Dünyada ilk kalp naklini Güney Afrikalı kalp cerrahı Christiaan Barnard, 50 yıl önce gerçekleştirdi. Bu önemli gelişmenin yıldönümünde Oxford’daki John Radcliffe Hastanesi’nden Profesör Stephen Westaby’den müjdeli haber geldi: “10 yıl sonra kalp nakli yapılmayacak. Artık kök hücre tedavisine ve yapay kalplere geçilecek.”
Kalp naklini desteklediğini kaydeden Westaby “Kimi hastalar kalp nakli sayesinde 20 yıl kadar gayet sağlıklı şekilde yaşayabiliyor fakat şu anda nakil bekleyenlerin sadece yüzde 1’ine yetebiliyoruz. Bir toplum, öncelikle birinin ölüp daha sonra başka bir hastanın ölen kişi sayesinde iyileşmesini nasıl kabullenebilir? 10 yıl içinde sadece yeni bir kalp vasıtasıyla iyileştirilebilen hastalıkları olan kişiler hariç artık kalp nakli yapılmayacağını düşünüyorum. Yapay kalp ve kök hücre tedavisi kombinasyonu daha fazla insana yardım edebilecek bir çözüm oluşturuyor” dedi.
Westaby, bypass ameliyatındaki kişilerin kalplerine kök hücre enjekte ederek zarar görmüş kalp dokusunu düzeltip yaşam kalitesini artırmanın mümkün olduğunu ortaya koydu. Önümüzdeki ocak ayında ise Londra’daki Royal Brompton Hastanesi’nde bypass ameliyatı geçiren kişilere kemik iliği kök hücresi yerleştirme denemeleri yapılacak. Kök hücre enjeksiyonunun hastaların kalp nakline ihtiyaç duymayacak şekilde gelişme göstermesine yardımcı olması umuluyor.