Hırvat para birimi nedir? Hırvatistan para birimini değiştiriyor

Hırvat para birimi nedir? Hırvatistan para birimini değiştiriyor

"Hırvat para birimi nedir?" ve "Hırvatistan para birimini değiştiriyor mu?" soruları gündemde. Hırvatistan para birimi olarak "kuna" kullanıyordu. Ülke euro para birimine geçişin ilk aşaması olan Avrupa Döviz Kuru Mekanizması'na katılım başvurusu yaptı.

Hırvatistan para birimi olarak "Kuna" kullanıyor. 2013 yılında AB'ye katılan Hırvatistan Brüksel'deki toplantı sonrası para birimini değiştirme kararı aldı. Süreç bir yıl sürecek ve Hırvatistan, ERM 2 mekanizmasına katılabilecek. Hırvatistan, mekanizmada en az iki yıl bekledikten sonra avro para birimine geçebilecek. 

Euro Grubu Başkanı Mario Centeno, avro para birimini kullanan 19 Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkenin maliye bakanları ile Brüksel'de Euro Grubu toplantısı gerçekleştirdi.

HIRVATİSTAN NEDEN EURO'YA GEÇİYOR?

Hırvatistan'ın Avrupa Döviz Kuru Mekanizması'na ve bankacılık birliğine katılım başvurusu yaptığını belirten Centeno, "Bu, Euro Bölgesi'ne katılmak için atılması gereken ilk adım." dedi.

Hırvatistan'ın kararlı biçimde Euro Bölgesi'nin parçası olmaya çalıştığını söyleyen Centeno, "Euro Bölgesi'nin önümüzdeki yıllarda büyümeye devam edeceğine inanıyorum." diye konuştu.

Bu aşamadan sonra Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve AB Komisyonu, Hırvatistan'ın Avrupa Döviz Kuru Mekanizması'na katılım için verdiği taahhütlerin uygulanmasını değerlendirecek. Yaklaşık bir yıl sonra Hırvatistan, ERM 2 mekanizmasına katılacak, bundan 2 yıl sonra da avro para birimine geçecek.

ERM 2 MEKANİZMASI NEDİR?

Avrupa Döviz Kuru Mekanizması (ERM 2) ulusal paranın euroya karşı, belirlenen bir merkezi parite etrafında (+/-) yüzde 15 aralığında dalgalanmasını öngören, sabit fakat ayarlanabilir bir döviz kuru rejimidir. ERM 2, Ekonomik ve Parasal Birliğe (EPB) katılmak isteyen ülkenin kur istikrarını test etmeye yönelik bir bekleme odası niteliğindedir.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN