Antidepresan ilaçların kontrolsüz bir şekilde kullanmanın tehlikeli olduğu uyarısını yapan Prof. Dr. Coşkun Usta, 100 kişiden 43'ünde görülen yan etkiyi açıkladı. İşte detaylar...
Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesi'nde görev yapan Prof. Dr. Coşkun Usta, majör depresif bozukluk gibi bazı duygudurum bozuklukları, anksiyete bozuklukları ve kronik ağrı gibi hastalıkların tedavisinde kullanılan antidepresanların yan etkilerine ilişkin bir çalışma gerçekleştirdi. Şehirde bulunan özel hastanelerde dahil olmak üzere 200 kişiyi seçerek izleyen Usta ve ekibi, çalışmayı tamamladı. Söz konusu çalışmada, reçetesiz de satılan antidepresanların yan etkilerinin yüzde 75'inin kadınlarda görüldüğü ve 100 kişiden 43'ünde yan etki görüldüğü belirlendi.
DÜNYADA KULLANIMI OLDUKÇA YAYGIN
Antidepresan ilaçların basit ilaçlar olmadığının altını çizen Prof. Dr. Coşkun Usta, bu ilaçların sadece beyni değil, tüm vücudu etkileyecek güçte olduğunu ifade etti. "İşin ilginç yanı böyle bir ilaç hala reçetesiz satılabiliyor. Değişik yan etkilere sahip bu türden ilaçların asla reçetesiz satılmaması lazım" diyen Prof. Dr. Coşkun Usta, antidepresanların çok yaygın olduğuna dikkat çekti.
Antidepresan ilaçların bilinenin tersine yalnızca depresyon tedavilerinde kullanılmadığını, yeme bozuklukları, uzun süreli kronik ağrılar ve anksiyete tedavilerinde de kullanıldığını kaydeden Prof. Dr. Coşkun Usta, dünyada 250 milyon yani ABD nüfusu kadar depresif insan olduğunu buna anksiyete, yeme bozukluğu, kronik ağrılı hastaları da ekleyince dünyada oldukça yaygın bir biçimde kullanılan bir ilaç olduğunun söylenebileceğini ifade etti.
BÜYÜK RİSK TAŞIYOR
Haber240'ta yer alan habere göre, Prof. Dr. Coşkun Usta, antidepresan ilaçların beyindeki mutluluk hormonu olan serotonin seviyesinde artışa yol açtığını ve bununla beraber beyin aktivitelerinde farklılıkların yaşandığını belirterek bu durumun beklenmedik sonuçlar doğurabileceğini söyledi. Bu hormonun kontrolsüz bir biçimde artmasının büyük bir risk olduğunun altını çizdi.
Prof. Dr. Coşkun Usta, hormonun düzeyini fazla artırırsak 'mani' durumun tetiklenebileceğini durup dururken bir neşe hali, girişken, durduk yere kahkaha atanların, intihar etme eğiliminde bir artış görülebileceğini ifade ederek bu ilaçların bir kesimde intihara meyli artırdığı ortaya çıktığını açıkladı.