Marketlerde, büfelerde adım başı 100 TL'ye satılan yaz aksesuarı meğer tehlike saçıyormuş. Uzmanlar, kullananların kişilerin körlüğe kadar gidecek rahatsızlık yaşayabileceğine dikkat çekti. İşte detaylar...
Güneş ışınlarının zararlı etkilerinden korunmak için gözlük kullanımı büyük önem taşıyor. Gözlüklerin sadece aksesuar değil, zararlı ışınlar engellemeleri ve katarakt gibi göz hastalıklarının oluşma riskini de azaltması gerekiyor. Adım başı 100 TL'ye satılan güneş gözlükleri ise körlüğe neden olabiliyor.
Güneş ışınları, korneaya, merceğe ve retinaya zarar vererek göz yorgunluğu, kızarıklık, kaşıntı, güneş yanığı gibi problemlere yol açabiliyor. Uzun vadede ise katarakt, maküler dejenerasyon ve göz kapağı kanseri gibi göz hastalıklarına neden olabiliyor.
KALİTE İBARELERİNE DİKKAT
Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. İbrahim Arif Koytak, güneş gözlüğü alırken, üzerinde kalite kontrol ibarelerinin bulunup bulunmadığının kontrol edilmesi gerektiğini söyledi. Prof. Dr. İbrahim Arif Koytak, gözlüğün üzerinde veya ambalajında, uluslararası standartlara göre test edilip onaylandığını gösteren CE ibaresinin olması gerektiğine dikkat çekti.
Haber Global'den Sibel Gülersöyler'in haberine göre, güneşten gelen mor ötesi ışınların bazı dalga boylarının atmosfer ve ozon tabakası tarafından süzüldüğünü belirten Prof. Dr. İbrahim Arif Koytak, "En düşük dalga boyu olan UVA ışınları bile uzun süre maruz kalındığında ciltte ve gözlerde bir kısmı onarılamayacak hasarlar oluşturma potansiyeline sahiptir" dedi.
YÜZDE 100 KORUYUCULUK
Prof. Dr. İbrahim Arif Koytak, sağlıklı ve kaliteli güneş gözlüğü kullanabilmek için dikkat edilmesi gerekenleri şöyle sıraladı:
"Güneş gözlüğü UV ışınların tamamına, yani 400 nanometre altı tüm dalga boylarına karşı yüzde 100 koruyucu olmalıdır. Bunun için ürünün üzerinde 'UV400', 'UV400'e karşı yüzde 100 koruyucu', 'UVA ve UVB'ye karşı yüzde 100 koruyucu' gibi ifadelerin açık biçimde yazılı olması gerekir. Güneş gözlüğü camlarının UV filtre edici özellikleri hemen hemen tüm gözlükçülerde bulunan ölçüm cihazlarıyla test edilebilir."
İyi marka veya pahalı fiyatı olan her gözlük için koruyuculuğu iyidir demenin doğru olmayacağına değinen Prof. Dr. İbrahim Arif Koytak, güneş gözlüklerinin temel amacının gözleri ışığın parlaklığından çok, belli dalga boyundaki ışınlardan korumak olduğunu anlattı.
AYNALI GÖZLÜK ALGISI
Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Remzi Karadağ ise, sahte gözlüklerin körlüğe yol açtığını belirterek, gözlüklerin her mevsim takılması gerektiğini anlattı. Doç. Dr. Remzi Karadağ, şunları söyledi:
"Daha koyu veya aynalı camlara sahip güneş gözlükleri mutlaka daha fazla koruma sağlamaz. Gölge ve rengin sağlanan UV koruması üzerinde hiçbir etkisi yoktur. Makula dejenerasyonu veya diyabetik retinopati gibi kronik bir göz rahatsızlığınız varsa, daha iyi görmenize yardımcı olabilecek kehribar veya kahverengi lensleri tercih edebilir. Maksimum koruma için büyük boy veya göz etrafını saran güneş gözlükleri yarar sağlayabilir."
3 YAŞINDAN İTİBAREN GÖZLÜK
Optisyen Fahrettin Keleş, çocukların 3 yaşından itibaren güneş gözlüğü kullanmalarına dikkat çekerek şöyle konuştu:
"Çocuklara güneş gözlüğü alırken, uzman ruhsatlı optik veya gözlük mağazalarından alınmalıdır. Gözlük çerçevesi cilt ile uyumlu olmalı, zararlı kimyasallar içermemeli, garantili ve kaliteli olmalıdır. Ayrıca çocuğun yüz, göz, kafa ve kulak yapısına uygun gözlükler tercih edilmeli ve profesyonel optisyenlerin yönlendirmesi ile seçim yapılmalıdır. Gözlüğün detaylıca incelenmesi sadece dış görünüş veya renk açısından değil, aynı zamanda fonksiyon ve sağlık açısından da önemlidir."