Gelecek Partili Kani Torun KARAR TV’de açıkladı: Cumhurbaşkanı Erdoğan Kürt sorununu çözerse oy veririm

Gelecek Partili Kani Torun KARAR TV’de açıkladı: Cumhurbaşkanı Erdoğan Kürt sorununu çözerse oy veririm

Gelecek Partisi Bursa Milletvekili Kani Torun, KARAR TV ekranlarında Elif Çakır ve Yıldıray Oğur’a açıklamalarda bulundu. Bahçeli’nin adımlarıyla başlayan çözüm söylemlerini değerlendiren Torun, “Cumhurbaşkanı Erdoğan bu sürecin sonunda (Kürt sorununun çözümü) Anayasa değişikliği ile yeniden aday olmak istiyorsa, olsun; bence hiçbir sakıncası yok. Ben de destek veririm. Eğer Kürt sorunu çözülürse ve silahlar bırakılırsa oy da veririm.” İfadelerini kullandı.

UMUT GÖR

Elif Çakır ve Yıldıray Oğur’un yorumlarıyla ekranlara gelen ‘Bi' Karar Ver’ programına Gelecek Partisi Bursa Milletvekili Kani Torun konuk oldu. MHP lideri Devlet Bahçeli’nin Öcalan çağrılarıyla başlayan çözüm söylemlerini değerlendiren Kani Torun, atılan adımların olumluluğuna dikkat çekti. Sürecin artık Cumhurbaşkanı Erdoğan’a görevler yüklediğini belirten Torun, “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu işin aktörleriyle yüz yüze görüşmesi gerekiyor.” Dedi. Gelecek Partili Torun, Cumhurbaşkanı Erdoğan için Kürt sorununu çözümünü sağlarsa yeniden aday olması için destekleyeceğini ve aday olursa oy vereceğini kayda geçirdi.

‘BAHÇELİ TABİRİ CAİZE YOL AÇIYOR’

Bahçeli’nin çağrılarıyla başlayan çözüm söylemlerini değerlendiren Gelecek Partisi Bursa Milletvekili Kani Torun, sorunun çözümü noktasında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın belirleyici rolüne dikkat çekti, “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Bahçeli’nin ilk açıklamalarına destek verdi. Bahçeli tabiri caizse yolu açıyor. Yol çok dikenli ve sıkıntılı. Sayın Bahçeli yol açıyor. Türkiye’de 100 yıllık Kürt sorunu çözülecekse bu işin bir tarafından mutlaka MHP olmalı. Bir tarafında DEM Parti olmalı. Diğer taraflarında da AK Parti ve CHP olmalı. Başka türlü toplumu ikna edemezsiniz, bütün toplum kesimlerini kapsamanız gerekiyor. Şu ana kadar gelinen süreçten ben umutluyum. DEM Parti eş başkanlarının da söyledikleri belli. Cumhurbaşkanı Erdoğan destek açıklaması yaptı. Özgür Özel’in açıklamalarını da umut verici buluyorum. O da bir anlamda destek verdi. Bu sorun çözülecekse artık en büyük görev Cumhurbaşkanı Erdoğan’a düşüyor. Bahçeli açısından yapılacaklar yapıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu işin aktörleriyle yüz yüze görüşmesi gerekiyor. Yani Bahçeli, Özgür Özel ve DEM Parti eş başkanlarıyla görüşmesi lazım. Hatta meclisteki diğer gruplarla da görüşmeli. Genel Başkanımız Ahmet Davutoğlu da eğer ciddilerse destek veriyoruz dedi. Dolayısıyla bu siyasi aktörlerin hepsiyle Cumhurbaşkanı Erdoğan görüşerek yol haritası belirlenmeli. Aktörlerle yapılacak siyasi çalışmalar ilerlemeli.” Dedi.

ekran-goruntusu-2024-10-28-150608.jpg

‘DEM PARTİ’NİN AÇIKLAMASI ÖRGÜT BİLDİRİSİ GİBİ’

‘PKK silah bırakır mı?’ sorusunu değerlendiren Milletvekili Torun, toplumun ikna edilmesinin altını çizerek sivil siyasetin önemine değindi, “Kandil’e silah bıraktırmak sadece çağrıyla yapılmayabilir. Öcalan’ın çağrı yapması tabi ki önemli ama bir demokratik inisiyatif başlamalı. Halk, silahların bırakılması çağrısını yapmalı. Bunu da sivil siyasetçileri yürütür. Burada önemli olan halkı kazanmaktır. Tabanı kalmamış bir örgütün silahını bırakıp bırakmaması çok önemli değil. DEM Parti’nin Parti Meclisi açıklaması bu açıdan bir hayal kırıklığı oldu. Parti bildirisinden çok bir örgüt bildirisi gibi. Muhtemelen de örgütün görüşleri. DEM Parti’nin daha çok siyaset yapması gerekiyor. Sıkılı yumrukla barış yapamazsınız, DEM Parti’nin açıklaması sıkılı bir yumruk. Çözümün ve barışın gelebilmesi için sivil siyasetçilerin önemi büyük, en başta da Selahattin Demirtaş. Öcalan’a ‘umut hakkı’ adı altında ev hapsi düşünülmeye başlanmışsa siyasetçilerin hapiste olması mesuliyetini savunamazsınız. Selahattin Demirtaş’ta yaptığı açıklamayla Öcalan’ın yanında saf tutarak barış söylemlerini sürdürdü. Bu süreç bir demokratikleşme paketiyle yapılabilir. Demirtaş, Yüksekdağ ve diğer siyasetçiler bırakılmadan silahların bırakılmasını sağlayamazsınız. Zaten Anayasa Mahkemesi ve AİHM kararları var. Bunları uygulayarak Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın dediği gibi ortamın biraz normalleşmesi gerekiyor.” İfadelerini kullandı.

‘CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN KÜRT SORUNUNU ÇÖZERSE OY VERİRİM’

Kani Torun, iktidarın Kürt sorununun çözümü yolundaki attıkları adımların iç ve dış cephedeki sebeplerini açıkladı. Torun, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Kürt sorununu çözdüğü taktirde Anayasa değişikliği sürecini destekleyip oy da vereceğini belirtti, “İktidarın bu adımı atmasında iç ve dış faktörlerin etkisi var. Ortadoğu git gide karışıyor. 7 Ekim sonrasında başlayan saldırıların kimse 1 yıl süreceğini beklemiyordu. Ama süreç çok ilerledi ve İsrail, Lübnan girdi. Şimdi de İran’a saldırıyor. Türkiye’nin bu durumda içine kapanması mümkün değil. Türkiye’de 6 milyon sığınmacı bulunuyor ve bu durum bir yumuşak karın. İktidarın içeriyi konsolide etmesi gerekiyor. Bunu yapabilmenin yolu da Türkiye’nin bütün bölgeyle iyi ilişkiler kurması gerekiyor. Hem içeride hem de dışarıda konsolide edilmesi gereken durumlar bunlar. Dışarıda bu gelişmeler varken içerde Cumhurbaşkanı Erdoğan ‘yeniden seçilmek istiyordur’ tabi ki siyasetçi elbette seçilmek ister. Bu açıklamalardan sonra çözüm çıkmazsa seçilme şansı sıfırlanır. Çünkü aşırı milliyetçi bir dalga ortaya çıkar ve Erdoğan bunu durduramaz. Cumhurbaşkanı Erdoğan bu sürecin sonunda Anayasa değişikliği ile yeniden aday olmak istiyorsa, olsun; bence hiçbir sakıncası yok. Ben de destek veririm. Eğer Kürt sorunu çözülürse ve silahlar bırakılırsa oy da veririm. Bu sebepten Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu süreç için biraz teşvik edilmesi gerektiğine inanıyorum.” Diye konuştu

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN