12 Kasım saat 18.57'de gerçekleşecek olan deprem tatbikatı ''Çök kapan tutun'' ismiyle gerçekleşmektedir. Bildirim sinyali camiler ve belediyelerin hoparlör üzerinden verilirken aynı zamanda radyo, televizyon üzerinden de bilgilendirilecektir. Bunun üzerine vatandaşlar çök kapan tutun nedir, nasıl gerçekleşecek? sorusuna yanıt aranıyor. İşte, çök kapan tutun hakkında detaylar...
Türkiye genelinde gerçekleşecek olan deprem tatbikatının gerçekleşmesinin nedeni de bir nebze 12 Kasım 1999 depremi olarak görülmektedir. Diyanet İşleri Başkanlığı ya da Gençlik ve Spor Bakanlığı bünyesinde öğrenci yurtlarında deprem anında yapılması gerekenlere dikkat çekilecektir. 12 Kasım da yapılacak olan deprem tatbikatında çök kapan tutun uygulaması nedir?
ÇÖK KAPAN TUTUN TATBİKATI NASIL YAPILACAK?
-HAY üzerinden 66 milyon 154 bin kişinin cep telefonuna gönderilen bilgilendirme mesajı bugün iletilecek.
-12 Kasım saat 18.57'de ülke genelinde bulunan herkese cep telefonlarına gönderim uygulanırken Hayati Uyarı Bildirim sesli uyarısı yapılır.
-Ülke geneli AFAD tarafından bilgilendirilip deprem anında çök kapan tutun tatbikatı uygulanır.
-Kişi sırtını pencereye dönerek baş ve boyun korumaya alınır.
-Sarsıntının bitmesinin ardından yatak ya da oturma grubu gibi ağır eşyaları tutarak beklenilmelidir.
ÇÖK KAPAN TUTUN UYGULAMASI NEDİR?
Gerçekleşecek olan deprem tatbikatında çök kapan tutun uygulaması özetle kişilerin yapmasını gerektirenleri gösterir. Çevreden fırlatılan cisimler veya düşen sert yüksek tehlikeli durumlar ÇÖK güvenli yer bulunarak diz çökülür, KAPAN baş ve ense koruma altına alınır, TUTUN talimatı ise düşmemek için sabit bir yere dayanmak.
AFAD tarafından gelen uyarı üzerine çök kapan tutun teniklerinin anlatıldığı videoya ulaşmak adına https://www.youtube.com/watch?v=oZeI0X40EEY&feature=emb_title bu adrese giriş yapmak yeterli olur.
DEPREM TATBİKATI AŞAMALARI
1.ADIM ÇÖK: Deprem anında devrilebilecek olan eşyalardan zarar görmemek adına emniyet noktalarına diz çökerek baş ve ense korumaya alınır.
2.ADIM KAPAN: Kişi sırtını pencereye dönerek diz üstü çökülerek başınızı ve boynunuzu korumak adına saklanın.
3.ADIM TUTUN: Sarsıntı sona ermesi üzerine yatak ya da oturma grubu gibi ağır eşyalara tutunmak gerekir. Sarsıntı geçmesiyle beraber hızlı adımlarla fakat koşmadan binanın terk edilmesi gerekir.