Deprem, sel, yangın gibi çeşitli afet durumlarında evlerini terk eden vatandaşların toplanma alanları e-Devlet portalı ve AFAD'ın internet sitesinde yayınlandı. Yaşanın depremin ardından İzmir'deki toplanma alanlarının nerede olduğu merak konusu oldu.
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) İzmir'de ilçe ilçe belirlenen toplanma alanlarını web sitesinde açıkladı. Ayrıca e-Devlet üzerinden evinize en yakın deprem toplanma alanını sorgulayabilirsiniz. Olası bir afet halinde Devlet kurumları ve sivil toplum kuruluşları, resmi olarak belirlenen toplanma alanlarına ulaşarak temel ihtiyaç malzemelerini bölgeye ulaştıracak. Bu nedenle AFAD ve e-Devlet'te yer alan toplanma alanları önem arz ediyor.
İZMİR'DE TOPLANMA ALANLARI NERELER?
Ege Denizi'nde 30 Ekim 2020 Cuma günü meydana gelen 6.9 büyüklüğündeki depremin ardından, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve AFAD'dan caddelerin boş bırakılması uyarısı yapıldı. Zira ambulans, itfaiye, arama kurtarma gibi acil müdahale araçlarının bölgeye erişiminde ilk saatlerde sıkıntı yaşandı.
AFAD DEPREM TOPLANMA ALANLARI İÇİN TIKLAYIN
Afet bölgesindeki hasarlı yapılara kesinlikle girilmemesi gerektiği belirtilerek, "Yollar acil yardım araçları için boş bırakılmalıdır. Depremden sonra evler terk edilirken, ortamda herhangi bir doğalgaz kokusu olmaması halinde, doğalgaz ve su vanaları ile elektrik şalterleri kapatılmalıdır. Vatandaşlarımız, acil yardıma ihtiyaç duymadıkları sürece, telefonlarını kullanmamalıdır. Yardıma ihtiyaç duyabilecek bebek, çocuk, yaşlı ve engellilere destek olunmalıdır. Gelişmeler ve bölgedeki deprem aktivitesi, İçişleri Bakanlığı AFAD tarafından 7/24 takip edilmektedir" ifadeleri kullanıldı.
MAHALLENİZDEKİ TOPLANMA ALANINI ÖĞRENMEK İÇİN TIKLAYIN
TOPLANMA ALANLARI NASIL BELİRLENİYOR?
Her açık ya da boş alan, toplanma alanı olmaya uygun nitelik taşımıyor. Toplanma alanları belirlenirken çeşitli kriterler bir arada değerlendiriliyor. Her bir kriterin önemi ağırlıklı olarak hesap ediliyor ve kriterleri karşılama durumuna göre o yerin toplanma alanı olup olamayacağı tespit ediliyor.
Afet ve acil durum toplanma alanı tespit kriterlerini, bölgedeki nüfus yoğunluğu, alanın ulaşılma ve tahliye edilme kolaylığı, alanın mümkün olduğunca engellilerin ve yaşlıların ulaşımına uygun olması, ikincil tehlikelerden uzaklığı, mümkün olduğunca engebesiz düz arazilerde yer alması, konut alanlarına yakın ancak yapısal ve yapısal olmayan unsurlardan etkilenmiyor olması, elektrik, su, tuvalet gibi temel ihtiyaçlar ve benzeri unsurların karşılanabileceği yapılara yakın olması oluşturuyor.
Bu kriterleri ağırlıklı hesaplamaya uygun olarak karşılayan yerler, toplanma alanı olarak tespit ediliyor.