Bu balık türü kış aylarının en tehlikeli misafiri olarak görünüyor. Türkiye denizlerinde çok fazla olan bu tür o kadar zararlı ki 1 lokmasıyla hastane yoluna düşürüyor. İşte, uzmanların uzak durun diyerek uyardığı o tür…
Akdeniz’de yapılan yeni bir araştırma, balon balıklarının insan sağlığına yönelik tehditlerini ve mevsimsel zehir oranlarını ortaya koydu. Çalışmada Türkiye, Yunanistan, KKTC, Güney Kıbrıs Rum Kesimi, Lübnan, Suriye, İsrail, Filistin, Mısır, Libya ve Tunus’tan önemli bulgular elde edildi.
2004-2023 yılları arasında Doğu Akdeniz’de balon balıklarıyla ilgili toplamda 198 olay kaydedildi. Bu olaylar arasında 28 fiziksel saldırı, 143 ölümcül olmayan zehirlenme vakası ve 27 ölüm tespit edildi. En fazla vakalar, Türkiye, Suriye ve Lübnan’da rapor edildi.
Araştırma, balon balıklarının fiziksel saldırılarının yaz aylarında sıkça meydana geldiğini, ancak zehirlenme olaylarının kış aylarında arttığını gösteriyor. ÇÜ Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Rıza Köşker, balon balıklarının dokularında bulunan tetrodotoksin (TTX) adlı nörotoksinin insan sağlığı için ciddi bir tehdit oluşturduğunu belirtti. Köşker, zehir oranının sonbahar ve kış aylarında en yüksek seviyelere ulaştığını vurguladı.
SONBAHAR VE KIŞ AYLARINDA DİKKAT!
Doğu Akdeniz’de balon balığı kaynaklı en fazla zehirlenme vakaları Türkiye, Suriye ve Lübnan’da yaşanıyor. Doç. Dr. Köşker, “TTX, dünyanın en güçlü denizel zehirlerinden biridir. Son 20 yılda Doğu Akdeniz ülkelerinde 200’e yakın zehirlenme yaşandı, bunlardan 27’si ölümle sonuçlandı. Ülkemizde de ciddi zehirlenme vakaları görüldü” dedi.
5 YILDIR ZEHİRLENMELERDE ARTIŞ YAŞANIYOR
Köşker, son beş yılda zehirlenme vakalarının artış gösterdiğini belirterek, “2019 yılından itibaren zehirlenme olaylarında artış yaşandı. Son 20 yılda görülen 27 ölüm vakasının 17’si son beş yılda meydana geldi” ifadelerini kullandı. Kış mevsiminde 87 zehirlenme ve 7 ölüm, sonbahar mevsiminde ise 15 zehirlenme ve 7 ölüm yaşandı.
“AVLANMASI KESİN OLARAK YASAKLANMALI”
Zehirlenme vakalarının çoğunun amatör balıkçıların bilinçsizce balon balığı tüketiminden kaynaklandığını vurgulayan Köşker, “Kamu spotları ve yasal düzenlemelerin artırılması önemlidir. Balon balıklarının amatör balıkçılıkla avlanmasının kesin olarak yasaklanması gerekmektedir” dedi.