İstikşafi ne demek? İstikşafi görüşmeler ne anlama geliyor?

İstikşafi ne demek? İstikşafi görüşmeler ne anlama geliyor?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye ve Yunanistan'ın istikşafi görüşmelere başlamaya hazır olduğunu dile getirdi. Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, deniz yetki alanlarının belirlenmesi için görüşmeye açık olduklarını belirtmişti. İstikşafi kelimesinin sözlükteki karşılığı, 'keşfe çalışma, araştırma, yoklama'dır. Arapça kökenli söz, 'buldu, keşfetti' fiilerinin mastarı halindedir. İşte, TDK'ya göre istikşafinin anlamı...

'İstikşafi', Türkiye ile Yunanistan arasındaki doğu Akdeniz kriziyle bir kez daha gündemimize geldi. 7 Haziran 2015 seçimlerinden sonra dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu'nun Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ile yaptığı koalisyon görüşmeleri için kullandığı 'istikşafi görüşme' terimi, Yunanistan ile yaşanan krizin aşılması için karşılıklı açıklamalarla yeniden gündem oldu.

İSTİKŞAFİ GÖRÜŞMELER NE DEMEK?

Diplomatik bir terim olan 'istikşafi görüşmeler'; 'keşif, tanıma amaçlı görüşme, yoklama' anlamına gelmektedir.

İSTİKŞAFİ NEDİR?

Türk Dil Kurumu'na (TDK) göre, 'istikşaf' kelimesi 'keşif ve tahkik etmeye çalışma, etraf ve teferruatını zahire çıkarma' anlamına gelmektedir.

Arapça 'keşf' kelimesinden türemiştir.

Sözün 'istikşafi' biçiminin geçmiş dönem ve günümüz Osmanlıca sözlüklerinde geçmediğini belirten yetkililer, şunları söyledi:

"Bugünlerde gündeme ilişkin konularda sıkça geçen 'istikşafi görüşmeler' gibi tamlamalardaki 'istikşaf' ve 'istikşafi', benzer durumlarda yaygın kullanılan İngilizce 'exploratory' sözünün çevirisi; 'istikşafi görüşme' sözü ise 'exploratory talks' tamlamasının çevirisidir. Bu durumda 'istikşafi görüşme' tamlaması için 'ön görüşme, araştırma-tanıma görüşmesi' gibi anlamlar verilebilir"

'NÜFUZ' İLE 'NÜFUS' ARASINDAKİ FARK NEDİR?

TDK'YA GÖRE 'AREFE' Mİ YOKSA 'ARİFE' Mİ?

DİSTRİBÜTÖR NE DEMEK?

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
1 Yorum
  • t / 14 Ocak 2021 16:43

    Araplaşmaya baya yakınlaştık.

    Yanıtla (0) (1)
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN