İki tanesi aşk, üç tanesi şans getiriyor! Evde şans bambusu nasıl bakılır? Suyuna ekleyince coşuyor

İki tanesi aşk, üç tanesi şans getiriyor! Evde şans bambusu nasıl bakılır? Suyuna ekleyince coşuyor

İki tanesi aşk, üç tanesi ise şans getiriyor! Evde şans bambusu nasıl bakılır? Suyuna biraz bundan ekleyince adeta coşuyor! İşte şans bambusu yetiştirme ve bakımı...

Dracaena sanderiana olarak bilinen şans bambusu, aslında bambu ailesinden gelmemektedir. Afrika kökenli bir tropikal bitki olan bu tür, yaygın olarak "lucky bamboo" yani şans bambusu olarak anılmaktadır.

ŞANS BAMBUSU NEDİR?

Şans bambusu, Afrika'da yetiştirilen bir bitki olarak, zamanla kabileler arasında şans getirdiğine inanılmış ve bu inanç günümüze kadar taşınmıştır. Latince adı Dracaena sanderiana olan bu bitki, yapı ve doku olarak bambu çubuğuna benzerliği nedeniyle şans bambusu olarak adlandırılmıştır.

ŞANS BAMBUSU NASIL YETİŞTİRİLİR?

Şans bambusu, iki farklı şekilde yetiştirilebilir: su içerisinde bir vazoda veya toprak içerisinde bir saksıda. Su içinde yetiştirmek için, vazonuzu 3-8 cm su ile doldurmanız idealdir. Eğer musluk suyu kullanacaksanız, suyun çok sert olmadığından emin olun. Suyun sert olması halinde, arıtılmış su tercih edilebilir.

ŞANS BAMBUSU İÇİN ORTAM KOŞULLARI

How To Grow Bamboo At Home For Beginners | Storables

  • Derin Kaplar: Şans bambusunu sığ kaplara koymaktan kaçının. Derin bir vazo veya saksı kullanmak daha iyidir.
  • Gün Işığı: Direkt güneş ışığı istemeyen şans bambusu, dolaylı olarak parlak gün ışığını sever. Düşük ışık altında daha az büyüme gösterebilir.
  • Su Kalitesi: Musluk suyunun çok sert olmaması gerekir. Suyun sert olması yapraklarda sararmaya yol açabilir. Bu durumda arıtılmış su kullanmak iyi bir tercih olacaktır.
  • Sıcaklık: Şans bambusu sıcak ortamları sever. Oda sıcaklığını 20 derecenin altına düşürmemeye çalışın. Gece pencereleri kapalı tutarak bitkinin sağlığını koruyabilirsiniz.

ŞANS BAMBUSU NE KADAR UZAYABİLİR?

Toprakta yetiştirilen şans bambusu, maksimum 1.5 metreye kadar uzayabilirken, su içinde yetiştirilenler ortalama 1 metreye kadar uzayabilir. Topraktan aldığı mineraller sayesinde toprakta yetiştirilen şans bambusu, daha iyi kök gelişimi gösterir ve daha fazla uzayabilir. Şans bambusu için seyreltilmiş sıvı gübre kullanabilirsiniz; bu bitki çok fazla gübreye ihtiyaç duymaz.

ŞANS BAMBUSUNUN BAKIMI

לאקי במבוק - גידול - משתלת אורגניקו - תנאי גידול - Lucky bamboo

Şans bambusunun bakımı oldukça kolaydır. Uygun su, ışık ve sıcaklık koşulları sağlandığında, bitki ufak bakım ihtiyaçları dışında sorunsuz büyüyecektir. Filizlenen yaprakları hijyenik bir budama makası ile kesmek, bitkinin daha iyi uzamasını sağlar. Sararan yapraklar gördüğünüzde su ve ışık ayarını kontrol ederek gerekli düzenlemeleri yapın. Gövde aşırı sararmadığı veya çürümediği sürece kesilmemelidir. Ayrıca, bakım hakkında daha fazla bilgi edinmek için YouTube’daki bilgilendirici videoları izleyebilirsiniz.

ŞANS BAMBUSUNUN ANLAMLARI

How To - How to Multiply Your Lucky Bamboo Plant

Çin geleneklerine göre şans bambusunun anlamı, sap sayısına göre değişir:

  • İki Sap: Aşkı simgeler
  • Üç Sap: Mutluluk, zenginlik ve uzun ömür
  • Beş Sap: Hayatın zenginliklerini
  • Altı Sap: İyi şansı ve zenginliği
  • Yedi Sap: Sağlıklı bir yaşamı
  • Sekiz Sap: Büyümeyi
  • Dokuz Sap: Büyük şansı
  • On Sap: Mükemmelliği
  • Yirmi Sap: Güçlü ve bol nimeti temsil eder

ŞANS BAMBUSUNU NEREDEN ALABİLİRSİNİZ?

Şans bambusunu seralardan, bahçe ürünleri satan yapı marketlerden ve güvenilir internet sitelerinden temin edebilirsiniz.

ŞANS BAMBUSU ALIRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Alırken parlak görünümlü ve yeşil yapraklı olanları tercih edin. Sararmış gövdeye sahip olanlar ve sarı yapraklı bitkiler büyüme ve gelişme açısından daha sorunlu olabilir, bu yüzden en yeşil olanları seçin. Ayrıca şans bambusuna bir miktar gazı alınmış maden suyu ilave etmek sağlıklı büyüyüp filiz vermesinde yardımcı oluyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN