Herkes bol bol tüketiyor, zararını göremiyor! Artan depresyonun nedeni: Uzmanlar zararlarını açıkladı

Herkes bol bol tüketiyor, zararını göremiyor! Artan depresyonun nedeni: Uzmanlar zararlarını açıkladı

Son yıllarda herkes tarafından bolca tüketiliyor zararı ise her seferinde gözden kaçırılıyor. Uzmanlar zararlarını açıkladı. Artan depresyonun en büyük nedeni olarak işaret edildi. İşte tüm detaylar…

Vejetaryen veya vegan beslenmenin popülerleşmesiyle birlikte, bitki bazlı et alternatifleri milyonlarca insanın tercihi haline geldi. Ancak, İngiltere’de yapılan yeni bir araştırma, bu ürünlerin düşündüğünüz kadar masum olmayabileceğini ortaya koyuyor. Uzmanlar, bitki bazlı et tüketiminin depresyon riskini artırabileceğini ve vücutta iltihaplanmaya yol açarak ruh sağlığını olumsuz etkileyebileceğini belirtiyor. İşte çarpıcı araştırmanın detayları...

BİTKİ BAZLI ETLERİN RUH SAĞLIĞINA ETKİLERİ

Surrey Üniversitesi’nin yaptığı bir araştırmaya göre, bitki bazlı et tüketen bireyler depresyon açısından daha yüksek risk altında. Araştırma, bitki bazlı et tüketen bireylerin depresyona girme olasılığının bu tür ürünleri tüketmeyenlere kıyasla yüzde 42 daha fazla olduğunu ortaya koydu.

Bitki bazlı et – Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği

Laboratuvar ortamında üretilen bu et alternatiflerinin ultra işlenmiş gıdalar kategorisinde yer aldığına dikkat çeken araştırmacılar, bu ürünlerin vücuttaki iltihaplanmayı artırarak beyindeki kimyasalları olumsuz etkileyebileceğini ifade ediyor.

İLTİHAPLANMA VE TANSİYON RİSKİ

Araştırmada, bitki bazlı et tüketiminin vücutta yüksek iltihaplanma seviyelerine ve tansiyon sorunlarına yol açabileceği de gözlemlendi. Bu durumun, ultra işlenmiş gıdalarda bulunan katkı maddeleri, koruyucular ve tatlandırıcılarla ilişkili olduğu belirtildi.

İngiltere Biyobankası’ndan alınan 500 binden fazla kişinin sağlık verilerinin incelendiği çalışmada, bitki bazlı et tüketen bireylerin daha yüksek kan basıncı, düşük iyi kolesterol seviyeleri ve yüksek C-reaktif protein seviyeleri gibi iltihap belirtileri gösterdiği tespit edildi.

Bitki bazlı alternatif et ürünleri sektörünün, 8 yıl içinde yüzde 19,3 oranında büyüyeceği tahmin ediliyor - Webrazzi

BİTKİ BAZLI ETLERİN İÇERİĞİ

Bitki bazlı et ürünlerinin, koruyucular ve tatlandırıcılar gibi birçok katkı maddesi içerdiğine dikkat çeken uzmanlar, bu katkı maddelerinin oksidatif strese yol açarak vücuda zarar verebileceğini belirtiyor. Ayrıca, fazla işlenmiş gıdaların kalp damar hastalıkları ve ölüm riskini artırabileceği de uzun yıllardır bilinen bir gerçek.

DENGELİ BESLENMEYE DİKKAT

Araştırma ekibinin liderlerinden Profesör Nophar Geifman, bitki bazlı etlerin dengeli bir diyette güvenli bir şekilde tüketilebileceğini belirtiyor. Ancak, bu ürünlerin depresyon ve iltihaplanma üzerindeki etkilerinin daha fazla araştırılması gerektiğini de vurguluyor.

Büyük beklenti yaratan bitki bazlı ette satışlar düştü - Mikro-Makro / Mikro Detaylar Makro Tartışmalar

"VEGANUARY" TRENDİ SAĞLIK TEHDİDİ

Her yıl yaklaşık 700.000 kişi, "Veganuary" etkinliği kapsamında vegan beslenmeyi deneyimlemek için etten uzak durmayı tercih ediyor. Süpermarketler de bu talebe cevap vererek bitki bazlı et ürünlerine ağırlık veriyor. Ancak uzmanlar, bu tür ürünlerin tüketiminde dikkatli olunması gerektiğini ve doğal, az işlenmiş gıdaların tercih edilmesinin daha sağlıklı bir seçenek olduğunu belirtiyor.

UZMANLAR UYARIYOR: SAĞLIĞINIZI RİSKE ATMAYIN

Bitki bazlı etler sağlıklı bir alternatif olarak görülebilir, ancak aşırı işlenmiş gıdalar oldukları gerçeği göz ardı edilmemeli. Bu tür ürünleri tüketirken dengeli bir beslenme planına dikkat edilmeli ve doğal besin kaynaklarına yönelinmelidir. Sağlığınızı korumak için bilinçli seçimler yapmayı unutmayın!

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN