JÖH nedir? Jandarma Özel Harekat 2019 alımları ne zaman yapılacak? JÖH alımının şartları nelerdir? Jandarma Genel Komutanlığı 40 bin uzman erbaş adayının değerlendirileceğini duyurdu. 40 bin kişi için başvuru sonuçları duyuruldu. Adaylar sınav giriş belgeleri ile mülakatlara katılabilecek.
JÖH başvurusu için bekleyen binlerce kişi "JÖH başvurusu nasıl yapılır?", "Jandarma Özel Harekat 2019 alımı ne zaman?" sorularının yanıtını arıyor.
Jandarma Genel Komutanlığı (JGK) 40 bin adayın değerlendirileceği uzman erbaş başvuru sonuçlarını duyurdu. Mülakatlar Ankara'da gerçekleştirilecek. Adayların mülakatlara katılım için sınav giriş belgelerini resmi siteden almaları gerekmektedir.
JANDARMA ÖZEL HAREKAT (JÖH) NEDİR?
JÖH üyelerinin birçoğu rütbelidir. Günümüze kadar terörle mücadelede pek çok başarıya imza atan JÖH isimlerini tüm dünyaya duyurdu.
Jandarma Genel Komutanlığı’na bağlı olarak işleyişlerini sürdüren Jandarma Özel Harekat timlerinin tamamı seçme ve gönüllü askerlerden oluşmaktadır.
Genellikle her bir birliğin başında bir Yüzbaşı bulunmaktadır. Birçoğu uzman çavuş ağırlıklı bir oluşum olsa da, içlerinde astsubay ve erler de görev almaktadır. Erler C Timi denen timlerde görev almaktadırlar. Jandarma Özel Harekat timleri 5.000 kişi yani bir Tugay sayısı kadardır.
Bugüne kadar terörle mücadele konusunda önemli başarılara imza atmış olan Jönler; ejderler, efeler, dadaşlar,roketler, akrep, kurtlar, fatihler gibi isimler alarak, kollarında birimlerine özgü birlik arması taşırlar.
Komandolar intikal eder, görüntü alıp, rapor sunarlar. Komandolar yada JÖH timleri müdahale ederler.
JÖH ALIMININ ŞARTLARI NELERDİR?
- Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı ve erkek olmak,
- En az lise ve dengi okul mezunu olmak veya yurt dışındaki dengi okul mezunu olmak,
- 27 yaşını doldurmamış olmak,
- Sözleşmeli erbaş ve er görevi yapanlar için yaş 29 yaşını tamamlamamış olmak,
- En az 164 cm boyuna sahip olmak,
- Silah taşıma sorunu olmamak,
- Sağlığı yatkın olmak,
- JÖH alımı için komando olur sağlık raporu almak şartlarına adayların sahip olması gerekmektedir.
JANDARMA UZMAN ERBAŞ GÖREV TANIMI
Uzman Erbaşlar sözleşmeli personeldir. İlk sözleşmeleri 2 yıldan az beş yıldan fazla olmamak kaydıyla müteakip sözleşmelerini 1 – 5 yıl arası kendi isteklerine göre yapabilmektedirler.
Uzman Erbaşların her TSK personeli gibi 30 gün yıllık ve 15 gün mazeret olmak üzere 45 gün izinleri vardır. Bu 15 gün genelde kullandırılmaz. Her aya 5 gün yıllık izin hesaplanır ve Ocak ayında sıfırlanır.
Uzman Erbaşlar 45 yaşına kadar çalışabilmektedirler. 45 yaşından sonra Uzman Erbaşlık sona erer. Ancak emeklilik yaşları dolana kadar Sivil Memur olarak göreve devam ederler ve emekli olabilirler.
JANDARMA UZMAN ERBAŞ NE KADAR MAAŞ ALIYOR?
Sözleşmesini fesheden Uzman Erbaşlar, 5 yıldan az çalışmışsa maaşlarının iki ile çarpımının çalıştıkları yıl ile çarpımı kadar tazminat alır.
5 yılı geçen her yıl için maaşları ve yılları ile çarpımı kadar ilave ikramiye alır. Ancak bu ikramiyeler net maaşın 20 katını asla geçemez.
Uzman Erbaşlar 2200 TL – 5000 TL arası maaş almaktadır. Yıl bazında derece kademe artışına göre maaş artar ancak bu artış çok fazla değildir. Doğuda, komando birliklerinde veya hudut birliklerinde çalışanlar ilave tazminat alır.
KPSS VE ASKERLİK TERHİSİ ŞARTI VAR MI?
Jandarma Genel Komutanlığı’nın ilk şartı, Jandarma Özel Harekat (JÖH) alımlarında askerliğini yapmış olmak ve 3 yıldan fazla sürenin geçmemiş olmasıydı. Bunun yanında KPSS şartı da aranmaktaydı. Ancak artık bu şartlar aranmamaktadır. Yani askere gitmeden ve KPSS’ye girmeden de adaylar JÖH alımına başvurabilir.
İlgili askerlik şartı aramayan komutanlık Jandarma Genel Komutanlığıdır. Kara, Hava ve Deniz Kuvvetleri, Sahil Güvenlik Komutanlığında halen aynı şartlar geçerlidir.