Herkes alıp alıp götürüyor, o işaretin anlamını kimse bilmiyor! Meğer para kaynağıymış

Herkes alıp alıp götürüyor, o işaretin anlamını kimse bilmiyor! Meğer para kaynağıymış

Gün içerisinde satın aldığımız ürünler üzerinde pek çok farklı amblem bulunuyor. Herkes raflardan alıp eve götürüyor Ancak o şişelerin üzerindeki işaretin anlamını kimse bilmiyor. Satın aldığınız içeceklerin veya su şişelerinin üzerinde yer alan bu sembol bakın ne anlama geliyor?

Su ya da maden suyu şişelerinin üzerindeki etiketleri incelemeyi sever misiniz? Satın aldığınız içeceklerin üzerinde bulunan pek çok farklı amblem yer alırken içlerinde öyle bir tanesi var ki anlamı herkesi şaşırtıyor. Şişelerin üzerinde yer alan o sembolün anlamı bakın ne ifade ediyor?

ŞİŞELERİN ÜZERİNDEKİ AMBLEMLERE DİKKAT!

Aldığınız içeceklerin üzerinde bulunan ifadeler değişiklik gösterirken Depozito Yönetim Sistemi logosu bir kez olsun mutlaka dikkatinizi çekmiştir. Siyah ve yeşil renklerin birleşimi ile oluşan bu Sembol geri dönüşümü ifade etmektedir. Bu logo geri dönüşüme katkı sağlamanın en önemli adımlarından biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Ancak o logo size paranın da kaynağı olacak.

Pet, cam ve alüminyum ambalajlarda depozito yönetim sistemi logosu 1 Ağustos'tan sonra zorunlu olacak - Haberler - İş-Yaşam Haberleri

DEPOZİTO YÖNETİM SİSTEMİ NEDİR?

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından başlatılan Depozito Yönetim Sistemi, belirli ürünler tüketilmesi ile birlikte iade edilmesi ve depozito bedelinin geri almak için ödeme yapılmasına teşvik ediyor. Sistem ile birlikte ürünlerin piyasaya sürülürken belirli bir depozite bedelinin olduğu ve bu ürünleri tüketicilerin geri getirmesi durumunda bu bedeli iade olarak geri alabileceği anlamına gelmektedir.

Yeni sistem ile birlikte atık yönetiminin daha etkili bir hale getirilmesi amaçlanırken toplama oranlarının artması da bekleniyor. Çevre ve insan sağlığına olumsuz etkileri olan ve toplamakta güçlük çekilen atıkların geri kazanılması bu sistemin temel hedeflerinden biri olarak görülüyor. Yenilikçi yaklaşım ve çevresel sürdürülebilirliği destekleyen bu yöntem doğayı korurken geri dönüşüm oranlarını da arttırmayı amaçlıyor.

Depozito yönetim sistemi için hazır değiliz” - Dünya Gazetesi

HANGİ AMBALAJLARDA KULLANILIR?

Sahte etiket kullanımını engellemek amacıyla, sadece yetkili matbaalar tarafından ve özel mürekkeple basılan Depozito Yönetim Sistemi (DYS) logosu, belirli ambalajlarda zorunlu hale getirildi. Uygulama doğrultusunda 0,1 ve 3,01 litre arasındaki pet, alüminyum ve cam tek kullanımlık ambalajlarda yer alan bu ifade su, maden suyu, meyve suyu, gazlı içecekler ve sporcu içeceklerini üzerinde bulunuyor.

Sıfır Atık Projesi kapsamında Depozito İade Noktaları geliyor! epozito İade Noktaları (DİM) nedir, nasıl kullanılır, nerelerde olacak? - İş-Yaşam Haberleri

DEPOZİTO ÜCRETİ NASIL ALINIR?

Bakanlık bünyesinde yapılan uygulama doğrultusunda yalnızca üreticilerin değil vatandaşların da sürece dahil edildiği görülmektedir. Uygulama pilot bölgelerde sınırlı kalsa da hedeflenen amaç tüketicilerin ödedikleri depozito bedelini geri almasını sağlamaktır. Türkiye genelinde yaygınlaştırılması amaçlanan depozito iade makineleri ve manuel iade noktaları sayesinde tüketiciler üzerinde DYS logosu bulunan şişeleri getirerek iade ücretini alabilmektedir.

İade işlemine cep telefonlarındaki uygulamalara alışveriş puanı aktarılırken biriktirilen puanlar kullanıcının hesabına havale edilmektedir. İsteyen kişiler bu ödülleri bir vakıf veya yardım kuruluşuna da bağış yapabiliyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN