O kentin yaylalarında bolluk yaşanıyor: Turşu ve konserve yapılıyor! Faydaları saymakla bitmiyor

O kentin yaylalarında bolluk yaşanıyor: Turşu ve konserve yapılıyor! Faydaları saymakla bitmiyor

Yaylalardaki mantar bolluğu vatandaşların yüzünü güldürdü. Toplanan mantarlar gündelik olarak tüketildiği gibi turşu, salamura, konserve de yapılıyor. İşte detaylar...

Tokat'ın Başçiftlik ilçesinde yaylalardaki mantar bolluğu vatandaşların yüzünü güldürdü. Nemli hava ve geniş çayırlarıyla mantar oluşumuna olanak sağlayan yaylalar, yöre halkının mantar ihtiyacını karşılıyor.

Yağmur yağışlarının ardından bölgede bolca bulunan mantarlara vatandaşlar ilgi gösteriyor. Toplanan mantarlar gündelik olarak tüketildiği gibi turşu, salamura, konserve de yapılıyor.

"KASIM AYI ORTALARINA KADAR TOPLANIYOR"

TRT Haber'de yer alan habere göre, mantar toplayan Adem Yıldız, ekim ayı başında yağan yağmur sonrası topraktan adeta mantar fışkırdığını belirterek şunları söyledi:

"Sonbaharda toplanan mantara, bölgemizde 'güz mantarı' deniliyor. Hava şartlarına bağlı olarak kasım ayı ortalarına kadar mantar toplayabiliyoruz. Yöremizde en çok içi kızıl, cücül, geyik mantarı, beyaz mantar ve kancıla mantarı bulunuyor."

mantar-neye-iyi-gelir-mantarin-faydalari-neler-3.jpg

MANTARIN SAĞLIĞA FAYDALARI NELER?

* Kandaki kolesterol seviyelerini dengeler

* Kan şekeri ve kan lipid seviyelerini düşürür

* Vücuttaki iltihaplanmayı azaltır

* Tok tutarak kilo vermeye yardımcı olur

* Metabolizmayı ve hücre fonksiyonlarını destekler

* Kemik sağlığına katkı sağlar

* Vücudun su ve elektrolit dengesini korur

* Saç, tırnak ve diş sağlığına iyi gelir

* Bağışıklığı güçlendirir

* Hücre yaşlanmasına karşı savaşır

* Bağırsak sağlığını destekler

mantar-neye-iyi-gelir-mantarin-faydalari-neler-2.jpg

MANTAR YEMEK NEYE İYİ GELİR?

Mantarın zengin B grubu vitamini içeriği sayesinde sinir sistemi, protein, lipid ve karbonhidrat metabolizması üzerindeki olumlu etkisi bulunuyor. Mantardaki demir içeriği kansızlığı önlemede faydalı. Kalsiyum içeriği ile kemikleri koruyarak başta osteoporoz olmak üzere iskelet sistemini etkileyen çeşitli hastalıklarını önlemeye yardımcı olur.

Potasyum açısından zengin olması sayesinde dolaşım sistemi ve kalbi korur, kan basıncını düzenler, hafıza ve bilişsel işlevleri destekler. Mantar ayrıca doğal insülin ve vücudun yiyeceklerde bulunan şekerleri ve nişastayı parçalamasına yardımcı olan enzimler içerir, karaciğer ve pankreas fonksiyonunu destekler. Hücresel yaşlanmaya karşı yararlı olan antioksidanlar da içeriyor.

mantar-neye-iyi-gelir-mantarin-faydalari-neler-4.jpg

mantar-neye-iyi-gelir-mantarin-faydalari-neler-1.jpg

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN