Ticaret sadece ülkelerde değil bütün dünyada tüm hızıyla devam eder. Çünkü dünyada ulaşım ve iletişim şimdi daha kolay bir durumda. Bunun sonucunda da ticaret hacmi oldukça hızlı bir şekilde artmaya başladı. Fatura kesmek sadece ülke sınırları içinde yapılan alışverişler de değil, ülke sınırları dışında yapılan alışverişler içinde zorunlu bir hale geldi.
Eğer bir işletme ithalat ve ihracat yapıyorsa bu konular hakkında çok daha fazla bilgi sahibi olmalı. Her ülkenin birbirinden farklı para birimi bulunuyor. Binlerce para birimi olduğu gibi bu para birimlerinin sahip olduğu değerler farklı farklı. Hâl böyle olunca önümüze kur farkı faturası çıkıyor. Eğer ithalat ve ihracat yapıyorsanız bir işletme olarak kur farkı faturası ile ilgili bilmeniz gerekenler oldukça fazla.
KUR FARKI FATURASI NEDİR?
Dünya üzerinde bulunan ülkelerin para birimleri birbirleri ile rekabet halinde. Kimisi değer kazanırken kimisi değer kaybeder. Bu durum her ne kadar ülkeden ülkeye farklı şekillerde olsa bile çoğunlukla bir ürünün satışından sonra tahsilat sürecinde kurda bazı dalgalanmalar meydana gelebilir. Bu durumda ortaya çıkan fark hangi para biriminin faydasına olursa farkın tahsilatı kur faturası için taraflardan tahsil ediliyor. Çok fazla kişi kur farkı faturası zorunlu mu? Diye soruyor. Buna kesin bir cevap vermek gerekirse evet kesinlikle zorunludur diyebiliriz.
KUR FARKI FATURASI NASIL KESİLİR?
Kur farkı faturası şu şekilde kesiliyor;
Döviz ile yaptığınız ticarette düzenlenmesi gereken fatura mutlaka TL olmalı.
KDV'yi hesaplarken aradaki döviz cinsinden ortaya çıkan fark hesap edilip kesilecek faturaya eklemesi yapılmalı.
Düzenlemiş olduğunuz bu faturada satmış olduğunuz ürünün hangi KDV dilimine tekabül ettiğini bilerek faturaya ekleme yapmalısınız.
0 KDV ve ortaya çıkan özel durumlarda bunu mutlaka faturanıza geçirmelisiniz. Eğer bunu yapmazsanız vergi usulsüzlük cezası alabilirsiniz.
Görmüş olduğunuz gibi kur farkı faturası bu şekilde kesilmektedir.
KUR FARKI FATURASI NE ZAMAN KESİLİR?
Ülkemizde yıllardır dalgalı kur rejimi hakimdir. Bu sebepten dolayı yapacağınız her satışta kur farkı her zaman olacak. Satış ve alış durumları sabitlenen döviz tutarı ve TL fiyatı değişime uğrayan satışlar üzerinden belirlenir. İşletmelerin vergi ödeme işleri, ortaya çıkan kur farkı sorunları vergileme sistemini oldukça zor bir duruma getiriyor. Böyle olunca kur farkı faturası kesmek gerekir. Eğer bu şekilde yapılırsa vergi usulsüzlüğü ortadan kalkar.
KUR FARKI FATURASI TEVKİFATLI KESİLİR Mİ?
Kur farkı faturası tevkifatlı kesilir mi? Sorusunun cevabı hayır kesilemez olacak. Bu durumu faturayı detaylı bir hale getirirken dikkate almanız son derece doğru olacak. Bütün bu sayılan hususlara dikkat ederek kur farkı faturası hakkında her türlü işlemi son derece doğru bir şekilde yaparsınız. Ayrıca vergi usulsüzlüğü riskini de ortadan hızlıca kaldırmış olursunuz.