Hava kirliliğinin erken doğum ve düşük oranını artırdığı biliniyordu. Yeni bir araştırma, kirliliğin tüp bebek tedavisinin başarı oranını da düşürdüğünü gösterdi. İşte detaylar...
Hava kirliliğine maruz kalmak tüp bebek tedavisinde canlı doğum oranını yüzde 38 oranında düşürüyor.
Daha önceki araştırmalar, hava kirliliğiyle düşük ve erken doğum arasındaki ilişkiyi göstermişti. Mikroskobik is parçacıkları kan dolaşımına girerek yumurtalıklara ve plasentaya ulaşabiliyordu. Fakat Avrupa İnsan Üreme ve Embriyoloji Derneği'nin Amsterdam'daki yıllık toplantısında sunulan araştırma, kirliliğin etkisinin yumurta gelişimini bozarak hamilelik öncesinde başladığını öne sürüyor.
10haber'de yer alan habere göre, bulguları paylaşan Dr. Sebastian Leathersich, "Yumurta toplama öncesinde en yüksek seviyelerde partikül madde hava kirliliğine maruz kalan kadınların en düşük seviyelere maruz kalanlara göre bebek sahibi olma olasılığının üçte birden daha fazla düşük olduğunu gözlemledik" dedi.
BİR YILDA 6.7 MİLYON ÖLÜM
Dünya Sağlık Örgütü'ne (DSÖ) göre hava kirliliği 2019 yılında 6.7 milyon ölüme sebep oldu. Bu nasıl oluyor? Mikroskobik is parçacıkları akciğerlerden kan dolaşımına geçerek vücudun her organına taşınıyor ve kalp hastalıkları, mide kanserleri ve demans riskini artırıyor. Ayrıca bunun zeka düşüşleriyle de ilgili olduğu biliniyor.
Tüp bebeklerdeki başarı oranının düşüşünü saptayan araştırma Avustralya'nın Perth şehrinde sekiz yıllık bir dönemde yapılan tüp bebek tedavilerini analiz etti. 1.836 hastadan 3 bin 659 dondurulmuş embriyo transferi incelendi ve sonuçların çapı 10 milimetreden az olan ince partikül maddelerle (PM10) ilgili olup olmadığı takip edildi.
Genel canlı doğum oranı transfer başına yaklaşık yüzde 28'di, ancak başarı oranı yumurta toplama öncesindeki iki hafta içinde kirleticilere maruz kalma seviyelerine göre değişiklik gösterdi. En yüksek maruz kalma çeyreği ile en düşük maruz kalma çeyreği karşılaştırıldığında canlı doğum olasılığı yüzde 38 azaldı.
DOĞRUDAN HÜCREYİ İNCELEYECEKLER
Dr. Sebastian Leathersich, "Bu bulgular, kirliliğin sadece hamileliğin erken aşamalarını değil, yumurtaların kalitesini de olumsuz etkilediğini gösteriyor. Yani sorun gebelikten önce başlıyor ki bu daha önce bildiğimiz bir durum değil" dedi.
Araştırma ekibi kirleticilerin neden olumsuz etki yaptığını anlamak için şimdi doğrudan hücreleri incelemeyi planlıyor. Bu çalışma Avustralya gibi havası nispeten temiz bir ülkede düşük hava kirliliğinin bile zararlı etkilerini gösteriyor.