemeye alırken konsolosluktan çıkan 2 şüpheli aracın plakası da tespit edildi. Konsolosluğu net gören iki kamerada Kaşıkçı’nın çıkış görüntüsü bulunamadı. Suudi Arabistan’dan gelen şüpheli 7 kişinin Türkiye’de 2,5-3 saat kaldığı bildirildi. Bu 7 şüphelinin Kaşıkçı konsolosluğa girmeden 30 dakika önce konsolosluğa girdiği ve 14.00 sıralarında da ayrıldığı güvenlik birimlerinin tespitleri arasında. Konsolosluktan çıkan 3 aracın farklı yönlere gittiği ve bu araçlardan ikisinin plakasının tespit edildiği açıklandı.
KAYBOLMADAN 3 GÜN ÖNCE BBC'YE RÖPORTAJ VERMİŞ
‘YENİ REJİM KORKUTUYOR’
Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosluğuna girdikten sonra kaybolan Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı, bu olaydan 3 gün önce verdiği röportajda, “ülkesinde tutuklananların muhalif bile olmadığını” söylemişti. BBC’de yer alan haberde, Washington Post yazarı Cemal Kaşıkçı’nın, kaybolduğu 2 Ekim tarihinden 3 gün önce İngiltere’nin başkenti Londra’da bir konferansa katıldığı belirtildi. Kaşıkçı, konferans sonrası BBC’ye verdiği röportajda da, “Suudi Arabistan’da büyük bir değişim yaşanıyor. Bu daha önce hiç görmediğimiz bir şey. Eleştiri yapan gazeteciler tutuklanıyor. Tutuklananlar muhalif bile değil. Bu olaylar insanları korkutuyor.” görüşünü aktardı. Kaşıkçı röportajında birçok arkadaşının sebepsiz tutuklandığını duyduğunu ve bu nedenle Suudi Arabistan’a dönmediğini de söyledi.
O UÇAK DİDİK DİDİK ARANDI
Cemal Kaşıkçı’nın Suudi Arabistan Başkonsolosluğu’nda kaybolduğu gün, Suudi Arabistan’dan Atatürk Havalimanı’na inen 2 uçakla ilgili detaylar ortaya çıkmaya başladı. 2 Ekim’de Gazeteci Kaşıkçı’nın kaybolduğu iddiası üzerine çalışma başlatan polis ekipleri, ihbar üzerine akşam saatlerinde Atatürk Havalimanı’ndan havalanacak uçak için harekete geçti. Uçağın yolcuları terminal girişi binasının önünde araçtan inerek Genel Havacılık Terminal Binası’ndan giriş yaptı. Yolcuların üst araması yapılırken, bagajlar ise X-RAY cihazından tekrar tekrar geçirildi. HZ-SK2 kuyruk tescilli uçağın kabini ve kargo bölümü de polis tarafından didik didik arandı. Aramalar sonucunda her hangi bir olumsuz bir durumla karşılaşılmaması üzerine uçağın kalkışına izin verildi. Polis ekipleri ayrıca tüm gün boyunca kamera kayıtları saniye saniye inceledi.
KAMERALARI SATAN ŞİRKETE ARIZA BAŞVURUSU YOK
Cemal Kaçıkçı Kaşıkçı’nın kayboluşunun ardından Reutars haber ajansına konsolosluğun kapılarını açarak açıklamalarda bulunan Konsolos Mohammad al-Otaibi’nin “Kameralar kayıt yapmıyordu” sözleri üzerine soruşturmayı sürdüren İstanbul polisi, konsolosluğun kamera sistemini mercek altına aldı. Polis, Suudi Arabistan Başkonsolosluğu’nun kamera sisteminin Filipin menşeili olduğunu belirledi. İstanbul’da şubesi bulunan ve hizmet veren kamera sistemi kuran şirket ile 1,5 yıldır konsolosluk yetkililerinin herhangi bir temas sağlamadığı tespit edildi. Firmaya göre Suudi Arabistan Başkonsolosluğu, kameralardaki arıza veya herhangi bir bakım için 1,5 yıldır herhangi bir başvuruda bulunmadı.
TRUMP: ENDİŞELİYİM VE BU HOŞUMA GİTMİYOR
ABD Başkanı Donald Trump, Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın akıbetine ilişkin “Bu konuda endişeliyim” dedi. Beyaz Saray’da Kaşıkçı’nın akıbeti hakkında konuşan Trump “Umarım mevzu bir an önce açıklığa kavuşur. Şu anda bu konuda kimse bir şey bilmiyor. Bu konuda bazı oldukça kötü haberler var. Bu hoşuma gitmiyor” dedi. Trump, konu hakkında Suudi yetkililerle görüşmediğini ancak ‘Bir noktada mutlaka görüşececeğini’ de sözlerine ekledi.
AB AÇIKLAMA BEKLİYOR
Avrupa Birliğinin (AB), Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosluğuna girdikten sonra kaybolan gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın durumu hakkında Suudi Arabistan’dan açıklama beklediği belirtildi. AB Komisyonu Sözcüsü Carlos Martin Ruiz De Gordejuela, Suudi gazeteci Kaşıkçı’ya ilişkin olayları yakından takip ettiklerini söyledi.
BM’DEN İŞBİRLİĞİ ÇAĞRISI
Birleşmiş Milletler (BM), Washington Post Yazarı Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın kaybolmasına ilişkin Suudi Arabistan’a Türkiye ile iş birliği yapma çağrısında bulundu. BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Sözcüsü Ravina Shamdasani “Gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosluğunda ortadan kaybolmasından ciddi endişe duyuyoruz.” dedi.